TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

“Dünyanın en az gelişmiş 48 ülkesinin 21’i İslam ülkeleri”


22.11.2017 / İstanbul



TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi’nin 33. Toplantısına katıldı.​

Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İslam ülkelerinin sorunlarına her zaman büyük önem verdiğini vurgulayarak, “Başta Filistin olmak üzere, Somali ve Arakan gibi sancılı coğrafyalarda sıkıntı çeken kardeşlerimize, ortak değerlerimize her zaman sahip çıktı. İslam dünyası arasında işbirliğinin ve dayanışmanın arttırılması konusunda en büyük gayreti gösterenlerden biri oldu” dedi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İslam dünyasının kalkınması, Müslümanların refahının arttırılması için özel sektörün önemini her zaman vurguladığını belirten Hisarcıklıoğlu, “Her çalışmamızda bize büyük destek oldu. Huzurlarınızda Sayın Cumhurbaşkanımıza İslam ülkeleri iş dünyası adına yürekten teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.





Video Yükleniyor...

 

Ekonomik ve siyasi dengelerin değiştiği,  yeni bir küresel dönemin sancılarının yaşandığını belirten TOBB Başkanı, bu değişimi okuyabilen ve bu değişime hazırlık yapanların kazanacağı bir sürecin içinde olduklarını, İslam dünyasının, dünyayı iyi okuması ve dönüşümü görmesi gerektiğini söyledi.

 

“Bu süreçte kendi öz eleştirimizi de iyi yapmalıyız” diye Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “İslam ülkeleri olarak çok büyük bir hazinenin üzerinde oturuyoruz. SESRIC verilerine göre dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birini İslam ülkeleri oluşturuyor. Dünya petrol rezervlerinin % 69’u, dünya doğalgaz rezervlerinin % 57’si de İslam ülkelerinde. Dahası, dünyanın bütün ticaret ve enerji koridorlarının da tam üzerindeyiz. Ama ne yazık ki bütün bu avantajlarımıza rağmen dünya zenginliğinden aldığımız pay sadece % 12. Tek başına ABD dünya zenginliğinin % 25’ine, Çin ise % 15’ine sahip. 57 İslam ülkesinin toplamı bu rakama ulaşamıyor”.

 

Dünyanın en az gelişmiş 48 ülkesinin 21’inin İslam ülkeleri olduğunu anımsatan Hisarcıklıoğlu, “Kendi aramızda da büyük bir uçurum var. En zengin İslam ülkeleri ile en fakirleri arasında, 100 kattan fazla gelir farkı var. Bütün bunların sebebini başka yerde aramamıza gerek yok. İnancımızın uyarısı çok açık: ‘Birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta azap vardır.’ Bizde birlik yok, onun için bereket de yok. Artık bu durumu değiştirmek, kardeşliğimizi güçlendirmek zorundayız” dedi.

 

Hisarcıklıoğlu, bunun en önemli yolunun da ticaret olduğunu, gelişmiş ülkelerin ticaretlerinin yarıdan fazlasını yakın komşuları ile yaptığını belirtti.

 

İslam ülkelerinin dış ticaretinin sadece % 20’sini birbiri ile yaptığına değinen Hisarcıklıoğlu, “Elbette bu rakamda her yıl kademeli bir artış yaşanıyor. Ama hala potansiyelimizin çok altındayız. Bu konuda hızlı davranmak zorundayız. Burada en öncelikli konu Tercihli Ticaret Anlaşmasının bir an önce hayata geçirilmesidir. Tercihli ticaret anlaşması ekonomik işbirliğinin ilk basamağıdır. Yani sadece belirli ürünlerde gümrük indiriminin sağlanmasıdır. Ama biz bu adımı bile atmakta zorlanıyoruz” dedi.

 

57 ülkenin 13’ünün TPS-OIC’i imzaladığını belirten TOBB Başkanı, 10 ülke tarafından onaylandığını, ancak taviz listeleri güncellenmediği için halen uygulamaya geçmediğini ifade ederek, İslam ülkelerinin siyasi iradelerinden anlaşmanın uygulamaya geçmesi için gerekli adımları bir an önce atmalarını beklediklerini söyledi.

 

Diğer önemli bir konunun da vize uygulamaları olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Bizim kültürümüzde kardeşler birbirinin evine vize alıp değil, selam verip girer. Ama biz burada birbirimize engel koymaya devam ediyoruz. Unutmayalım ki insanlar girip çıkarken zorlandıkları ülkeyle değil, rahat ulaşabildikleri ülkeyle ticaret yapar. Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde Türkiye bu alanda çok önemli adımlar attı. İslam iş dünyası olarak beklentimiz, İslam ülkeleri arasında en azından iş adamlarına yönelik vize uygulamalarının kolaylaştırılmasıdır” dedi.

 

Hisarcıklıoğlu, ticari sorunların hızlı çözümüne de değinerek şunları kaydetti: “Bizler, gecikmiş adaletin bile adaletsizlik olduğunu söyleyen bir dinin mensuplarıyız. İş dünyası da, sorunların adil ve hızlı şekilde çözüleceğine inandığı ülkelere yatırım yapar. Bu ticaretin kuralıdır. Bu nedenle ortak tahkim meselesi bizim için çok önemli.

 

Sayın Cumhurbaşkanımızın İslam zirvesinde dile getirdiği, İstanbul’da Ortak Tahkim Merkezinin kurulması için gerekli çalışmaları başlattık. Bu konuda farklı önerileri içeren müzakere metinlerini hazırladık. İslam Odası ve TOBB olarak çalışmalarımızı, İSEDAK’tan alacağımız yönlendirme doğrultusunda sürdüreceğiz. İnşallah gelecek yılki İSEDAK toplantısında Ortak Tahkim Merkezi çalışmamızı tamamlamış olacağız”.

 

Hisarcıklıoğlu, Türk iş dünyası olarak her konuda İslam Odası ve İslam Kalkınma Bankası ile yakın çalıştıklarını, İslam ülkelerinde girişimciliğin geliştirilmesi, yatırım ortamının iyileştirilmesi, modern ticaret borsacılığı, gümrük uygulamaları ve oda sisteminin geliştirilmesi gibi konularda çalışmaları başarı ile yaptıklarını anlattı.

 

Türkiye’de misafir edilen Suriyeli kardeşlerinin ekonomiye entegrasyonu için de çalışmalar sürdürdüklerini belirten Hisarcıklıoğlu, “Beş bin Filistinli kardeşimize istihdam sağlayacak sanayi bölgesi projemize devam ediyoruz. Burada da İSEDAK’ın desteğine büyük önem veriyoruz. İslam Coğrafyasının birer parçası olan bizler, bildiklerimizi birbirimizle paylaştıkça zenginliğimiz katlanarak artacaktır. Çünkü bizim inancımızda vermek; malı, bilgiyi, tecrübeyi eksiltmez, çoğaltır. Unutmayalım ki, ancak bu şekilde ümmetin refah ve huzurunu artırabiliriz” dedi.


-Türkiye'ye göç etmiş bin 500 Filistinli aileyi desteklemek amacıyla iş birliği anlaşması imzalandı

TOBB, Kızılay, İslam Kalkınma Bankası, TİKA, Kredi Garanti Fonu, AFAD, WAFA Grup ve SESRİC, Türkiye'ye göç etmiş bin 500 Filistinli aileyi desteklemek amacıyla anlaşma imzaladı.

İmza töreni, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 33. Toplantısı sonrasında, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Kızılay Başkanı Kerem Kınık ve AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu'nun da aralarında bulunduğu yetkililer katıldı.


 

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA