TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

İşimiz Temiz Projesi hayata geçiyor


15.01.2021 / Ankara



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu tarafından Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve OPET’in desteğiyle geliştirilen ‘İşimiz Temiz Projesi’nin video konferans aracılığıyla yapılan tanıtım toplantısına katıldı.​
Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk öncülüğünde, hem çok hayırlı hem de çok ihtiyaç duyulan bir projeye imza atıldığını belirterek, Dünya Hijyen Günü öncesinde bu projenin başlatılmış olmasından büyük memnuniyet duyduğunu söyledi. 

Bu projeyle, kamu ve özel sektörün bir araya gelerek, vatandaşlara ve gelecek nesillere daha iyi ve daha temiz bir Türkiye bırakmak için harekete geçildiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Biliyorsunuz, bizim inancımıza göre, temizlik imandan gelir. Bizler bu düsturla büyüdük. Gerçekten de temizlik sağlıklı bir yaşam, sağlıklı bir nesil için mecburiyettir. Sağlıklı nesil de ülkenin geleceğidir. Pandemi döneminde bunun ne kadar önemli olduğunu gördük. Öte yandan pandemi sayesinde, halkın her kesiminde ve her yaş seviyesinde, temizlik ve hijyen konusunda ciddi bilinç artışı da yaşandı. İşte Kadın Girişimciler Kurulumuzda, toplumdaki bu hassasiyete cevap verecek, bu güzel projeyi, tam zamanında tasarladılar ve Milli Eğitim Bakanlığımızla birlikte hayata geçirdiler” dedi.

Bu projenin iktisadi yönüne de değinen TOBB Başkanı şöyle devam etti: “Biliyorsunuz özellikle turizm merkezlerinde esnafın ve girişimcilerin şikayetlerinden biri de, her şey dahil sisteminin de etkisiyle, yabancı turistlere ulaşamamaktı. Ama bunun bir nedeni de otellerde sunulan ortamı, dışarda aynı standartta sunma konusundaki eksiklerimizdi. İşimiz Temiz Projesi, hizmet sektöründeki yeme içme, konaklama ve ulaşım alanında faaliyet gösteren mikro işletmelerin, öne çıkmalarına, tüketicilerin ve özellikle turistlerin buraları tercih etmesine destek verecektir. 

81 ilde, 7 bin üyesiyle dünyanın en geniş kadın girişimci ağlarından biri olan TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Üyelerimizle, şu an 3 pilot ilde başlatılan bu proje, daha sonra tüm illere de yayılacaktır. Bu vesileyle proje ortakları; TOBB Kadın Girişimciler Kurulumuzu, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğümüzü ve hijyen konusunda marka haline ülkemizin lider firmalarından OPET’e teşekkürlerimizi sunuyorum”.

-MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Büyük

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Yusuf Büyük de misyonlarının öğrenen topluma dönüşüm sürecinde her zaman her yerde herkese rehberlik hizmeti sunan, bireyin yetkinliklerini geliştirerek insanlığın kalkınmasında sorumluluk almasını destekleyen, belgelendirilebilen, izlenebilen kaliteli eğitimler sunmak olduğunu belirtti. 

Büyük, hijyen konusunda yeni bir başlangıç olan İşimiz Temiz Projesi’nin, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu işbirliği ve OPET’in desteğiyle hayata geçirilecek olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

-TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Öztürk

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı ve OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk ise toplum sağlığını korumak ve geliştirmek, yaşam kalitesini yükseltmek, temizlik ve hijyen konusunda yeterli eğitim almış sağlıklı nesiller yetiştirmek konusunda, başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere her bir birey ve şirketin temel görev ve sorumluluğa sahip olduğunu söyledi. 

OPET olarak paydaş katılımı esasıyla yaşayan, toplumsal sorunlara çözüm arayan, uzun vadeli projeler ürettiklerini ve birçok projeye de tam destek verdiklerini Öztürk, “Temiz ve sağlıklı bir toplum yaratmak amacıyla 2000 yılından bu yana sürdürdüğümüz Temiz Tuvalet Kampanyası’nın ile bugüne dek 10 milyonu aşkın kişiye hijyen ve temizlik eğitimleri verdik. Pandemiyle geçirdiğimiz bu zor günler, mekan-insan ilişkisinin bulaşta ne kadar önemli olduğunu ve hijyenin her ortam için ne kadar gerekli olduğunu bir kez daha ortaya koydu” dedi.

Öztürk, “Hijyen; güvenli temizlik yaratılmış, sağlıklı ortamdır ve büyük-küçük tüm toplu yaşam alanlarında işyeri ve çalışanı güvenliği açısından ilk öncelikli konu olmalıdır. İşimiz Temiz Projesi’nde de proje ortaklarımızla birlikte hizmet sektörüne yönelik hijyen eğitimleri düzenleyerek mikro işletmelerin temiz, hijyenik ve sağlıklı hizmet sunmalarını amaçlıyoruz. Türkiye genelinde ulusal bir dönüşüm ilan etmek amacındayız. Ülkemizin, insanımızın ve turizmimizin en önemli değerlerinden biri olan misafirperverliğimizi hijyenik kurallarla daha güvenli hale getirmek istiyoruz. Toplumda farkındalık yaratarak, bu zorlu dönemde mikro işletmelerin kapasitelerini artırmayı, gelirlerini yükseltmeyi hedefliyoruz” diye konuştu. 

-“İşimiz Temiz Projesi”

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu tarafından mikro işletmelerin hijyen kapasitelerini artırarak işlerinin sürdürülebilirliği için fırsat eşitliği yaratma hedefiyle hayata geçirilen “İşimiz Temiz Projesi”, Türkiye’nin turizm açısından en hareketli illerinden İzmir, Muğla ve Antalya’daki pilot çalışmalar ile başlıyor. 

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu liderliğinde, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve 21 yıldır yürüttüğü Temiz Tuvalet Kampanyası ile bu alanda önemli bir deneyime sahip olan OPET işbirliğiyle yürüyecek olan “İşimiz Temiz” Projesi ile hizmet sektöründeki mikro işletmeler için hijyen odaklı eğitim programları oluşturarak tüm Türkiye’de temiz, hijyenik, sağlıklı hizmet sunan işletmelere sahip olmak amaçlanıyor. 

“İşimiz Temiz Projesi” ile mikro işletme olarak adlandırılan; yıllık çalışan istihdamı 10 kişiden az olan, yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri ise 3 milyon TL’yi aşmayan işletmelerin hijyen kapasitelerini artırmak ve işlerinden duydukları memnuniyetle birlikte gelirlerinin yükselmesi hedefleniyor. 

Mikro işletmelerin fark yaratması ve normlar dahilinde çalışması için geliştirilecek olan projede Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü iş birliğinde, özel olarak yapılandırılmış hijyen odaklı eğitim programları oluşturulacak. 

Bu eğitim programları, pilot illerdeki Halk Eğitimi Merkezi eğitmenleri tarafından MEB’in online eğitim platformu kanalıyla mikro işletmelerle buluşturulacak. Turizm potansiyelinin yüksek olduğu İzmir, Antalya ve Muğla’da pilot olarak başlatılan projede toplumda farkındalık oluşturarak hizmet sektörüne dahil olan; yeme- içme, konaklama ve ulaşım alanında faaliyet gösteren mikro işletmelerin öne çıkmalarına destek verilecek. 

Üç ilde toplam 31.500 işletmeye ulaşmanın hedeflendiği proje, 2022 yılının Haziran ayı sonuna kadar devam edecek. Pilot illerdeki çalışmaların ardından Türkiye geneline de yaygınlaştırılacak olan projede, Temiz Tuvalet Kampanyası ile 21 yılda 10 milyonu aşkın kişiye ulaşarak hijyen bilincinin oluşması için önemli adımlar atan OPET’in bu konudaki deneyimlerinden faydalanılacak.

-Üç ilde toplam 31.500 işletmeye hijyen eğitimi verilecek 

Proje kapsamında İzmir’de yeme-içme sektöründen 6.000, konaklama sektöründen 6.000 ve ulaşım sektöründen 6.000 olmak üzere toplam 18.000, Antalya’da yeme-içme sektöründen 3.000, konaklama sektöründen 3.000 ve ulaşım sektöründen 3.000 olmak üzere toplam 9.000 ve Muğla’da ise yeme-İçme sektöründen 1.500, konaklama sektöründen 1.500 ve ulaşım sektöründen 1.500 olmak üzere toplam 4.500 mikro işletmeye ve toplamda ise 31.500 mikro işletmeye toplum sağlığı açısından hayati önem taşıyan hijyenik koşulların oluşturulması ve işletilmesi amacıyla hijyen eğitimleri düzenlenecek. 

Üç farklı alan için online çalıştayların düzenleneceği proje ile uygulamaların öncesi ve sonrasında gerçekleştirilen araştırmalarla hedef kitlenin bilgi, tutum ve değişiklikleri raporlanacak. Eğitimlerini tamamlayan kişiler ‘Hijyen Eğitim Sertifikası’nı almaya hak kazanırken işletmesi de “İşimiz Temiz Hijyen Eğitimi” belgesini alarak işletmesinin görünen uygun yerinde sergileyebilecek. Ayrıca proje sürecinde yarattığı etkinin ölçümlenmesi amaçlı sosyal etki araştırması da yapılacak. Proje kapsamında geliştirilecek 3 farklı sektöre özel hijyen eğitimleri ve diğer proje uygulamaları pilot iller olan İzmir, Antalya ve Muğla’da yürütülecek olup; geliştirilen online eğitim içerikleri sayesinde eğitimlerin, MEB online eğitim platformları yoluyla tüm Türkiye’ye yaygınlaştırılması hedefleniyor. 

-Araştırma ile öncelikli beklentiler belirlendi

Proje kapsamında hizmet sektöründeki mikro işletmelerin ve mikro işletmelerden hizmet alanların temizlik ve hijyen konusundaki iç görülerini belirlemek üzere kalitatif bir araştırma gerçekleştirildi. Araştırma sonucunda korona dönemi ile birlikte hijyen ve temizlik algılarının değişime uğradığı özellikle hizmet alan katılımcıların bulundukları ortamlarda kendilerini rahat, huzurlu ve güvende hissetme ihtiyacının öne çıktığı belirlendi. Buna paralel hizmet alanların pandemi sonrası bir işletmeden beklediği hijyen seviyesinin pandemi öncesine göre yüksek öncelik kazandığı da görüldü. Ayrıca hizmet alan katılımcılar kadar işletme sahiplerinin de rutin önlemler dışında kendilerinin yöntemler geliştirdiği gözlendi.  
Bu doğrultuda araştırmadaki bulgulara göre:

•Konaklama sektörü için temizlik denildiğinde en önemli unsurlar mefruşatın beyazlığı ve ortamın hoş kokulu olması ile ilişkilendirilirken;  
•Kafe-restoran sektörü için personelin bone, eldiven kullanması, ekipman vb. somut göstergelerle bağdaşmaktadır.  
•Ulaşım sektörü için ise dış görünüşün temizliği, havalandırmanın ve ortamın hoş kokulu olması gibi somut göstergeler ön plana çıkıyor. 
•İnsan trafiğinin yoğun olduğu bu 3 sektördeki ortak beklenti ise yine; insanların en çok temas ettiği yüzeylere (kapı kolları, musluk kol ve başları, baharatlık, tutamaçlar vb.) yönelik özel önlemler alınması...  

Araştırmada hizmet verenler ise personelin eğitimi konusunda yapılandırılmış ve uygulama önerilerini içinde barındıran bir eğitim programının hazırlanmasına ihtiyaç olduğunu belirtmiştir. Mikro işletme sahipleri, adlarını ve içeriklerini bilmemekle beraber bir takım hijyen sertifikalardan haberdar olmalarına rağmen yoğun iş tempoları nedeniyle ilgi gösteremediklerini vurgulamıştır. İşletme sahipleri İşimiz Temiz projesinde MEB sertifikasıyla sunulacak eğitimlere ilgi göstereceklerini bildirmişlerdir. Bu eğitimlerle doğru temizlik ve hijyenin nasıl yapılacağına dair bilinç oluşturmasına, işletmenin bilinirliğinin artırılmasında ve görünür kılınmasına ve tüketici zihninde güven algısı oluşturulmasına katkı sağlayacağını paylaşmışlardır. Eğitimlerin online olması olumlu karşılanırken projenin kamu ve özel sektör tarafından desteklenmesinin de projenin güvenirliğini artırdığı vurgulanmıştır.  







Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA