Dayanıklı Tüketim Malları Meclisi toplandı
29.01.2021 /
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Dayanıklı Tüketim Malları Meclisi Ocak ayı toplantısı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan A. Sadıkoğlu ve Meclis Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğu’nun başkanlığında video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi.
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan A. Sadıkoğlu, Türkiye Ticaret Merkezi’nin (TTM); Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle ve oda-borsaların katkılarıyla, TOBB tarafından Amerika Birleşik Devletleri’nin Şikago kentinde açıldığını söyledi. Sadıkoğlu, Türkiye’den sanayici ve tacirlere, ABD’de şirket kurulmasından satış sonrası hizmetlere kadar her alanda “tek durak ofis” prensibiyle yardımcı olması amaçlanan TTM’nin, TOBB tarafından yurtdışında açılan ilk ‘Türkiye Ticaret Merkezi’ olma özelliğini taşıdığı bilgisini verdi.
Toplantı gündemi kapsamında ilk olarak Koç Holding Ekonomik Araştırmalar Koordinatörü Ahmet Çimenoğlu tarafından Dünya ve Türkiye’nin ekonomik görünümü hakkında bilgiler sunuldu. Aşı haberleri ile birlikte piyasaların 2021’e iyi bir başlangıç yaptığını ve emtia fiyatları ise son bir haftadır gerilese de yükselen rakamların önümüzdeki dönemde enflasyon ile ilgili kaygı yarattığını belirtti.6 Kasım-15 Ocak döneminde yabancıların hisse senedi piyasasından net 1,9 milyon $ alım yaptığını ifade etti. Merkez Bankası’nın brüt döviz rezervlerinin bu dönemde (13 Kasım-15 Ocak) yaklaşık 7,7 milyar $ yükselerek 90,1 milyar $ olduğunu, diğer taraftan döviz rezervlerinin ise 25 Aralık sonrasında 4,5 milyar $ azaldığını belirtti. Genel olarak Türkiye’ye algının olumlu olduğunu, bu durumun Bankaların Eurobond ihraçlarından göründüğünü ifade etti.
Sonrasında, TÜRKBESD’den Ayşe Keskinkılıçi 2020 verileri hakkında bilgilendirmelerde bulundu. 6 büyük eşyada Ocak-Aralık 2020 konsolide iç satışların geçen senenin aynı dönemine göre %16,5 arttığını, Aralık ayı özelinde ise artış geçen senenin aynı ayına kıyasla %30 olduğunu belirtti. Ocak-Aralık 2020 konsolide ihracatın adet bazında geçen sene ile yaklaşık aynı seviyede (+%0,5-> 21,97 milyon adet) tamamlandığını katılımcılarla paylaştı. Aralık ayı özelinde artışın geçen senenin aynı ayına kıyasla %37 olduğunu ve özellikle son çeyrekteki toparlanma ile ihraç pazarlarında genel kapanmaların yaşandığı Nisan ve Mayıs aylarındaki düşüşlerin dengelendiğini ifade etti.
Diğer gündem maddesi olan, dış ticaret istatistiki raporlarının kapsamı hakkında Meclis Üyesi ve Türkiye Züccaciye Meclisi Başkanı Murat Kolbaşı bilgiler sundu. Halihazırda dış ticaret verilerinin GTİP bazında ürün ve ülke kırınımı ile takip edilmekte olduğunu ve bu kapsamda gümrük beyannamelerinde yer alan marka kodunun açılarak istatistiki verilerin sağlanması konusunda ilgili Kurumlar nezdinde talepte bulunulacağını ifade etti.
Toplantının son gündem maddesi olan kredi kartı taksitleriyle ilgili olarak Meclis Üyesi Ahmet Çelebi bilgiler sundu. En son BDDK kararı ile fiyatı 3.500 TL’ye kadar olan televizyon alımları hariç elektronik eşya alımlarında taksit sayısının 6’dan 4’e indirildiğini, fiyatı 3.500 TL’nin altındaki televizyonlar için ise taksit sürelerinin 12 ay olarak devam ettiğini ifade etti. Son bir yılda gerek kur gerekse girdi maliyetindeki artışlar nedeniyle televizyon fiyatlarında artış yaşandığını, yerli olarak imal edilen televizyonların önemli bir kısmında kredi kartı ile satışlarda 12 taksit uygulama imkanının ortadan kalktığını belirtti. Bu nedenle fiyat üst sınırının güncellenmesinin talep edilmesi gerektiğini ve fiyat üst sınırının kurlardaki artış oranı ve TV ekran boyutları dikkate alınarak daha net olarak gerekçelendirilmesi ve akabinde ilgili kurumlar nezdinde başvuru yapılmasının uygun bulunduğunu katılımcılarla paylaştı.