TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Tuncelili kadınlar arı sütü yetiştirecek


15.05.2020 / 



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Tunceli Kadın Girişimciler Kurulu üyeleri çalışmalarını basınla paylaştı. TOBB Tunceli Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Diren Gökyıldız Tulga, üniversite hayatı dışında tüm hayatını Tunceli'de geçirmiş genç bir girişimci. Telekonferans yöntemiyle görüştüğümüz Tulga, girişimcilik serüvenini şöyle anlatıyor: ​
"1983 Tunceli doğumluyum. Üniversite hayatım dışında tüm hayatım memleketimde geçti. Felsefe bölümünden mezun olduktan sonra geri döndüm. Küçüklükten bu yana öğretmen olma hayalim vardı. Geldiğimde yüksek lisansımı tamamlamak istedim. Ücretli olarak da olsa, öğretmenliğe başladım. Bir özel okulda 7 yıl rehber öğretmen olarak çalıştım. Enerjimin daha fazla olduğunu düşünerek, kendi kurs merkezimin temellerini attım. Bir yere odaklanma düşüncesiyle, öğretmenlikten ayrıldım ve kendi işimi tercih ettim. Çok küçük adımlarla başladım. 

ÖZEL OKUL AÇMAK İSTİYORUM 

50 öğrenci ve 4 öğretmenle yola çıktım. Etüt merkezine dönüştürünce sayı biraz daha arttı. Öğrenci sayımız 100-120 kişiye çıktı. Hükümetin dershane kararından sonra ise çocuk kulübü işine döndüm. Şu anda 25 öğretmen ve 210 öğrenciyle devam ediyorum. İlin tek çocuk kulübüyüz. Hiçbir zaman pes etmedim. Eşimin ve ailemin desteği ve güveni bana hep ilerleme şansı verdi. Bundan sonrası için de bir özel okul açmak istiyorum. Yeni projemiz bu." 

TÜM KADIN GİRİŞİMCİLERİ ZİYARET ETTİM 

Tulga, Kadın Girişimciler Kurulu'ndaki çalışmalarını da kısaca özetledi: "İşlere başlayınca, odanın da üyesi oldum. 2018 yılında odanın başkanlık seçimleri sürecinde meclis üyesi olmam teklifi geldi, kabul ettim. 13 kişilik ekip içinde tek kadın olmam beni üzdü. Kadın üyelerimizle diyaloga geçerek, tanışma görüşmeleri yaptım. Bu kadın kurulunun da temelini oluşturdu. 2019 yılı şubat ayında da kadın girişimciler kurulu başkanlığına seçildim. 

ÖNCELİĞİMİZ EĞİTİM 

Göreve gelince ilk olarak, ildeki tüm kadın girişimcilerimizi ziyaret ettik. Tanışma toplantılarımız sonrasında ilimizin valisine, belediye başkanına, iş birliği içinde olacağımız tüm kurumlarımıza ziyaretlerimizi yaptık. 6 aylık bir dönemde tamamladık. Biz buna emekleme dönemi diyoruz. Çok hızlıca bu dönemi geride bıraktık. Bir vizyon haritası belirledik, bu yolun temelini eğitim olarak seçtik. Projeler yaparak, il ticaret müdürlüğümüzle, aile ve çalışma il müdürlüğümüzle işbirliği içinde e-ticaret, pazarlama, markalaşma gibi birçok konuda eğitimlerimizi tamamladık. Kadın üyelerimizi cesaretlendirmek için, fuarlara katılımlarını destekledik. Ankara, Antalya ve Gaziantep'te ilk kez fuara katılan kadınlarımızın yanında olduk. Birbirimizi motive etme noktasında çok başarılıyız. Bu da işlerin hızına yansıyor. Koronavirüs nedeniyle çalışmalarımız kısa süreliğine durdu. 

HEM ARI SÜTÜ, HEM MANTAR 

Önümüzdeki dönemde önemli saydığımız 3 projemiz var. Bunlardan ikisi arı sütü ve mantar yetiştiriciliği. İl tarım müdürlüğüyle birlikte çalışma yürüteceğiz. Arı sütü yetiştiriciliğiyle, 30 kadınımıza ulaşacağız, eğitim vereceğiz. Bu işte görev alacak kadınlarımıza 25 arılı kovanlar vererek, bir ilki gerçekleştireceğiz. İlimizin doğası arıcılık için çok uygun. Pazar oluşturma çalışmalarım da yaptık. An sütü kilosu 3 bin liradan alıcı bulan bir ürün. Bunu başarırsak, Tunceli için büyük bir adım olacak. Alma garantisi veren firmalarımız var. Son aşamadayız. Kadınlarımız mantar da yetiştirmek istiyor. Biz de il tarım müdürlüğüyle görüşerek, alt yapıyı kurduk. Eğitimlerini alan kadınlarımız, üretime başlayacak. İl Tarım Müdürümüz Orhan Kaya'nın bu projelerdeki desteğine de teşekkür ediyoruz. 

KADINLAR ÜRÜNLERİNİ SATABİLECEK 

Kadın emek çarşısıyla ise, evinde üreten ancak pazarlayamayan kadınlarımızı hedefliyoruz. Kadınların elindeki ürünleri alacağız ve bunları pazarlayacağız. Bu modeli bir süre sonra yaygınlaştıracağız. Mekan sorunu içinse, görüşmelerimiz sürüyor. Üreticilerimiz hazır, hemen harekete geçeceğiz. Destek alamazsak da kooperatifleşmeye gideceğiz. Son söz olarak teşekkür etmek istiyorum. İlk başta bu büyük aileyi ortaya çıkaran TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu'na teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Kısa sürede çok güzel işler çıkaran kurul üyelerimize, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Zeynel Açıkgöz'e, oda meclisindeki yol arkadaşlarımıza, genel sekreterimize, tüm kurumlarımızın yöneticilerine ve ayrıca İl Ticaret Müdürümüz Cevat Salman'a teşekkürlerimi sunmak istiyoruz. 

NASIL GİRİŞİMCİ OLDULAR? 

Saniye İldeniz: Babaannemin bitkilere olan merakı vardı, bana da geçti. Ben de bahçemizde olan ağaçlarla ilgilenmeye başladım. Dağlarda da çok yabani meyve var. Her şey bu meraktan başladı. Organik dağ elması, armudu, muşmula... Çeşit çeşit meyveler var. Bunları topluyorum, dinlendiriyorum, organik sirke yapıyorum. Isırgan otu, kayısı gibi birçok meyveyi kullanıyorum. Küçük çapta kendi ilimde satıyorum. İşlerimi büyütmek hedefim. Çocuklarınım büyümesini bekledim, şimdi işlerimi odak noktasına koymak istiyorum.
 
Semra Yeşil: Üniversitede kimya bölümünü bitirdim. Ama bir süre sonra kimyasallara karşı alerjim çıktı. Ben de kendi doğal kozmetiklerimi yapmaya başladım. İstanbul'da kimyager olarak çalışıyordum. Ama çok yoğun kimyasallar üzerine çalışamayacağımı görünce geri geldim. Tunceli'ye gelince, doğal sabun, krem, cilt tonikleri, güneş kremleri yaptım ve bu bir iş fikrine dönüştü. Lavantayı, adaçayım, gülü, biberiyeyi kendim üretiyorum. Web sitesi üzerinden tüm Türkiye'ye satıyorum. Markanın ismi, JİL doğal ürünler. Sarımsaktan şampuan, keçi sütü baldan sabun yapıyorum. Bana ve hikayeme inanan bir müşteri kitlem var. Sabunla başladılar, zamanla tüm cilt bakım ürünlerimi kullanmaya başladılar. 

Şükran Yalçın: 9 kadın arkadaş ' olarak bir kooperatif üzerinden çalışıyoruz. Birlikte üretip, birlikte pazarlamak istiyoruz. Bir buçuk senedir bu çalışmanın içindeyiz. Yöresel ekmek, yöresel tatlar üzerine yoğunlaştık. Ekibimiz de güzel. Hem imalat yapıyoruz, hem de kafe bölümümüz var. Kafede ürünlerimizi müşterilere sunuyoruz. Ekmeğimizi marketlere de bırakıyoruz. Şimdi ise şehir dışı bağlantılar da kuruyoruz, internet sitemizi kurmaya çalışıyoruz.

Yıldız Gündüz: Kooperatif W^P bünyesinde çalışıyoruz. Kadınların kendilerini güçlü hissedeceği alanlarda üretim yapıyoruz. Yöresel yemeklerin, kültürün yok olması riskine karşı yola çıktık. Çünkü bir yöresel kültür var ama bunu aktarma noktasında sıkıntılar var. Bu kente gelenlerin Tunceli'nin yemek kültürünü tanıması için özel bir ajan da yoktu. Bu eksiklik çıkış noktamızı oluşturdu. Kadınların yeteneklerini ortaya koymaları tek amacımız değil. Geçmişle geleceği birleştirerek kadınların ekonomik gücünü artırmak da istiyoruz. Ekonomik bir işletme olmaktan öte sosyal bir model oluşturmak istiyoruz. 

Fidan Aydın: İstanbul'dan geldim ve organik arıcılık yapmaya başladım. Tunceli Arıcılar Birliği'ni kurdum ve 2 yıl başkanlığını yaptım. Kooperatif kurdum ve onun da başkanlığını yaptım. Ticaret odasında 5 yıl yönetimde bulundum, 7 ay da ticaret odasına başkanlık yaptım. Daha somaki süreçte Tunceli Girişimci İş Kadınları Derneği'ni kurdum ve 7 yıl aktif olarak başkanlığını yaptım. 10 yıldır organik analık yapıyorum. Yaylalarda üretim yapıyorum, Servato Munzur olarak balımı markalaştırdım. Hedefim ise, pazar ağımı geliştirmek ve dijital ortamda satışımı yapabilmek. İlk kurulduğu dönemde kadın girişimciler kurulunun da başkanlığını yaptım. Şimdi de başkan yardımcısı olarak çalışıyorum. 

Firdevs Alparslan: 201 l'de W^P Almanya'dan geldim ve ev yemekleri yapan bir yer açtım. İki yıl kadar sürdü ancak rahatsızlığım nedeniyle kapatmak zorunda kaldım. Şu anda ise evden, sipariş üzerine yemek işini sürdürüyorum. Önümüzdeki dönemde yeniden işyerimi açmak istiyorum.

Kader Can: 2007 yılında Tunceli'de ilk rehabilitasyon merkezini açtım. Bunu devrettikten sonra, 2012'de aile destek merkezinde yönetici olarak başladım, bu görevim de 4.5 yıl sürdü. Dil kursları konusunda açık görünce, İngiliz Kültür Dil Merkezi'ni kurma kararı aldım. Bir yıldır da elektrik direklerinin reklam işini yapıyorum. Farklı sektörlerde olmayı seviyorum. Eşimin de desteği söz konusu olunca, birçok iş için girişimcilik fırsatını kullandım. 

Kadriye Arslan: Bir kişinin tek ' başına yapamayacağını, 9 kadının yapabileceğine inanıyorum. Kadın emeğinin, kadın düşüncesinin neler yapabileceğine, ekonomi içindeki kadın varlığının kooperatiflerle ön plana çıkarılabileceğine inandığım için Zembul Kooperatifi'nde üretiyorum. 

Meral Turan Gül: Girişimcilik ' öğretmeniyim. Özel bir okulda bu şekilde çalışıyorum, ayrıca kurucu temsilciliğim var. Bir faydam olacağını düşündüğüm için de kuruldayım. Projelere destek oluyorum. Kurul olarak kadınları desteklemeye çalışıyoruz. Onların yanında olduğumuz bilmelerini istiyoruz.

Kadriye Kasun: Asgari ücret W^P düzeyinde çalışabileceğim iş arayan bir kadındım, ancak Zembul kadın kooperatifi bana hem çalışma, hem de işletme ve yönetme kararına ortak olma fırsatı verdi. Kadınlarla birlikte üretmek çok güzel ve değerli. Zembul kooperatifi kendi gücümü ortaya çıkarabileceğim güzel bir çalışma.






Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA