17.12.2011 / Ankara
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Ankara Kalkınma Ajansı'nın işbirliğiyle Rixos Otel'de düzenlenen ''Yenilikçi Ankara Proje Pazarı'' etkinliğinin açılışında konuşan TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faik Yavuz etkinliğin memur kenti olarak bilinen Ankara'da yapılmasının hem kentin, hem de Türkiye'nin sanayi konusunda girdiği doğru yolun göstergesi olduğunu söyledi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ise, her yıl 100 genç teknogirişimciye verdikleri teknogirişim sermayesi desteğini, önümüzdeki yıldan itibaren 500 girişimciye vereceklerini bildirdi.
Son yıllarda başta ABD olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerine gerçekleştirdikleri ziyaretlerde önemli firmaların temsilcileriyle bir araya geldiklerini kaydeden Ergün, ABD'de risk sermayesi fonlarının yenilikçi projelerin desteklenmesinde kullanıldığını belirtti.
Türkiye'de risk sermayesi fonlarının henüz gelişmediğini ifade eden Ergün, ''Risk sermayesi fonları üzerinde daha çok çalışacağız. Risk olmadan büyük kar yok. Büyük risk varsa, büyük kar var'' dedi.
Türkiye'de risk sermayesi fonlarının geliştirilmesi ve iş melekleri yapılarının oluşturulması gerektiğine dikkati çeken Ergün, iş meleklerinin dünyada genç girişimcilerin girişimlerine destek veren bir unsur olduğunu anlattı.
İş melekleri konusunun Türkiye'de de yavaş yavaş geliştiğini, iş meleklerinin gençlerin girişimlerini geliştirme amacını taşımalarını gerektiğini ifade eden Ergün, ''Biliyorsunuz Azrail de bir melek. Azrail meleği olmasın'' diye konuştu.
Sermaye sıkıntısının genç girişimcilerin önündeki en büyük engel olduğunu vurgulayan Ergün, etkinliğin genç girişimcilere yeni ortaklıklar edinme fırsatı da sunduğunu söyledi.
Türkiye gibi ülkelerin en büyük zenginlik kaynağının kendi insan potansiyelleri olduğunu belirten Ergün, ''Bütün zenginliğimiz burada. Yerin altında fazla bir zenginliğimiz yok. Bütün zenginlik yerin üstünde. O zaman burayı iyi çalıştırmamız lazım'' değerlendirmesinde bulundu.
-Diğer konuşmalar-
Etkinliğe katılan Ankara Valisi Alaaddin Yüksel de marka olmak isteyen şehirlerin bilgi tabanlı bir toplum yapılanmasını ön planda tuttuklarını belirterek, ''Akıllı kentler girişimciliği teşvik ediyor. Sürdürülebilir kalkınmanın gereklerini yapmaya çalışıyor'' dedi.
Ankara'nın Türkiye'nin kentsel dinamizmini bünyesinde en fazla barındıran şehir olduğunu kaydeden Yüksel, Türkiye'deki 39 teknokentin 6'sının, 123 savunma sanayisi işletmesinin yarısının da Ankara'da bulunduğunu dile getirdi. Yüksel, Ankara'nın artık bir bilişim üssü olduğunu sözlerine ekledi.
Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Asım Balcı da etkinliğin Ankara'nın girişimci ruhunu ortaya çıkarmasının yanı sıra Türkiye'nin 2023 vizyonuna sağlayacağı katkı açısından da önemli olduğunu söyledi.
Konuşmaların ardından ''Yenilikçi Ankara Proje Pazarı''nın açılışı Bakan Ergün ve diğer konuşmacılar tarafından gerçekleştirildi. Ergün ve beraberindekiler stantları gezerek, geliştirilen ürünler hakkında firma yetkililerinden bilgi aldı.
Bu arada etkinlik kapsamında başarılı girişimci, proje ve firmalara ''Proje Pazarı Ödülü'' verildi.