TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Eğitimin sorunları TOBB’da masaya yatırıldı


30.11.2017 / Ankara



“Nitelikli Öğretmen Yetiştirme” konulu 6. Eğitim Kongresi, TOBB Türkiye Eğitim Meclisi ile Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirildi. Kongre’nin açılışında bir konuşma yapan TOBB Başkanlık Divanı Üyesi ve TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz, eğitime yapılacak hiçbir yatırımın zarar etmeyeceğine vurgu yaparak “Eğitime yapılacak en önemli yatırım da eğiticiye yapılacak yatırımdır” dedi.​

Sosyal hayattan, kültüre, sanata, ekonomiye kadar her alanda kalkınmanın en önemli unsurunun eğitim olduğunu söyleyen Faik Yavuz, son 20 yılda ekonomik teorilerin bile bu yönde değiştiğine dikkat çekti. Zenginleşmenin ana unsuru olarak beşeri sermaye, yani iyi eğitilmiş insan unsurunun kabul edildiğini kaydeden Yavuz İrlanda örneğini vererek, “Avrupa’da İrlanda Mucizesi olarak yakın zamanda yaşandı. İrlanda 1973 yılında Avrupa Birliği’ne üye olduğunda, Avrupa’nın en fakir ülkesi idi. Ama diğer Avrupa ülkelerinin aksine AB’den aldığı bütün yardımları eğitim sistemine yatırdı. Şu an kişi başı 60 bin dolarlık geliri ile hem Avrupa’nın, hem dünyanın en zengin ülkelerinden biri oldu. Bunu da 30 yılda başardı” diye konuştu.

 

-TOBB’un eğitime katkıları

 

TOBB olarak eğitime çok büyük önem verdiklerinin altını çizen Faik Yavuz, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesini kurduklarına ve öğrencilerin hem okulda, hem de iş hayatının içinde eğitim gördüğü “ortak eğitim” modeline geçtiklerine işaret etti. TOBB olarak Türkiye’nin her şehrine bir eğitim tesisi inşa etmek üzere yola çıktıklarını hatırlatan Yavuz,  “Bugüne kadar 70’den fazla büyük eğitim tesisi inşasını tamamladık. Bu projeye devam ediyoruz” ifadesini kullandı

 

Eğitimin kalitesinin ana unsuru olarak öğretmenleri gösteren TOBB Başkanlık Divanı Üyesi ve TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz şunları söyledi: “Bir eğitim reformu yapacaksak, bunun başlayacağı yer eğitim fakülteleridir, eğitim fakülteleri reformudur. Sebebi çok basit: Kaliteli iş kaliteli zanaatkârın elinden çıkar. Benim elime kumaşı verin, gerekli bütün alet edevatı verin size bir elbise dikerim. Yapılmayacak iş değil, yaparım. Ama diktiğim elbiseyi de giymek istemezsiniz. Kumaşı israf etmiş olursunuz, ipliği düğmeyi israf etmiş olursunuz. Ama aynı kumaşı marifetli bir terzinin eline verin, size en kaliteli elbiseyi çıkartabilir. O yüzden bu kumaşın terzisi olan öğretmenleri en marifetli şekilde yetiştirmek zorundayız. Bilgiyi öğretmek elbette önemli. Bunu zaten yapmak zorundayız. Ama bundan çok daha önemli olan karakterli bir nesil yetiştirmektir. Karakterli yetişen bir neslin başarılı olamayacağı hiçbir alan yoktur. Bunun da temeli öğretmen kalitesi. O yüzden bu alana çok büyük yatırım yapmamız gerektiğine inanıyorum.”

 

-Eğitim çağa uygun hale getirilmeli

 

TOBB Eğitim Meclisi Başkanı Yusuf Ekinci de konuşmasında eğitimin önemine atıfta bulunurken, “Toplumların eğitimden beklediği değerleri yerine getirmede en önemli faktör öğretmendir. Okulun en önemli stratejik parçası öğretmendir” dedi.

 

İçinde bulunduğumuz yeni bin yılda bilgi çağına geçiş, kültür, ekonomi, uluslararası ilişkiler ve değerlerde çok önemli değişmeler yaşandığını söyleyen Ekinci, “Bu değişimlerin doğrudan yansıyacağı alan eğitimdir. Eğer birçok alanda hızlı bir değişim yaşanıyorsa eğitiminde anlayışta ve uygulamada aynı kalması beklenemez eğitimde yeni çağa uygun değişimlerin gerçekleşebilmesi için çağın gerçeklerinin iyi anlaşılması ve değerlendirilmesi gerekir” diye konuştu.

 

Yusuf Ekinci, yeni çağın başarılı insanının sürekli kendini geliştiren ve yenileyen insan olacağına dikkat çekerek, eğitimin ömür boyu sürmesinin önemine değindi.

 

-Değişimin eğitime de yansıması kaçınılmaz

 

Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcısı Orhan Erdem ise sanayileşme ve teknolojinin gelişmesi ile ortaya çıkan değişimin eğitime de yansımasının kaçınılmaz olduğundan söz etti. Milli kültürün ve kimliğin yeniden üretilerek gelecek nesillere aktarılmasının önem kazandığını anlatan Erdem, bilgi teknolojileri kullanımının ve eleştirel becerilerin giderek önem kazandığını vurguladı.

 

Erdem bu gelişim sürecinde öğretmenlere yeni görevler yüklendiğini kaydetti ve öğretmen yetiştirme programlarının başarısı için yapılanlar hakkında bilgi verdi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA