TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Faaliyette olan lisanslı depo kapasitesi 8,5 milyon tonu geçti


20.09.2022 / İzmir



Ege Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk AŞ'nin (ELİDAŞ) kapasite artırımı ve ek tesislerinin açılış töreni, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılmıyla İzmir’in Selçuk ilçesindeki tesislerde gerçekleştirildi.​

Hisarcıklıoğlu törende yaptığı konuşmada, hem üreticinin kazancını artıran ve hem de sanayiciye kolaylık sağlayan Lisanslı Depoculuk’un TOBB’un girişimiyle başladığını anımsatarak, “2005 yılında, bugünkü lisanslı depoculuk sisteminin temelini oluşturan kanun, TOBB’un katkılarıyla hazırlandı. Özel sektörün lisans depoculuk yatırımını teşvik etmek üzere, 2010 yılında TMO ile birlikte TMO-TOBB Lidaş kuruldu. Lisanslı depoları geliştiren bu adımlarımız sayesinde, özel sektörümüz de bu alana yöneldi. Böylece bugün ülkemizde faaliyette olan lisanslı depo kapasitesi 8,5 milyon tonu geçti” dedi.

 

Ticaret borsalarının da ellerini taşın altına koyduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Elektronik satış salonları, akredite laboratuvarları, canlı hayvan borsaları ve lisanslı depolarıyla, ticaret borsalarımız, tarım ve hayvancılık sektörünün sağlıklı işlemesini sağladı. Lisanslı depoculuk sisteminde ürün kalitesinin analizinde belirleyici olan 27 yetkili sınıflandırıcı laboratuvarın 20’si de, yine ticaret borsalarımıza aittir” ifadelerini kullandı.

 

Bu alanda öncü kurumlardan birinin de İzmir Ticaret Borsası olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “130 yıllık köklü geçmişiyle, ülkemizin en eski ve köklü borsasıdır. Lisanslı Depo sistemi hayata geçince, en hızlı şekilde aksiyon almıştır. Ülkemizde faaliyete geçen 3., tüm ticaret borsaları arasındaysa 1. Lisanslı depo, İzmir Ticaret Borsamızın liderliğinde ve 8 ticaret borsamız tarafından kurulan Elidaş olmuştur. 2013’te faaliyete geçen Elidaş, elde ettiği başarı sonrasında, yeni yatırımlarla kapasitesini artırmış ve bugün, bu yeni tesisi de, İzmir’e kazandırmıştır” dedi.

 

Hisarcıklıoğlu, TÜRİB’in kurucu ortağı olan İzmir Ticaret Borsası’nın proje fabrikası gibi çalışarak hayata geçirdiği projeleri iftiharla takip ettiğini söyledi.

 

-İzmir Ticaret Borsası’ndan 5 yıldızlı hizmet

 

İzmir Ticaret Borsası’nın akredite borsa olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, borsanın üyesine, uluslararası standartlarda, 5 yıldızlı hizmet sunduğunu ifade etti.

 

Işınsu Kestelli ile TOBB’da da birlikte çalıştıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, “Kendisi, Ticaret Borsaları Konseyimizde ve Genel İdare Kurulumuzda görev üstlenmiştir. Tarımsal politikaları birlikte belirlemekteyiz. Ayrıca Meclis Başkanımız Barış Kocagöz’de, TOBB’un Yüksek Koordinasyon Kurulu üyesidir. Hem İzmir’e büyük hizmetler veren, hem de hayata geçirdiği projelerle, ülkemiz tarımına değer katan, Işınsu Başkanımızdan, Yönetiminden, Meclis Başkanı ve üyelerinden, Genel Sekreterimizden, Allah razı olsun diyorum” dedi.

 

TOBB Başkanı, İzmir Ticaret Borsası’nın da kurucu ortaklığıyla 2019’da açılan TÜRİB ile fiziki yer değiştirme gerekmeksizin, elektronik ortamda ve tek bir platformda, ürün ticaretinin yapılması mümkün kılındığını belirterek, “Üreticilerimiz de, buradan temin ettikleri Elektronik Ürün Senetlerini teminat vererek, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden, finansman temin edebilmektedir. TÜRİB’in 3 yıllık faaliyet döneminde işlem hacmi 55 milyar lirayı, işlem miktarı 20 milyon tonu aşarken, yatırımcı sayısı 135 bine ulaşmıştır. Lisanslı depoculuk ve TÜRİB sayesinde, tarımsal ürünlerin fiyatları 3-5 kişi tarafından speküle edilemeyecektir. Tarımsal ürünlerimizin fiyatları, daha şeffaf bir şekilde belirlenecektir. TOBB camiası ve ticaret borsaları, Türkiye'de lisanslı depoculuğun ve ürün senedine bağlı tarımsal ürün ticaretinin gelişmesi için önemli misyon üstlenmiştir. Hedefimiz, tarım piyasalarının etkinliğini artırarak, gelişmiş bir tarım piyasasına sahip olur hale gelmektir. Tarım ve gıdanın öneminin arttığı bu zamanda, gelişmiş bir tarım piyasasıyla Türkiye, coğrafi konum avantajını kullanarak, tarımda merkez üssü haline gelebilecektir” şeklinde konuştu.

 

- İZTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli

 

İZTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli de ELİDAŞ'ın son 5-6 yıldır hep yüzde 100 doluluk oranıyla çalıştığını, ek yatırımla kapasitesini yüzde 100'den fazla artırdığını belirterek, "ELİDAŞ ülkemizde pamuk depolaması konusunda faaliyet gösteren ve ürün senetlerinin elektronik olarak oluşturulduğu ilk lisanslı depo şirketi olarak sektörde büyük fark yarattı." dedi.

 

Türkiye'nin dünya tarım ürünleri piyasasında güçlü bir konum elde edebilmesinin tarımda etkin bir pazarlama sisteminin oluşmasına bağlı olduğunun altını çizen Kestelli, bunu başarabilmek için depolanabilir ürünlerde lisanslı depoculuk faaliyetlerini yaygınlaştırmanın ve ürün ihtisas borsacılığının çok önemli bir araç niteliği taşıdığını anlattı.

 

ELİDAŞ'ın bunun en iyi örneklerinden birisi olduğunu ifade eden Kestelli, "Pamukta verimliliğin ve üretimin artırılması gerek. İzmir Ticaret Borsası olarak bir süredir üzerinde çalıştığımız, kuruluş aşamasında sona yaklaştığımız ve Türk tarımının Silikon Vadisi olma hedefini koyduğumuz İzmir Tarım Teknoloji Merkezi'nin bu konuda da fark yaratacağına gönülden inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

 

- ELİDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz

 

İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve ELİDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz ise 17 bin ton kapasite ile yola çıkan ELİDAŞ'ın yoluna artık 35 bin ton kapasite ile devam edeceğini belirtti.

 

Açılışa AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, Vali Yardımcısı Hulusi Doğan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener ile Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi de katıldı.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA