Dayanıklı Tüketim Malları Meclisi Ekim ayı toplantısını gerçekleştirdi
23.10.2020 /
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Dayanıklı Tüketim Malları Meclisi Ekim ayı toplantısı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan A. Sadıkoğlu ve Meclis Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğu’nun başkanlığında video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi.
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan A. Sadıkoğlu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun öncülüğünde sıkıntıların tek tek iletildiğini, Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) konusunda sektörler özelinde toplantılara devam edildiğini ve Meclislerden gelen talepler göz önünde bulundurarak Avrupa Yeşil Mutabakatı ile ilgili kurulan çalışma grubunun çalışmalarına devam ettiğini belirterek teşekkür etti.
Toplantı gündemi kapsamında ilk olarak Koç Holding Ekonomik Araştırmalar Koordinatörü Ahmet Çimenoğlu tarafından Dünya ve Türkiye’nin ekonomik görünümü hakkında bilgiler sunuldu.
Çimenoğlu, Q3’te global seviyede ve Türkiye’de güçlü bir toparlanma görüldüğünü, IMF’nin Ekim itibariyle dünya genelinde 2020 küçülme beklentisini 0,5 puan azaltarak -%4,4 olarak revize ettiğini belirtti. IMF’nin Türkiye için değiştirmediğini küçülme tahmininin (-%5) çok negatif olduğunu belirtti. Emtia fiyat artışı, YEP’te eski plan ile kıyaslandığında kişi başına GSYH (2021 için 10.144 $-> 8661 $) ve istihdam düzeyinde geriye gidiş, yabancı yatırımcıların toplam sermaye çıkışı (tahvil+hisse senedi) 13,8 milyar dolar olmasının önemli gelişmeler arasında olduğunu dile getirdi.
Sonrasında Meclisin önemli gündem konularından biri olan Avrupa Yeşil Mutabakatına İlişkin gelişmeleri hakkında; Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve AB Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcı Vekili Bahar Güçlü, sınırda karbon düzenlemesi konusunda devam eden istişare süreci doğrultusunda öngörülen mekanizmanın dizaynına ilişkin öngörüleri dile getirdi.
Bir diğer gündem maddesi olarak; Dayanıklı Tüketim Mallarında Kullanıcı Dijital Arayüzü Rehberi ile ilgili olarak Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Halil İpek tarafından malın kullanıcı ara yüzünün yazılım yolu ile programlanarak değiştirilebilir nitelikte olması durumunda, kullanıcı ara yüzünde yer alan yazılı, sesli ve görüntülü ifadelerin Türkçe olması zorunlu olduğu örnekler ile ifade edildi.
Toplantının son gündem maddesi kapsamında, Vestel Çevre Yönetim Sistemleri Uzmanı Pırıl Tonguç Erdem , “Türkiye Çevre Ajansının Kurulması ve Çevre Kanununda Değişiklik Yapılması Kanun Teklifi”ne ilişkin bilgi verdi.