TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Dayanıklı Tüketim Malları Meclisi 2019 yılının ilk toplantısını yaptı


16.01.2019 / İstanbul



Türkiye Dayanıklı Tüketim Malları Meclisi toplantısı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan A. Sadıkoğlu ve Meclis Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu Başkanlıklarında, Meclis Üyelerinin katılımlarıyla İstanbul hizmet binasında gerçekleştirdi.​

Toplantıda ilk olarak Koç Holding Ekonomik Araştırmalar Koordinatörü Ahmet Çimenoğlu, dünya ve Türkiye’nin ekonomik görünümü hakkında bilgiler sundu. Çimenoğlu; 2019’a kötü bir başlangıç yapan global piyasaların, geçen haftadan beri iyi bir görünüm sergilediğini belirtirken, Türkiye’deki duruma bakıldığında ise; kredi faizlerindeki düşüşe rağmen, kredi büyümesinin yavaşlamaya devam ettiğini, bireylerin döviz mevduatlarındaki artışın ise sürdüğünü söyledi.

 

Vergi indirimlerinin otomotiv ve beyaz eşya sektöründeki sert daralmayı kısmen hafifletse de satışların önceki yılların oldukça altında olduğuna dikkat çeken Çimenoğlu, istihdam, enflasyon, ihracat, ithalat ve cari açığın seyri hakkında grafiksel veriler paylaştı.

 

Meclisin düzenli gündem maddeleri kapsamında TÜRKBESD sektör verilerinin üretim, iç satış ve ihracat rakamları ve İMMİB sektörel ihracat verilerinin güncel halinin de paylaşıldığı toplantıda, Türkiye Dayanıklı Tüketim Malları Meclisi bünyesinde oluşturulan Piyasa Gözetim ve Denetimi Çalışma Komisyonu, Çevre Çalışma Komisyonu ve Vergi Çalışma Komisyonu faaliyetleri hakkında bilgi verildi. 10.12.2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan ve dayanıklı tüketim malları sektörünün yanında birçok sektörü yakından ilgilendiren  “Çevre Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” kapsamında çıkartılan atık yönetimini ihtiva eden torba yasanın gündeme alındığı toplantıda, elektrik ve elektronik eşyalardaki geri kazanım katılım payı tutarları hakkında değerlendirmede bulunuldu.

 

Toplantıda ayrıca, dış ticarette son derece önemli bir konu olan uluslararası teslim şekilleri (INCOTERMS 10) nden C ve D grubu hakkında bilgi paylaşımı yapılırken, Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün, D gurubu teslim şekillerinde sigortanın gönderici yükümlülüğünde olduğuna dair sözleşmelerde hüküm bulunmaması durumunda, sigorta bedelinin gümrük kıymetine eklenmesi kararı tartışıldı.

 

Fikri Haklar alanındaki güncel teşviklerin de masaya yatırıldığı toplantıda son olarak; son 2 ayda Türkiye Dayanıklı Tüketim Malları Meclisinin TOBB kanalıyla Bakanlıklara ilettikleri sektörel sorun ve taleplere yönelik yaşanan gelişmeler paylaşıldı. Meclis üyeleri; TV satışlarındaki daralmanın daha da büyümemesi için TV sektöründeki taksit sayısının arttırılmasına yönelik talebinin dikkate alınarak, 11.01.2019 tarihinde BDDK tarafından, Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte değişikliğe gidilmesi ve 3 bin lira altı TV’lerin taksit sayısı 9’a çıkarılmasına yönelik memnuniyetlerini dile getirdiler.

 

Öte yandan, günümüzde ihtiyaç malzemesi haline gelen dayanıklı tüketim ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)’nde Aralık sonuna kadar geçerli olan %0 ÖTV uygulamasının Mart 2019’a kadar uzatılmasının da son derece olumlu bir gelişme olduğuna dikkat çekildi.

 

-İhracatın önündeki engellerin kaldırılması için yapılan çalışmalar

 

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan A. Sadıkoğlu da konuşmasında, meclis üyelerinin gündeme taşıdığı konuların son derece önemli olduğunu belirttikten sonra bu konuda yapmış olduğu özverili çalışmalardan dolayı kendilerine teşekkür etti. İhracatın arttırılması için ihracatın önündeki engellerin kaldırılması konusunda TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu önderliğinde, yoğun bir şekilde çalıştıklarını, özellikle ihracatçının önünün tıkayan KDV alacaklarında sonuç alınması için çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

 

KDV alacaklarının nakit çıkışı olmadan 5-10 yıllık tahvillerle bankalardan ciro edilmesinin, Kredi Garanti Fonunda teminat mektubu olarak kullanılmasının sektöre nefes aldıracağını belirten Sadıkoğlu, “TOBB Başkanımız bu konuyu doğrudan Maliye Bakanımız ile birçok ortamda görüştü ve sonuç alınması için Odalarımızla birlikte ısrarcı oldu” dedi. Sadıkoğlu, bunun yanında  işçi işveren arasındaki uyuşmazlıklarla ilgili 7036 Sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nda 4857 sayılı İş Kanunu’ndaki tazminatlardan doğan alacaklar için dava süresinin 5 yıl olmasının işvereni çıkmaza soktuğunu, sürenin daha makul bir seviyeye çekilmesine yönelik taleplerin ilgili Bakanlara doğrudan iletildiğini aktardı. Son olarak ilave gümrük vergisi konusuna değinerek, iç pazarda rekabetin önünü kapmayacak ve ülkemizde tam mamül halinde ciddi bir ihracat kalemi haline gelen ürünlere de getirilen ilave gümrük vergisinde düzenlemeye gidilmesi için de destek vereceklerini belirten Oğuzhan A. Sadıkoğlu, özel sektörün en büyük gücü olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) sorunların daha hızlı çözüme kavuşması için takipte olacağını ifade etti.

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA