TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Hisarcıklıoğlu 45. Japon İşbirliği Forumu’na katıldı


27.11.2022 / İstanbul



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, İstanbul’da düzenlenen 45. Japon İşbirliği Forumu’na katıldı.​

Forum’da Japon iş insanlarına Türkiye ekonomisi, bölgesel/küresel riskler ve fırsatlar, üçüncü ülkelerde ortak yatırımlar ve Türkiye - Japonya ekonomik ilişkilerini geliştirmeye yönelik görüşlerini aktaran Hisarcıklıoğlu ikili görüşmeler de gerçekleştirdi.


Burada yaptığı konuşmada TOBB’un yapısı ve faaliyetlerine ilişkin bilgi veren Hisarcıklıoğlu, Türkiye iş dünyasının, Japonya ilişkilerine büyük önem verdiğinin altını çizdi. Japonya ile ticari ilişkileri daha da geliştirmek arzusunda olduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, “250’den fazla Japon şirketi Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Bunlardan bazıları Türkiye’nin en büyük ihracatçıları arasında yer alıyor. Bu durum bizi sevindiriyor, ancak ülkemizde daha çok Japon yatırımcı görmek istiyoruz. Japonya, dünyanın en fazla doğrudan yatırım gerçekleştiren ülkelerinden biridir. Pandemiye rağmen sadece geçen sene 147 milyar dolar tutarında yurtdışı doğrudan yatırım gerçekleştirmiştir. Türkiye’deki Japon FDI ise sadece 230 milyon dolardır, yani binde 1,5 civarında paya sahiptir. Bu rakamları dikkate aldığımızda, ülkemizdeki Japon yatırımlarının daha yüksek olması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

 

Enerji, gıda, tarım, ileri teknoloji, savunma ve uzay sanayisi alanlarında işbirliği potansiyelinin büyük olduğunu vurgulayan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu özellikle enerji alanının işbirliği için çok elverişli bir saha olduğundan söz etti. Hem teknoloji alışverişi, hem de altyapının tesis bakımından güzel imkânlar sunduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’nin Japonya’ya ihracatı da arzu edilen seviyede değil.  Bu nedenle, Türkiye-Japonya Ekonomik Ortaklık Anlaşmasını çok önemsiyoruz. Müzakerelerin en kısa zamanda tamamlanmasını istiyoruz. Mal ticaretinde pazara giriş açısından ülkemiz için önem arz eden sektörlerde Japonya’nın sağlayacağı açılım çok önemli. Japonya hükümetinden bu noktada destek bekliyoruz. Ayrıca yapılacak bir STA ile Türkiye-Japonya ilişkilerinde yeni bir sayfa açılacağına inanıyoruz” diye konuştu.

 

-Müteahhitlik alanındaki başarılar

 

Hisarcıklıoğlu konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Türkiye ve Japonya arasında müteahhitlik alanında da büyük işbirliği potansiyeli mevcut. Dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firmasının 42’si Türk’tür. Çin’den en sonra bu listede en fazla firması bulunan ülkeyiz. Bu sene ilk 9 ayda yurtdışında 9 milyar dolar proje üstlendik. Girişimci gücümüz sayesinde her coğrafyada cesaretle yer alıyor ve yatırım yapıyoruz. Afganistan ve Irak gibi en sorunlu görünen yerlerde bile rahatlıkla çalışabiliyoruz. 


Türk firmaların girişimcilik ruhu ve yerel pazarı bilgisi, Japon firmalarının finansman imkanları ve teknolojisi ile birleşerek güçlü bir sinerji yaratıyor. Bugün Türk ve Japon müteahhitlik firmaları, üçüncü ülkelerde başarılı ortak projeleri gerçekleştiriyor. Bu alandaki artan yakınlaşma, diğer sektörler için de yeni işbirliği imkânları sunacaktır. Orta Asya, Afrika ve Orta Doğu ülkeleri de, Türk ve Japon şirketleri için önemli işbirliği pazarlarıdır. Bu bölgelerde yeni projeleri ortaklaşa üstlenebileceğimizi düşünüyoruz. 

 

Türkiye ekonomisi, pandemi, Rusya-Ukrayna savaşı ve küresel resesyon endişelerine rağmen, güçlü bir büyüme sergilemiştir. Ekonomimiz 12 senedir kesintisiz büyümektedir. Bu sene ilk 6 ayda yüzde 7’lik büyüme oranı yakalanmıştır. Sanayi üretimindeki artışa paralel olarak ihracatımız tarihimizde ilk defa 250 milyar doları geçmiştir. Türkiye, küresel ölçekte ilk 30 büyük ihracatçı ülke içinde ihracatını en çok artıran 6. ülke olmuştur. Diğer 5 ülkeyse, enerji ve emtia ihracatçılarıdır. Dolayısıyla, Türkiye'nin sanayi ağırlıklı ürünlerle bu sıralamaya girmesi, ayrı bir başarıdır. Yine turizmde de pandemi öncesi seviyeler yakalanmıştır. Dünyanın en büyük 6. destinasyonu haline gelinmiştir. 2022 yılının 45 milyon ziyaretçi ve 35 milyar dolarlık turizm geliriyle kapatacağımız öngörülmektedir.”

 

Ekonomide yaşanan sıkıntılardan da bahseden Hisarcıklıoğlu, bu konuda alınan önlemler hakkında da bilgi verdi.

 

-Ortak yatırım fırsatları

 

Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Türkiye’de yatırım yapan Japon firmaları, bugüne kadar hep olumlu sonuç almıştır. Şu anda da, özellikle ihracata yönelik sanayi yatırımlarında pek çok ortak yatırım fırsatı bulunmaktadır. Türkiye, İtalya ile Çin arasında en büyük sanayi üretim kapasitesini kurmuştur. En büyük sanayi ürünü ihracatını yapan, girişimci bir ülkedir. Türkiye, pek çok sektörde, otomotiv, beyaz eşya, konfeksiyon başta olmak üzere, Avrupa’nın ana tedarikçisi oldu. Şu an AB’nin kendi dışında, en çok otomobil ithal ettiği ülke Türkiye’dir. Tarımsal üretimde de Avrupa’da ilk sıradayız. Ülkemiz yatırımlar ve yatırımcılar için son derece cazip fırsatlar sunmaktadır. 2002 yılında 6 bin olan uluslararası şirket sayısı şu anda 75 binin üstündedir. AB ile gümrük birliğine ilaveten, pek çok ülkeyle yaptığımız serbest ticaret anlaşmalarıyla, yaklaşık 1 milyar nüfusa gümrük vergisi ve kısıtları olmadan erişilmektedir. Bu çerçevede Türkiye, sadece kendisi için değil, çevre ülkelere erişebilmek için de uygun bir yatırım destinasyonu sunmaktadır. Özellikle de küresel tedarik zincirlerinde yaşanan sorunlara karşı, güçlü bir çözüm ortaklığı imkânı bulunmaktadır. Pek çok uluslararası şirket, Türkiye'de daha fazla kapasite oluşturmaya başlamıştır. Yatırımlarını büyütmekte ve modernize etmekteler. Bunlar sadece üretimle de sınırlı olmak zorunda değildir. Türkiye'de 500 uluslararası şirketin Ar-Ge merkezi var. Tasarım merkezleri ve satın alma tesisleri de kuruyorlar. Türkiye’yi bölgesel eğitim ve bölgesel lojistik merkezi haline de getiriyorlar. TOBB olarak her zaman sizinle iş birliği halinde olduk. Bu iş birliğini artırmanın gayreti içinde olmaya da devam edeceğiz. Bu bağlamda iki ülke arasındaki karşılıklı yatırım ve ticaretin artması için her projede mutlulukla yer alacağız.”






Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA