TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

İnovasyon araştırmasının sonuçları kanaat önderleriyle paylaşıldı


06.04.2018 / Ankara



İş dünyasının inovasyon konusundaki yaklaşımını mercek altına alan ve General Electric (GE) tarafından gerçekleştirilen GE Küresel İnovasyon Barometresi Araştırması sonuçları, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve General Electric işbirliğinde, TOBB Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen toplantıda kanaat önderleriyle paylaşıldı.​

İlgili lansmana; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Dr. Veysel Yayan, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi İzleme ve Koordinasyon Başkanı Hakan Yurdakul, TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Hasan Mandal, TOBB Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Delibaş, GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan M. Özsoy ile kamu kurumları ve özel sektörden üst düzey temsilciler katıldı.

 

Bu yıl altıncısı gerçekleşen ve Türkiye ile birlikte 20 ülkede firmalarında inovasyon stratejisinin yönetimi alanında aktif rol alan üst düzey yöneticilerin katıldığı uluslararası araştırma; küresel inovasyon trendlerinin değerlendirilmesi, şirketlerin inovasyona bakış açısını ortaya koyması ve inovasyonda sıçrama için önem arz eden hususların altını çizmesi açısından büyük önem taşıyor.

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan TOBB Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Delibaş, bu toplantının TOBB ile GE’nin ilk iş birliği olmadığını belirterek şöyle konuştu: “Daha önce 9 Şubat 2017 tarihinde Otomotivin Geleceği Günü, 30 Mart 2017 tarihinde ise Tarım ve Gıda Sanayinde Dijitalleşme konu başlıklı etkinlikleri GE’nin ev sahipliğinde GE Türkiye İnovasyon Merkezi’nde düzenlemiştik. Orada sektörel bazda sektörlerin aktörlerini bir araya getirip ilgili konu başlıklarında tartışmalar gerçekleştirmiştik. Bugün ise daha makro düzeyde bir platformda sizleri tekrar bir araya getirmenin memnuniyeti içerisindeyiz. İlgili rapor Türkiye’deki tüm sektörleri yakından ilgilendiren, inovasyon alanındaki gelişmeleri dünya ile kıyaslamalı bir şekilde gözler önüne seren, dijitalleşme ve teknoloji açısından özel sektörün dünyadaki Ar-Ge gelişmelerini anlaması için önemli bir rehber niteliğinde.”

 

TOBB olarak gerek dijital dönüşüm anlamında gerekse girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi alanında birçok proje ve çalışmaları bulunduğunu hatırlatan Delibaş, “Bildiğiniz üzere Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde kurulan Dijital Dönüşüm Platformu’nda yer alan sorumlu kurumlardan birisiyiz. Ayrıca, girişimci adaylarıyla başarılı girişimcileri ve iş adamlarını buluşturduğumuz G3 etkinliğini Anadolu’ya yaymış durumdayız” dedi.

 

-Dijitalleşme süreci

 

Toplantıda konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Dr. Veysel Yayan ise Ag-Ge ve inovasyonun Türkiye’nin son yıllarda odaklandığı konuların başında geldiğine işaret ederek, aslında bunun bir zorunluluk olduğunun altını çizdi. Ucuz işgücü ile mücadele edemeyen dünyanın otomasyon ve dijitalleşme ile çare aradığına işaret eden Yayan, “Japonya önce ucuz ürünler yaptı ama bununla başa çıkamayınca kaliteye yöneldi. Bu boşluğu arkasından Çin doldurdu” dedi. Türkiye’nin dijitalleşme sürecinin dışında kalamayacağını ifade eden Yayan, Ar-Ge ve tasarım konularında önemli gelişmeler sağlandığına dikkat çekti.

 

TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Hasan Mandal da nitelikli iş gücüne olan ihtiyaca dikkat çekerek, “Nitelikli bilgi üretmek istiyorsanız, nitelikli insana ihtiyacınız var. Türkiye dijitalleşme de çok önemli yol alıyor” diye konuştu. , Cumhurbaşkanlığı Ekonomi İzleme ve Koordinasyon Başkanı Hakan Yurdakul inovasyon konusundaki faaliyetlerde asıl sorumluluğun özel sektörde olduğunun altını çizdi. Yurdakul, inovasyonu tanımlarken, sadece bilimsel bir faaliyetmiş gibi algılamanın doğru olmadığını söyledi.

 

GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan M. Özsoy da toplantıda 6. GE Türkiye İnovasyon Barometresi konulu bir sunum gerçekleştirdi.

 

 

 

 

 

 

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA