TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

KOBİ'lerimizi yeni teknolojiler üretmede yalnız bırakmayacağız


20.01.2021 / Ankara



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB ve Vodafone'un iş birliğinde çevrim içi düzenlenen "Teknolojide Yerli Üretim ve KOBİ’lerin Gücü" toplantısında yaptığı konuşmada "KOBİ’lerimizi yeni teknolojiler üretme sırasında yalnız bırakmayacağız, devletimizin tüm imkanlarından faydalanmak üzere onları yönlendireceğiz." dedi.​

Hisarcıklıoğlu, TOBB ve Vodafone'un iş birliğinde çevrim içi düzenlenen "Teknolojide Yerli Üretim ve KOBİ’lerin Gücü" toplantısına katıldı.

 

Burada yaptığı konuşmada Hisarcıklıoğlu, telekom sektöründe yerli ürün kullanımını artırmak Vodafone Türkiye'nin tedarik zincirine katılabilecek KOBİ'lerle etkin iletişim ve iş birliğinde bulunmak için bir araya gelindiğine dikkati çekti.

 

Hisarcıklıoğlu, söz konusu toplantıyla 5G ekosisteminin oluşmasına ve bu teknolojilerin yerlileşmesine katkı sağlamayı hedeflediklerini ifade etti.

 

Organizasyon kapsamında açılacak sanal toplantı odalarında, KOBİ’lerin Vodafone'un ilgili tedarikçi uzmanlarıyla çevrimi içi görüşmeler gerçekleştireceklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

 

"Böylece KOBİ’lerimizin Vodafone’a tedarikçi olmalarının yolunu açacağız. Olamıyorlarsa onların tedarikçi olmaları için hazırlık yapmalarını sağlayacağız. Bu hazırlık aşamasında da Sanayi ve Teknoloji Bakanımızın liderliğinde, KOSGEB desteklerinden faydalanmaları için çalışacağız. Ulaştırma ve Altyapı Bakanımızın, yerli ve milli üretime yönelik çalışmalarından da yararlanacağız. Özet olarak KOBİ’lerimizi yeni teknolojiler üretme sırasında yalnız bırakmayacağız, devletimizin tüm imkanlarından faydalanmak üzere onları yönlendireceğiz."

 

- "Ar-Ge destekleri konusunda birçok bilgilendirme webinarı düzenledik"

 

Hisarcıklıoğlu, tedarikçi olmak isteyen KOBİ’lere bazı tavsiyelerde bulunarak şu ifadeleri kullandı:

 

"Geliştirdiğiniz teknolojiyi Vodafone’un talep ettiği standartlara getirmek için devletimizin Ar-Ge desteklerinden faydalanınız. Ar-Ge destekleri konusunda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını başlangıcından bu yana birçok bilgilendirme webinarı düzenledik. Bunları YouTube kanalımızdan izleyerek bu desteklerden nasıl faydalanacağınızı öğrenebilirsiniz.

 

Ar-Ge konusunda sadece devlet destekleri değil, aynı zaman da 'Ufuk Avrupa' ve 'Ufuk2020' gibi AB destekleri mevcut. Teknolojilerinizi geliştirirken bu mekanizmaları da göz önünde bulundurun. Yıl sonunda yapacağımız etkinlikte de Vodafone’un bu toplantıya katılan KOBİ’lerimizden sağlayacağı tedarikin güzel sonuçlarını görmüş olacağız."

 

- "2020’de 15 binden fazla yerli malı belgesi verdik"

 

Hisarcıklıoğlu, TOBB Sanayi Veri Tabanı'ndaki kapasite raporu sayısının 2020'de bir önceki yıla kıyasla yüzde 5 artışla 79 bini geçtiğini söyledi.

 

Yüksek teknolojili ürünlerdeki kapasite raporu sayısında yüzde 10, orta/yüksek teknolojideki kapasite raporu sayısında yüzde 9 artış olduğu bilgisini paylaşan Hisarcıklıoğlu, "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın destekleriyle 2020’de bir önceki yıla kıyasla yüzde 7 artışla 15 binden fazla yerli malı belgesi verdik. Buradaki ürünlerin teknoloji düzeylerine baktığımızda, yüksek teknolojili ürünlerdeki yerli malı belgesi sayısı geçen yıla göre yüzde 18, orta/yüksek teknolojideki belge sayısı ise yüzde 12 arttı. Özellikle yüksek teknolojili ürünlerdeki bu gelişmeden de ziyadesiyle mutluluk duyduk." diye konuştu.

 

Tedarikçi geliştirme hususunda birçok kuruluşla iş birliği yaptıklarına işaret eden Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

 

"Çalışmalarımız arasında Vodafone gibi büyük işletmelerin yanı sıra Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) ile ülkemizin önemli projelerinden Akkuyu Nükleer Güç Santrali gibi kuruluşlar da yer alıyor. Burada özellikle KOBİ’lerimizin dikkatini çekmek istediğimiz bir nokta var. Burada birlikte çalıştığımız firmalar, TOBB Sanayi Veri Tabanı'nda yer alan kapasite raporuna ve yerli malı belgesine sahip olanlar. Dolayısıyla bu çalışmalarda yer almak istiyorsanız, sanayi kapasite raporu almanızı ve geliştirdiğiniz teknolojilere ilişkin olarak yerli malı belgenizi almanızı tavsiye ediyorum. Böylelikle sizinle iletişim kurmamız ve bu çalışmalara dahil etmemiz daha kolay olacaktır."

 

- Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ise, Türkiye'nin 5G sistemine geçişinde KOBİ'lerle el ele çalışmaya devam edeceklerini bildirdi.

 

Karaismailoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Vodafone Türkiye'nin birlikte düzenlediği "Teknolojide Yerli Üretim ve KOBİ'lerin Gücü" etkinliğinde yaptığı konuşmada, teknolojide yerli üretimin, Türkiye'de kamu ve özel sektörün bir numaralı gündem maddesi olduğunu söyledi.

 

Bakan Karaismailoğlu, 18 yıl öncesine kadar "başarılamayanlara hayıflanan ülke" olarak çok zaman kaybedildiğini dile getirerek, "Nesiller boyu araştırmaya, geliştirmeye, üretmeye cesaret bulamadık. Bugün ise önümüze çıkan fırsatları değerlendirmeye hazırız. İşte biz, bu fırsatlara hazır olmak için, 18 yıldır, bizden evvel kaybedilen zamanı hemen her alanda telafi etmek, eksikleri gidermek, ihmal edilen her noktaya temas etmek üzere çalıştık." diye konuştu.

 

Bu yolda kararlılıkla yürümeye devam edeceklerini ifade eden Karaismailoğlu, Türkiye'nin, ulaştırma ve haberleşmede, eğitimde, sağlıkta, savunmada, turizmde ve daha pek çok alanda gelişmiş dünyayı yakaladığını hatta aştığını kaydetti.

 

KOBİ'lerin, start-up'ların, köklü kuruluşların, üniversitelerin, bilim kurumlarının yerli ve milli teknolojiler üretmeye odaklanmasının, ülkenin kaderini yeniden şekillendireceğini anlatan Karaismailoğlu, bakanlık olarak ulaşımda olduğu gibi bilişim, iletişim ve haberleşme alanında da yerli ve milliliği ön plana aldıklarını belirtti. Karaismailoğlu, "Teknolojideki Ar-Ge payının, 2023'te AB ülkeleri düzeyine, 2028'de de OECD ülkeleri ortalamasının üzerine çıkarmayı hedefledik." ifadelerini kullandı.

 

-Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise, küresel teknoloji devlerinin yeri geldiğinde ayrı bir devlet aygıtı gibi kararlar alabildiğini belirterek, "Teknoloji dünyasında, evrensel değerlerin, adaletin, aşırılıklarla mücadelenin, otokontrolün ve hesap verilebilirliğin tesis edilmesi gerekiyor. Birinci Sanayi Devrimi'ni kazananlarının kurduğu sömürge düzeninin bir benzerinin, bugün 4. Sanayi ve Teknoloji Devrimi'nde yaşanmasının önüne geçmeliyiz." dedi.

 

Bakan Varank, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Vodafone tarafından düzenlenen "Teknolojide Yerli Üretim ve KOBİ'lerin Gücü Webinarı"nda yaptığı konuşmada, Vodafone'un, teknoloji altyapısı ve sarf malzemesi ihtiyacını, KOBİ statüsündeki yerli işletmelerden karşılamak üzere çıktığı ilanın bilişim sektöründe yer alan yerli üreticiler için önemli fırsatlar sunduğunu söyledi.

 

Büyük ölçekli işletmelerle KOBİ statüsündeki start-up'ların bir araya geldiğinde neler yapabildiğinin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele sürecinde görüldüğüne dikkati çeken Varank, "KOBİ'ler" ve "teknolojide yerli üretim" konularına önem verdiklerini dile getirdi.

 

Varank, Türkiye'deki her 1000 işletmenin 998'inin KOBİ olduğunu, Ar-Ge'deki insan gücünün yaklaşık yarısının KOBİ'lerde istihdam edildiğini ve start-up'ların büyük kısmını KOBİ'lerin oluşturduğunu bildirdi.

 

Bakanlık ve ilgili kuruluşların tüm imkanlarını KOBİ'lerin hizmetine sunduklarını anlatan Varank, şunları kaydetti:

 

"Geçtiğimiz hafta Türkiye İstatistik Kurumu, KOBİ İstatistikleri Raporu'nu yayınladı. Rapora göre, firma ölçeği ile çalışan başına katma değer arasında çok güçlü pozitif korelasyon var. Bu veri bizlere şu mesajı veriyor: Ülkemizdeki ortalama çalışan verimliliğini artırmak için başarılı KOBİ'lerimizin büyüme potansiyelini harekete geçirmeliyiz. Bu da devletin ya da işletmelerin tek taraflı çabalarıyla değil, birlikte iş yapma modeliyle mümkün."


- Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Engin Aksoy

 

Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Engin Aksoy de, "Şirketimiz satın alma prosedürlerinde yapılan değişikliklerle yerli ürün alınımını önceliklendirdi. Bu kapsamda yerli üreticilere pozitif ayrımcılık yapacağız." dedi.

 

Vodafone Türkiye'nin KOBİ'lere ve yerli üretime verdiği önceliklerden bahseden Aksoy, yerli üretimin desteklenmesini öncelikleri arasında gördüklerini söyledi. Yatırımlarında tedarik zincirine katılabilecek KOBİ’lerle etkin iletişim kurmaya ve iş birliği yapmaya devam ettiklerini belirten Aksoy, "4.5G yatırım yükümlülüğümüz gereği yatırımlarımızı yerli malı belgeli ürünlerden ve Türkiye'de ürün veya sistem geliştirmek üzere kurulan KOBİ niteliğindeki tedarikçiler tarafından üretilen ürünlerden sağlamaya çalışıyoruz. Atılan adımlara rağmen halen yeterli arzın oluşmadığını görüyoruz. Yerli teknoloji ekosisteminde başta yazılım olmak üzere farklı altyapı bileşenlerini üretebilecek kapasiteye ve teşviklere ihtiyaç var." diye konuştu.

 

- Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesine (HTK) üye firmalar ve mobil işletmeciler tarafından yürütülen Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi'nde ilk fazın yılın birinci çeyreğinde tamamlanacağını bildirdi.

 

Sayan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Vodafone Türkiye'nin düzenlediği ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun da katılımıyla gerçekleştirilen "Teknolojide Yerli Üretim ve KOBİ’lerin Gücü" etkinliğinde konuştu.

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA