694
72. GENEL KURUL
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği •
www.tobb.org.tryayınladığı illerin ve bölgelerin sosyo-
ekonomik gelişmişlik sıralamasında 69’uncu
olan il 6. Kademe gelişmişlik sıralamasında
ise 3. sırada yer almaktadır. 1936 yılında
kurulan İğdır Ticaret ve Sanayi Odası
kurulduğu günden bu yana Iğdır’ın sanayi
ve ticaret kenti olması için yoğun cabalar
harcamıştır. 10 meslek grubunda toplamda
1824 kayıtlı üyesi bulunan oda çoğulcu
ve katılımcı yönetim anlayışıyla bölgedeki
kalkınmayı daha artırmak için var gücüye
çalışmaktadır.
Yatırımcıya bedava arsa
IĞDIR 2003 yılında teşvik yasası çıkmış
olmasına rağmen OSB yoktu. 2004 yılında ek
bütçeyle yatırım programına aldırdık ve ihale
süreçleri devam etti. 2010 yılında OSB’mizi
tahsis ettik. 1 etaptaki fabrikaların 19 tanesi
bugün faal olarak çalışmakta. Yılsonu
itibariyle 80 parselden oluşan 2’nci etabımız
bitecek. Burada da hem yurt dışından hem
de ülke genelinden yatırımcılar bekliyoruz.
Biz teşvik uygulamasında 6. Bölgedeyiz.
Terör döneminde de en çok yatırımı biz aldık.
Biz arsalarımızı bedelsiz tahsis ediyoruz.
Tahsisten sonra da 1 milyon liraya kadar
hibe veriyoruz.
Patlıcan reçeli dünya sahnesinde
BİZİMmilli bir reçelimiz var. Patlıcan reçeli.
Böyle bir tadı Türkiye’ye tattırmaya başladık.
Bir girişimcimiz Avrupa pazarına acildik
bu ürünle. Ciddi bir geri dönüş aldık. Cok
ilgine bulundu. Iğdır Ticaret Borsası olarak
bu ürünü tescillemek üzere başvurumuzu
yaptık. Asya ve Amerika’ya kadar bu
ürünümüzü ihraç edeceğiz. Acı biber reçeli
de yaptı girişimcimiz. 9 kalem reçel üretimine
başladık.
BULUNDUĞU
BÖLGE:
Kuzeydoğu
Anadolu
İLİN VALİSİ: Davut Haner
İLİN BLD. BŞK: Murat Yikit
NÜFUS: 192.056
NÜFUS YOĞUNLUĞU: Yüzde 2.4
NÜFUS ARTIŞ HIZI: Yüzde 6.3
YÜZÖLÇÜMÜ: 3584
KİŞİ BASINA GELİR: 6051 dolar
İŞSİZLİK ORANI: Yüzde 6.9
OKURYAZARLIK ORANI: Yüzde 92.53
İLİN İHRACATI: 124.036.760 dolar
KAYITLI ŞİRKET SAYISI: 943 (limited
anonim ve kooperatif)
İSO 500'E GİREN ŞİRKET SAYISI: -
İSO 500'DEKİ ŞİRKETLER:-
İL EKONOMİSİNE YÖN VEREN
ÜRÜNLER: Kaysı, elma, kavun, karpuz,
kiraz, şeftali, buğday, domates, fasulye,
mısır, biber.