TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

“Standartlar bizim üretimimize, iş yapış şeklimize ilişkin şartnamelerimiz”


17.10.2018 / Ankara



"Uluslararası Standartlara Yön Ver" konulu Standardizasyon Zirvesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin'in katılımıyla TOBB’da yapıldı.​

Toplantının açılışında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Dünya Standartlar Günü’nü bu yıl da TOBB ve Türk Standartları Enstitüsü olarak birlikte kutladıklarını belirterek, “Uluslararası Standartlara Yön Ver temasını kullandığımız bu yılki etkinliğimizde özel sektörün tecrübelerini paylaşacağı bir panel gerçekleştireceğiz” dedi.

 

Her şeyin bir standardı olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Büyük endüstri makinelerinden tutun da şu önümdeki su şişesinin kapağına kadar her şeyin standardı bulunuyor. Bir ürünün standardı değiştiğinde, biz de o standarda uygun üretim yapıyorsak, süreçlerimizi yenilenen standarda göre şekillendiriyoruz” şeklinde konuştu.

 

Standartların üretime ve iş yapış şekline ilişkin şartnameler olduğunu vurgulayan TOBB Başkanı, “Peki, bu standartlar nasıl belirleniyor? CEN, CENELEC, ISO, IEC gibi kuruluşların kendi komitelerince belirleniyor bu standartlar. Peki, bu nasıl oluyor? Şimdi, bu kuruluşlara üye ülkeler var. Biz de o üye ülkelerden bir tanesiyiz. Diyelim bir ürün, basit olsun diye, yine önümdeki su şişesinden bir önek vereyim. Bu az önce bahsettiğim uluslararası kuruluşlar bu ürün için komite oluşturuyorlar. Bu komitede ise birçok ülkenin sandalyesi var. Fransa, Almanya, İtalya gibi birçok ülkenin sandalyesi var. Aslında bizim de sandalyemiz var. Ama Fransa, Almanya, İtalya ve diğer birçok ülkenin sanayicisi veya tüccarı konunun önemli olduğunu düşünerek, bu sandalyeleri doldururken, bizim bazı sandalyelerimiz şimdiye kadar boş kalmış, yeteri kadar doldurulamamış. Dolayısıyla şimdiye kadar birileri bizim yerimize standartlar belirlemiş. Biz sadece izlemişiz, onlar ne yazarlarsa onu yapmak zorunda kalmışız. Hatta zaman zaman belirlenen standartlarda üretim yapamamış, kimi pazarlara girmekte güçlükler yaşamışız” dedi.

 

Hisarcıklıoğlu, standardizasyon komiteleriyle tüccar ve sanayicisinin olası standart değişikliklerine karşı önceden hazırlıklı olarak ve değişikliklere şerh koyarak ülkenin üretimine yönelik tehditleri bertaraf edeceğini, bu alanda müthiş bir tecrübe paylaşım ve iş birliği imkanı kazanacağını vurguladı.

 

Özel sektöre çağrıda bulunan Hisarcıklıoğlu, "Dünyaya daha çok mal satmak istiyorsak mutlaka bu komitelerde çalışmalarda bulunmak zorundayız. İşte bu yüzden Türk sanayisini buralarda daha çok temsil etmeliyiz. Bu işi, özel sektörün daha çok katılımı ile birlikte daha başarılı bir sonuca ulaştırabiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

 

Hisarcıklıoğlu, gelecek süreçte özel sektör çalışanlarına TOBB ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) olarak standardizasyon eğitimi vereceklerini, özel sektörün komitelere katılımını artırmak için TSE'den destek beklediklerini söyledi.


-Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'nin küresel pazarda daha güçlü olmak için standardizasyon kuruluşlarında aktif bir biçimde yer alması gerektiğini belirterek, "Standart hazırlama süreçlerine iş dünyamız, binlerce hatta on binlerce temsilciyle katılmalıdır" dedi. 

 

Varank, küresel kimlik kazanan ortak standartların önem taşıdığını, üretici ve tüketiciler arasında bir köprü vazifesi gördüğünü söyledi.

 

Uluslararası rekabette başarılı olmak isteyen aktörlerin standart yapma sürecinde etkin rol almaya yöneldiğine dikkati çeken Varank, şöyle devam etti: "Standardı koyan üretici, pazara erken giriyor ve hâkimiyeti ele geçiriyor. Gelişmiş ülkeler, küresel ticaretteki üstünlüklerini devam ettirmek için standardizasyon faaliyetlerine etkin bir şekilde katılıyor. Bu ülkeler, standart altyapısı zayıf ülkelerde, bu yapı üzerinden hâkimiyet kurmaya çalışıyor. Örneğin, geri kalmış ülkelere sağladıkları yardımların bir bölümünü kendi kuruluşlarından hizmet alma şartına bağlıyorlar. Böylelikle kendi üreticileri, bu pazarlara daha avantajlı bir biçimde girmiş oluyor."

 

-"Üreticiler elini taşın altına koymalı"

 

Varank, bu konuda üreticilerin "elini taşın altına koyması" gerektiğini belirterek, "Standartların belirlenmesinde masa başında oturan, sektörü bilmeyen uzmanlar değil, üretim sürecinin bizzat içinde olan, çarkları döndüren üreticiler yönlendirici olmalı ve seslerini duyurmalı" dedi. 

 

Geçen sene martta bu durumu düzeltmek adına somut bir adım attıklarını hatırlatan Varank, bu kapsamda ilk "Ulusal Standardizasyon Strateji Belgesi ve Eylem Planı"nı hazırladıklarını ve bununla tüm paydaşların standart hazırlama sürecine etkin bir şekilde katılmasını amaçladıklarını dile getirdi. 

 

Varank, küresel alanda söz sahibi bir ülke olma vizyonunu TSE ile TOBB arasında imzalanan iş birliği protokolüyle ileri bir seviyeye taşıdıklarına işaret ederek, böylece sanayiciler ve ticaret erbabının uluslararası standardizasyon faaliyetlerine etkin katılımı için önemli bir adım attıklarını kaydetti.

 

-TSE Başkanı Şahin

 

TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin de TSE bünyesinde Ayna Komiteler kurulduğunu ifade ederek, “Enstitü olarak uluslararası standardizasyon kuruluşlarına aktif olarak katılmakta, Ayna Komiteler vasıtasıyla ülkemiz sanayicisinin, girişimcilerinin, akademi dünyasının görüş ve önerilerini alarak söz konusu kuruluşlara ülke görüşü olarak bildirmekteyiz” dedi.

 

2017 yılında hazırladıkları eylem planı ile sanayicilerin standardizasyon çalışmalarına daha etkin katılmalarını sağlamayı hedeflediklerini belirten Şahin, “İş dünyamızın bu araçla dünya rekabetinde öne çıkacağını ön görmekteyiz. Fakat bugün gelişmiş ülkelerle kıyasladığımızda Ayna Komiteler’e katılımı çok az buluyoruz” şeklinde konuştu.

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA