Şerit Komutlarını Atla
Ana içeriğe atla

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Oturum Aç

Kurullar

  • İhracata Dönük Üretim Stratejisi Değerlendirme Kurulu

    Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yıldönümü olan 2023’e yönelik ülkemizin stratejik hedefi, dünya mal ticaretinden aldığımız payın artırılarak ihracatımızın 500 milyar dolara çıkarılmasıdır.

    Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Devlet Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Başbakanlık Yatırım Ajansı, TÜBİTAK’la birlikte, TOBB ve TİM başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarımızın da içinde yer aldığı bir “İhracata Dönük Üretim Stratejisi Değerlendirme Kurulu” oluşturulmuştur. Söz konusu Kurulun Başkanlığını Dış Ticaretten sorumlu Devlet Bakanı yürütmektedir.

    Bu kurulun temel işlevi; üretim potansiyelimizin ihracata dönük olarak değerlendirilmesi ve yönlendirilmesi için ortak politikalar geliştirilmesi olarak öngörülmüştür

  • Dahilde İşleme Rejimi Değerlendirme Kurulu

    29/06/2010 tarihli ve 27626 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “Dahilde İşleme Rejimi Kararında Değişiklik Yapılması Hakkında Karar” gereği Dış Ticaret Müsteşarlığı koordinasyonunda “Dahilde İşleme Rejimi Değerlendirme Kurulu” kurulmuş olup Birliğimiz, diğer ilgili kamu ve özel sektör kuruluşları ile birlikte söz konusu Kurulda daimi üye olarak yer almaktadır.

    Kurul, uygulamada ortaya çıkan sorunların, ihtiyaçların, mevcut veya olabilecek talep ve önerilerin görüşülerek, bu sorunlara yerinde çözüm önerilerinin üretilebilmesini, bu öneri ve değerlendirmelerin konuyla ilgili düzenleme yapma yetkisine sahip olan Dış Ticaret Müsteşarlığı’na sunulabilmesini teminen kurulmuştur.

  • Pazara Giriş Komitesi

    Dünya Ekonomisin büyük bir krizden geçtiği, Dünya ticaretinin daraldığı ve ülkelerin çeşitli korumacı politikalara yönelmeye başladığı günümüzde mevcut ihraç pazarlarımızdaki Pazar payımızın korunması ve ihracatçılarımıza alternatif pazarlara giriş imkanı sunulması özel önem kazanmıştır.


    İhracatçılarımızın pazarlar hakkında doğru ve zamanında bilgilendirilmesi, pazara giriş faaliyetlerinin daha yoğun ve etkin hale getirilmesi her zamankinden daha gerekli hale gelmiştir. Bu kapsamda yeni bir yaklaşım geliştirilmiş ve bu yaklaşıma uygun bir yapılanmaya gidilmiştir.


    Bu amaçla, Dış Ticaret Müsteşarlığı koordinasyonunda hayata geçirilen Pazara Giriş Projesi “Bilgilendirme” ve “Eylem” olmak üzere iki ayrı bileşenden oluşmaktadır. Ayrıca bu iki bileşenin birbirleri ile yakın bir işbirliği içinde çalışmasını sağlayacak bir model kurulmuştur.

ARAMA