TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye ve AB birlikte kazanabilir


19.10.2018 / Ankara



Avrupa Birliği Üyesi Ülkelerin Türkiye Büyükelçileri ile çalışma yemeği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) ve AB Türkiye Delegasyonu işbirliğinde TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirildi. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğindeki yemekte Türkiye-AB ilişkileri ele alındı.​

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada iş dünyasının, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik sürecini desteklediğinin altını çizdi.50 yılı aşkın tarihe bakıldığında, Avrupa Birliği’nin en büyük başarısının, “genişleme”  süreci olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu “Genişleme süreci, Avrupa Kıtasına, demokrasi, istikrar, güvenlik ve refahı yaygınlaştırmıştır. Dolayısıyla, genişleme sadece Birliğe katılan ülkeler için değil, Avrupa Birliği içinde olan ülkeler için de kazanım sağlamaktadır. Biz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak, iş dünyası olarak, Türkiye’nin Avrupa Birliği katılım sürecini bu nedenle destekliyoruz. Sürecin yeniden canlandırılmasının Türkiye için de Avrupa Birliği için de önemli olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

 

2018 yılı Ekim ayı itibariyle bakıldığında, Türkiye-AB ilişkileri kapsamının daraldığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “29 Kasım 2015 tarihinde gerçekleşen Türkiye-AB liderler toplantısından sonraki ortak açıklamada Türkiye-AB ortak gündemi şu konulardan oluşuyordu: Katılım müzakerelerinin hızlandırılması, yeni fasılların müzakereye açılması, Gümrük Birliği modernizasyonu, vize serbestisi, Türkiye-AB yüksek düzeyli ekonomik diyalog, terörizmle mücadele, Türkiye-AB Zirveleri – yıllık iki zirve, göç ve Suriyeli mülteciler, yüksek düzeyli enerji diyaloğu, yüksek düzeyli siyasi diyalog. Bu ve benzeri, Türkiye’yi AB üyeliğine yaklaştıracak çok sayıda konu, o dönemde gündemdeydi. 26 Mart 2018 tarihindeki Varna Zirvesi’nde, ortak konu listesi, maalesef son derece daralmıştır. Listede, mülteciler/göçmenler, terörizmle mücadele, Türkiye’de hukukun üstünlüğü, Doğu Akdeniz ve Ege Denizi ile Suriye ele alınmıştır. Bu durum iş dünyası için son derece üzücüdür. Oysa Türkiye ile AB iktisadi olarak birbirlerinin ortağıdır” dedi.

 

-İleri düzeyde bütünleşme

 

Avrupa Birliği’nin Türkiye’nin en önemli ticaret ortağı olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, 2017 yılında Türkiye’nin, ihracatının %45’ini, ithalatının da %38’ini AB’den yaptığını hatırlattı. Türkiye-Avrupa Birliği arasındaki mal ticaretinin 150 milyar Avro civarında olduğuna işaret eden TOBB Başkanı, “Türkiye Avrupa Birliği’nin beşinci büyük ticaret ortağıdır” diye konuştu.

 

Hisarcıklıoğlu, Türkiye’deki doğrudan yabancı yatırımların yaklaşık % 70’inin, Avrupa Birliği üyesi ülkelerden geldiğini bildirirdi ve turizmde büyük başarı yakalayan Türkiye’nin en önemli müşterilerinin de, yine Avrupa Birliği üyesi ülkeleri olduğunu anlattı. M. Rifat Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Türkiye, gümrük birliği sayesinde, Avrupa Birliği ile ekonomik olarak ileri düzeyde bir bütünleşme sağlamıştır. Bugün AB, en çok otomobili nereden ithal ediyor, biliyor musunuz? Türkiye’den. Japonya bizim arkamızda ikinci sırada, Kore üçüncü, ABD ise beşinci. Öte taraftan, AB’nin en çok oto ihraç ettiği ülkeler içinde Türkiye, ABD ve Çin’den sonra üçüncü sırada. Yani gerçekten birbirimizin ortağı durumundayız, birbirimize destek olup birlikte kazanmalıyız. Ben iş dünyasının Avrupa’da, EUROCHAMBRES şemsiyesi altında temsil ediyorum. EUROCHAMBRES Başkan Yardımcısı sıfatıyla da Avrupa iş dünyasını dünyanın her yerinde temsil ediyorum. Bana bu sorumluluğu, bu onuru Türk iş dünyası ve Avrupa ülkeleri iş dünyaları vermiştir. Biz, iş dünyası olarak serbest ticaretten yanayız. Hükümetlerimizden, daha adil, kurum ve kurallara bağlanmış serbest ticaret ortamı istiyoruz. Ticaret yapmayı kolaylaştıracak ortam istiyoruz. Hem Avrupa hem de Türk iş dünyası adına konuşuyorum.Türkiye ile AB arasındaki gümrük birliği artık güncellenmelidir. 1990’ların şartlarında hazırlanmış bir gümrük birliği artık yetersiz kalıyor. Türkiye’de faaliyet gösteren şirketlerin de, AB üyesi ülkelerdeki şirketlerin de şikâyetleri var. Bu konuda, sizlerden destek istiyoruz.”

 

-Vize konusu

 

Bir diğer destek talebinin de vize konusu olduğunu açıklayan Hisarcıklıoğlu, bu destek talebini, hem Türk iş dünyası adına, hem de Avrupa iş dünyası adına yaptığını dile getirdi. Hisarcıklıoğlu, diğer taraftan, vize konusunda şirketlerin sorunları bulunduğundan söz ederek, “Bu açıdan, Türkiye-AB Vize müzakerelerinin tamamlanmasını bekliyoruz.  Biz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak, Türkiye’nin Avrupa Birliği katılım sürecinin canlı tutulmasına gayret ediyoruz. Bilgilendirme ve farkındalık artıracak projelere ağırlık veriyoruz. Bu süreçte, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ile de yakın çalışıyoruz. Halen yürütmekte olduğumuz, Avrupa Birliği Bilgi Merkezleri Projesiyle, AB konusundaki bilgilendirme ve farkındalığın Türkiye geneline yayılmasına katkı sağlıyoruz” dedi.

 

-AB ile projeler

 

EUROCHAMBRES ile başlattıkları Türkiye-AB İş dünyası Diyaloğu Projesi”ne de dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, bu proje ile de iş dünyasını AB katılım sürecine hazırladıklarını kaydetti. TOBB Başkanı, “Aynı zamanda iş diyalog platformu ve köprü işlevini yerine getiriyoruz. Suriyeli mülteciler, maalesef daralan Türkiye-Avrupa Birliği işbirliği kapsamının başarıyla işleyen alanıdır. Biz, bu alanda da uyguladığımız proje ile Türkiye’deki Suriyelileri ekonomiye ve toplumsal hayata entegre etmeye katkı sağlıyoruz. Bahsettiğim üç konudaki proje, kuşkusuz Avrupa Birliği’nin sağlamış olduğu toplam 22 milyon avro tutarındaki kaynakla yürütülmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

 

- AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger

 

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger de Türkiye ve AB'nin çevre, mülteciler ve odalar konularında iş birliği ortakları olduğunu belirterek, bu dönemde AB ve Türkiye arasında daha fazla diyaloğa ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

 

Berger, AB ekonomisinde büyümenin devam ettiğini, ithalat talebinin, tüketim harcamaları ve istihdamın arttığını anlattı. AB'de gençler arasındaki işsizliğin yüzde 14,8'e gerilediğini bildiren Berger, Avrupa'nın şimdiye kadarki en yüksek istihdam seviyesini yakaladığını kaydetti.

 

Türkiye'ye, AB yatırımlarının devam ettiğini dile getiren Berger, 22 bin AB şirketinin ülkeye doğrudan yatırım yaptığını söyledi. İkili ilişkilerde taraflara yol gösteren noktaların olması gerektiğinin altını çizen Berger, bu noktada Türkiye ve AB ülkeleri arasındaki ilişkilerde iyileşmeler görüldüğünü aktardı.

 

- İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu

 

İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu da vakfın yürüttüğü projeler hakkında bilgi verdi. İKV olarak, sürdürdükleri projelerle farkındalık yaratmayı amaçladıklarını vurgulayan Zeytinoğlu, bu konuda büyük gayret gösterdiklerini söyledi.

 

Türkiye'nin AB'ye katılım sürecine dair önemli gelişmeleri hatırlatan Zeytinoğlu, bu noktada yeni fasılların açılmasında engel olan birtakım anlaşmazlıkların sorun teşkil etmemesini umduklarını dile getirdi. Gümrük Birliği önündeki engellerin bir an önce çözülmesini istediklerini belirten Zeytinoğlu, AB ile uyumlu gümrük birliğinin bir an önce yenilenmesi gerektiğini kaydetti.









Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA