28.10.2020 / Ankara
Suudi Arabistan’ın Türk ihraç ürünlerine uyguladığı tarife dışı engeller konusu toplantıda öncelikli olarak ele alındı. Hammaddede henüz yeterli yerli üretimi olmayan Türkiye’nin plastik sektörüne uygun kalite ve rekabetçi şartlarda hammadde tedarik etmekte zorlanabileceği dile getirildi.
Yedek parça ithalinde yaşanan gecikmeler ile TAREKS ve TSE sistemi arasındaki iyileştirmelerin sanayiye fayda sağlayacağı belirtildi. Bu konuda TSE’ye yazı iletilmesi konusunda uzlaşıldı.
AB Yeşil Mutabakatı hakkında bilgilendirmenin yapıldığı toplantıda TOBB bünyesinde konuyla ilgili oluşturulan çalışma grubunun çalışmalarıyla alakalı güncel durum paylaşıldı. İKV Genel Sekreteri Çiğdem Nas, Avrupa Birliği’ndeki gelişmeleri aktararak Gümrük Birliği kapsamında Karbon Vergisi sürecini değerlendirdi. Karbon Sınır Vergisine yönelik taslak düzenlemenin Haziran 2021’de Avrupa Birliği’nde hazırlanmasının planlandığını açıkladı.
Sektör, çevre konusundaki yatırımlarının görünür hale gelmesinin önemli olduğunu belirterek YEKDEM maliyetlerinin bu kapsamda değerlendirilebileceğini ve karbon vergisinden mahsup edilebileceği düşüncesini iletti. Kamu tarafından en azından YEKDEM’in çevreye yönelik bir harcama olduğu ibaresiyle sertifikalandırılması önerildi.
Sektörün çöp ithal etmediği belirtilerek hammadde olarak kullanılan atıklarla ilgili getirilen kota düzenlemesinin ihracattan muaf olmasının önemli olduğunun altı çizildi. Bu hususta kütle dengesi tablosuna ekleme yapılmak suretiyle ihraç edilen miktarın kota kapsamına girmemesi talep edildi.