TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Gürcistan’a daha fazla yatırım yapmak istiyoruz


06.05.2014 / Tiflis Gürcistan



Türk-Gürcü İş Forumu’nda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Gürcistan’ın çok büyük potansiyele ve büyüme ışığına sahip olduğunu belirterek, “Gürcistan’a daha fazla yatırım yapmak istiyoruz. Bizim önümüzü açın” dedi. Gümrük mevzuatı ve hukuki altyapının uyumlaştırılmasının önemine işaret eden Hisarcıklıoğlu, işadamlarının anlaşmazlıklarını kısa sürede çözülebilmesi için ortak bir tahkim merkezi kurulmasını önerdi.​

Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de katıldığı Türk-Gürcü İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, Gürcistan’ın çok büyük bir potansiyele, büyüme ve zenginleşme ışığına sahip olduğuna işaret ederek, Türk iş dünyası olarak Gürcistan ile daha çok ticaret yapmak istediklerini anlattı. Hisarcıklıoğlu, “İş adamlarımız burada yatırım yaptıkça Gürcü kardeşlerimize iş sahaları açılacak. Gürcistan zenginleşecek. Kurallara uyan şirketlerimiz her türlü mekanizma ile teşvik edilmeli” diye konuştu.

 

-Sınır kapılarının modernizasyonu

 

TOBB olarak Sarp sınır kapısını modernize ettiklerini bildiren Hisarcıklıoğlu, Gürcistan tarafının da kendi üzerine düşeni yaptığını söyledi. TOBB Başkanı şöyle konuştu: “Emek olunca, hedefler de gerçekleşiyor. Modernizasyon öncesi 2007 yılında Sarp Sınır Kapısından yılda sadece 63 bin tır geçerken, şimdi yılda 286 bin tır geçiyor. 2007 yılında 1,6 milyon yolcunun geçtiği kapıdan, bugün yılda 6,4 milyon insan geçiyor. Rakamlar her yıl hızla artıyor, Gürcistan ve Türkiye transit geçişin merkezi oluyor. Artış bu hızla devam ederse kısa süre sonra Sarp Sınır Kapısı dünyanın en yoğun sınır kapısı olmaya doğru ilerliyor.

 

Şimdi biz TOBB olarak Çıldır-Aktaş sınır kapısının temelini attık. İnşallah bu yılın son çeyreğinde sınırımıza dünyanın en modern, en güvenlikli sınır kapılarından birini daha kazandıracağız. Şimdi Gürcistan tarafının da karşı taraftaki kapıyı ve altyapıyı hızla tamamlamasını bekliyoruz. Çünkü kaybedecek vaktimiz yok. Kaybettiğimiz her dakika zenginliğimizden gidiyor.”

 

-“TOBB olarak elimize taşın altına sokmaya hazırız”

 

Bu sınır geçişlerindeki hızlanmanın İpek Yolu üzerindeki diğer güzergahlarda da tamamlaması gerektiğine değinen Hisarcıklıoğlu, Gürcistan-Azerbaycan sınırından başlamak üzere, Çin’e kadar olan güzergahtaki sınır kapılarının modernize edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, bu konuda büyük bir tecrübeye sahip olduklarını belirterek, “Birleşmiş Milletler, yaptığımız sınır kapısı modernizasyonlarını, “Sınır Geçişlerinde en iyi çalışmalar” raporunda tüm dünyaya örnek gösterdi. Gerek olduğu taktirde biz TOBB olarak elimizi taşın altına sokmaya hazırız.  Ancak sınır geçişlerini hızlandırmak için sadece kapıları yapmak artık yeterli değil” dedi.

 

Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Şimdi bütün bu coğrafyadaki gümrük mevzuatlarını da uyumlaştırmak zorundayız. Çünkü dünya ticaretinde malların gümrüklerde beklemeye tahammülü olmuyor. Bunun da başlangıç noktası Türkiye-Gürcistan geçişlerinde tek pencere uygulamasına başlamamızdır. Bu konuda bir mutabakata zaten varmıştık. Şimdi bu mutabakatı somut adımlara dönüştürmeli ve gümrüklerimizdeki bekleme süresini minimuma indirmeliyiz.”

 

-Türkiye’nin başarı hikayesi

 

Türkiye’nin ekonomik olarak yazdığı başarı hikayesi üzerinde de duran Hisarcıklıoğlu, “Biz aslında Gürcistan’da kendimizi görüyoruz. Çünkü biz Türkiye olarak zenginleşme hikayemize Gürcistan’ın başladığı yerden başladık. Çok değil, bundan 30 yıl önce kişi başına düşen milli gelirimiz sadece 1.500 dolardı.  Sadece 3 milyar dolar ihracat yapıyorduk. Bunun yüzde 90’ı tarım ürünüydü. Ülkemize yılda sadece 300 bin turist geliyordu. İşte o zaman biz zenginleşmek için özel sektörün gelişmesinin şart olduğunu anladık” dedi.

 

Petrol ve doğal gaz bulunmadığı,  sermaye olmadığı halde girişimci ruhu keşfettiklerini kaydeden Hisarcıklıoğlu, “ Sıfır sermayeyle çıktığımız yolda, 30 yıl sonra dünyanın en büyük 16., Avrupa’nın en büyük 6. Ekonomisi haline geldik. Bugün Çin’le İtalya arasındaki en güçlü sanayi ülkesi haline geldik. Şimdi yılda 152 milyar dolar ihracat yapıyoruz. Bu ihracatın %93’ü sanayi malı. Dünyanın en rekabetçi piyasalarına Amerika’ya, Avrupa’ya sanayi malı ihraç ediyoruz. Bugün Avrupa’da satılan her 4 beyaz eşyadan biri Türk malı. ABD’den sonra 12 farklı otomotiv markasının üretildiği ikinci ülkeyiz. Turizmde dünyanın en çok tercih edilen 6. Destinasyonu olduk. Yılda 36 milyon turisti ülkemizde ağırlıyoruz. Tarım hasılası bakımından dünyanın 7. Büyük tarım ekonomisi olduk. Müteahhitlik sektöründe Çin’den sonra dünyanın en büyük gücü olduk. Müteahhitlerimiz dünyanın her bölgesinde en kaliteli işlere imza atıyor. 103 ülkede 274 milyar dolarlık projeyi üstlendik. Amerika’dan sonra dünyanın en büyük karayolu nakliye filosunu kurduk. İşte bu sayede, bu coğrafyada petrolü ve doğalgazı olmadan zenginleşen, devleti zenginleşirken vatandaşlarını da zenginleştirebilen tek ülke olduk” diye konuştu.

 

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, "Eğer herkese hukukun açık, şeffaf kuralları çerçevesinde muamele edilirse, öngöremeyecekleri durumlar ortaya çıkmazsa, ileride çeşitli bürokratik problemler söz konusu olmazsa o zaman yatırımcılar tabii ki sermayelerini getirecekler, o ülkeye yatırım yapacaklardır" ifadesini kullandı

 

Gül, ulaşım açısından da Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun yüzde 80'inin tamamlanmış halde olduğunu kaydederek, yaptıkları toplantıda ulaştırma bakanlarının hattın son durumuna ilişkin fotoğraflar ve video gösterileri ile bilgi verdiklerini bildirdi. Hat için 4 kilometre uzunluğunda tünellerin açıldığını, büyük viyadüklerin yapıldığını, görenlerin çok heyecanlanacaklarını aktaran Gül, "Bütün bunlar niçin yapılıyor dersek; bütün bunlar siz işadamlarının malları bu güzergahlardan serbestçe gitsin gelsin, yatırımlar serbestçe yapılsın diye yapılıyor" dedi.

 

Gürcistan ile yapılan son anlaşma ile enterkonnekte sisteminin sağlandığı bilgisini veren Gül, "Gürcistan'da üretilen elektriğin fazlası Türkiye'ye ithal edilecek. Türkiye üzerinden gerekirse Avrupa'ya da gönderilebilecek. Özellikle enerji yatırımları sadece Gürcistan'ın kendi ihtiyaçları için değil, aynı zamanda önemli bir enerji ihracat kalemi olarak da Gürcistan için çok önemli olduğu gibi bizler için de komşu Türkiye'nin elektrik ihtiyacını giderme açısından da güzel işbirliği örneği. Hangi bölgede bu tip güzel işbirlikleri varsa orada refah, ekonomik kalkınma, huzur, sükun söz konusu olacaktır" değerlendirmesini yaptı.

 

Gül, Cenevre'nin ardından Batum Havaalanının iki ülkenin ortak kullandığı dünyadaki ikinci havaalanı olduğunu ifade ederek, havaalanını yapanın ve işletenin bir Türk şirketi olduğunun herkes tarafından bilindiğini söyledi. Gül, buradaki Türk ve Gürcü işbirliğinin çok önemli olduğunu, iki tarafın da pasaportsuz ve vizesiz seyahat edebildiklerine dikkati çekerek, "Bu sınırlarımızı adeta idari sınır haline getirmişiz demektir. Bu Avrupa'nın uzun süreçlerden sonra ulaştığı entegrasyondur. Biz bunu iki ülke olarak, gerçekleştirdik. Bütün bunlar ekonomik işbirliğini daha da artırmak için. Bunun neticesinde Gürcülerin en çok ziyaret ettiği ülke Türkiye. Türklerin de en çok seyahat ettiği ülkelerden birisi Gürcistan. 1.6 milyon Türk vatandaşı iş, turizm, kültürel sebeplere Gürcistan'a gelmiş. Gürcistan'dan 1.8 milyon kişi Türkiye'yi ziyaret etmiş. Bu rakamlar, demek ki iki halk birbirine bu kadar yakın hissediyor, akrabalık, komşuluk, ticari ve yatırım bağları var ki gerçekleşiyor demektir" diye konuştu.

 

-STA ticareti daha çok teşvik etti

 

Gürcistan ile imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'nın ticareti daha çok teşvik ettiğini kaydeden Gül, Gürcistan'ın şimdi de Avrupa Birliği ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalayacağını vurguladı. Gül, AB'nin Doğu Politikaları çerçevesinde Prag'da yaptığı toplantıda Gürcistan ve Azerbaycan'ın da katıldıklarının altını çizdi.

 

Ulaştırmada yeni kapılar açılması, hızlandırılması ve gümrüklere ilişkin herkesin çok iyi niyetli olduğuna dikkati çeken Gül, herkesin işine geldiği için güzel inisiyatifler alındığını ve kısa sürede gerçekleştiğini belirtti.

 

Gül, şimdiye kadar 1 milyar doların üzerinde bir yatırımla 14 hidro elektrik santralinin Türk işadamları tarafından yapıldığına dikkati çekerek, yeni ihalelere de müracaat eden çok büyük Türk şirketleri bulunduğunu aktardı. Gül, Türk ve Gürcü şirketlerinin karşılıklı saygı, birbirinin hukukunu koruyarak uzun süreli işbirlikleri kuracaklarına inandığını belirterek, "Su akıp, biz bakmıyoruz artık, suyu hep beraber değerlendiriyoruz. Bu bakımından başka ülkelere örnek olacak bir işbirliği içerisindeyiz. Müteahhitlik hizmetleri açısından Türk firmaları burada 3 milyar dolar civarında 160'a yakın projeyi gerçekleştirmişler, özellikle altyapı projeleri, bundan da tabii ki ben Türk Cumhurbaşkanı olarak gurur duyuyorum" dedi.

 

İki ülke işadamlarının birbirlerini tanıyarak, potansiyellerini keşfederek harekete geçerse işlerin daha kolay olacağına işaret eden Gül, çok çeşitli alanda yer alan faaliyetler söz konusu olunca problemlerin de olabileceğini, ama bu sorunların da iyi niyetin olduğu yerde konuşularak çözülebileceğini söyledi.

 

Gül, ziyaret ettiği her ülkede iş forumlarına önem verdiğini, mükemmel seviyede devam eden siyasi ilişkilerin meyvesinin ekonomik ilişkilerde alınacağını anlatarak, "Bunu da artık devlet şirketleriyle yapmıyoruz, devlet şirketleriyle yapanlar, yapmakta ısrar edenler geride kaldılar. Büyük bir sistemin iflas etmesinin sebebi de buydu. Onun için özel sektörün rekabetçi bir ortam içerisinde daha verimli, süratli, daha az maliyetle işlerini yaptığını hepimiz biliyoruz. Türk özel sektörünü teşvik ettiğim gibi Gürcü özel sektörünü de bu anlamda teşvik ediyorum. Siz de gelin Türkiye'de yatırımlar yapın, işler yapın, Türk işadamlarıyla, yatırımcılarıyla başka ülkelere gidin, bütün bunların kapıları açıktır" ifadelerini kullandı.

 

- Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili

 

Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili, Türk iş adamlarına "Gürcistan'ın kapıları size her zaman açık olacaktır. Bizim açımızdan bakıldığında Gürcistan'da gerçekten adil, eşit ve şeffaf bir yatırım ortamına sahip olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Yatırımlarınız mutlaka devlet tarafından koruma altına alınacaktır" diye seslendi.

 

Garibaşvili, Türk-Gürcü İş Forumu'nun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün katılımıyla gerçekleşen kapanış oturumunda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Gürcistan için stratejik bir ortak olduğunu belirterek, "Herşeyden önce Türkiye ülkemizin dostudur" dedi.Gürcistan'ın toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin korunması noktasında Türkiye'nin önemli yeri olduğunu vurgulayan Garibaşvili, "Türkiye, Gürcistan'ın bir numaralı ticaret ortağıdır ve bu tür güçlü bir ortağınız, komşunuz olduğunda son derece önemli bir artıya sahipsiniz demektir" diye konuştu.

 

Türkiye'den malların yanı sıra yeni teknolojilerin de ithal edildiğini kaydeden Garibaşvili, üretilen malların ekonomiyi geliştirmek ve ihracat rakamlarını artırma açısından önemli bir potansiyeli olduğunu, iki ülkenin de karşılıklı olarak bundan yarar sağlayabileceğini ifade etti.Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'ne desteklerini sürdüreceklerini ifade eden Garibaşvili, "Bu hattın çalışmaya başlaması işbirliğimizi hem ticaret hem de kargo taşımacılığı açısından daha da ileriye taşıyacak. Ülkemizin büyümesine de katkıda bulunacak" diyerek, çalışmaların hızlandırılmasına önem verdiklerine vurgu yaptı.Enerji ve ulaşım alanındaki transit koridorunun aktif bir katılımcısı olmanın kendileri için büyük önem taşıdığını anlatan Garibaşvili, "Bu koridorun Gürcistan ve Gürcistan'ın gelişimi için hayati önemi var" ifadesini kullandı.

 

Garibaşvili, şöyle konuştu:"Ortak transit koridorunun oluşturulabilmesi için ortak politikaların belirlenmesi ve koordineli olarak bunların gerçekleştirilmesi lazım. Bir kez daha ifade etmek istiyorum, Gürcistan bu yönde hem dostumuz hem de komşumuz olan Türkiye ile aktif biçimde çalışmaya hazır. Aynı zamanda Azerbaycan ile de bu çalışmalarda stratejik ortak olarak çalışmaya devam edeceğiz."Gürcistan'daki yatırımlar açısından Türkiye'nin yerine de değinen Garibaşvili, "İşbirliğimizin daha başarılı sonuçlara, daha ilginç projelere imza atacak şekilde gelişeceğine inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

 

Garibaşvili, konuşmasını, Türk iş adamlarına "Gürcistan'ın kapıları size her zaman açık olacaktır. Bizim açımızdan bakıldığında Gürcistan'da gerçekten adil, eşit ve şeffaf bir yatırım ortamına sahip olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Yatırımlarınız mutlaka devlet tarafından koruma altına alınacaktır" diye seslenerek tamamladı.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA