Şerit Komutlarını Atla

Oturum Aç

- COĞRAFİ İŞARET, MENŞE ADI VE MAHREÇ İŞARETLERİ

Coğrafi işaretler, menşe adı ve mahreç işaretleri, belirli bir bölgeden kaynaklanan bir ürünü tanımlayan ya da kalitesi, ünü veya diğer karakteristik özellikleri itibariyle, coğrafi kaynağına atfedilebilen bir bölgeyi işaret eden sınai mülkiyet hakkıdır. Ülkemizde yasalar ve yönetmeliklerle düzenlenmiş, koruma altına alınan coğrafi işaretlerin, diğer sınai mülkiyet haklarından üstünlüğü tek bir üreticiyi değil, belirli şartlar altında üretim yapan kişilerin tümünü birden korumasıdır. Dolayısıyla bir ürün için coğrafi işaret tescili yapıldığında, tek bir üreticinin değil, bir bölgedeki tüm üreticilerin korunmasını sağlayacaktır.

Odalarımızın ve Borsalarımızın üyelerini bilgilendirmek, sınai kullanım hakkı sağlayan ürünlerimizin menşeini koruyan coğrafi işaretleri teşvik etmek ve yaygınlaştırmak amacıyla, Birliğimiz tarafından, bir bilgi notu hazırlanmıştır. Bilgi notunda, başvuru için gerekli evraklar ve işlemler de ayrıntılarıyla verilmektedir.

- MENŞE ŞAHADETNAMESİ
07.10.2009 tarihli ve 27369 sayılı (Mükerrer) Resmi Gazetede yayımlanan ve aynı tarihte yürürlüğe konulan Gümrük Yönetmeliği’nin 7 no.lu ekinde yer alan Menşe Şahadetnamesi, AB ülkelerinde kullanılan formata uygun olacak şekilde düzenlenmiştir. Ardından, 31.03.2010 tarihli ve 27538 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile Menşe Şahadetnamesi yeniden tadil edilmiştir.

Bu çerçevede, Birliğimizce,  Gümrük Yönetmeliği’nin 42 inci maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen esaslar ve 31.03.2010 tarihli ve 27538 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 2 no.lu ekinde yer alan Menşe Şahadetnamesi ve Menşe Şahadetnamesi Başvuru Formunda üzerinde yapılan değişiklikler esas alınmak suretiyle, belgenin seri basımı sonuçlandırılmıştır. Sözkonusu belge yetkili Odalarımızca Birliğimizden talep edilebilir. Belgenin örneğini ekte bulabilirsiniz.
 Ekler için tıklayınız

- Pazara Giriş Engelleri Çalışma Grubu /Marka Taklidi

Dış Ticaret Müsteşarlığı bünyesinde oluşturulan Pazara Giriş Engelleri (PGE) Çalışma Grubu’na yapılan bildirimler kapsamında, özellikle Orta Doğu’ya ihracat yapan firmaların ürünlerine ait markaların, ihraç edilen ülkelerde taklit edildiği, hatta taklit malların başka ülkelere ihraç edilmektedir. İlgi Yazısı / Duyuru Ayrıntısı / Paris Konvansiyonu

- Dahilde işleme izin belgesi/iznin revize edilerek ikincil işlem görmüş ürünlerin gümrüğe beyanı