Sermaye Piyasası Meclisi, sektörün güncel sorunlarını tartıştı
05.03.2021 /
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Sermaye Piyasası Meclisi Toplantısı, TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz’un katılımı ile Meclis Başkanı Sudi Aydemir başkanlığında kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının üst düzey temsilcilerinin ilgilisi ile video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi.
Faik Yavuz yaptığı açılış konuşmasında, pandemi süresince tüm sektörlerin sorunlarının TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında hassasiyetle takip edildiğini, sermaye piyasalarının bu süreçten olumsuz etkilenmemesine rağmen normalleşme sürecinde sektörün üzerine düşen görevi yapacağına olan inancını ifade etti.
Meclis Başkanı Sudi Aydemir ise, 2020 yılında pandemi nedeniyle belirsizliğin en üst seviyeye ulaştığını, Dünya ekonomisinin küçüldüğü sıkıntılı bir yıl yaşandığını, ülkemizin de olumsuz ekonomik koşullardan etkilendiğini belirtti. Meclis Başkanı Aydemir ayrıca, ülkemizde ve dünyada yaşanan olumsuz ekonomik koşullara rağmen sermaye piyasası varlıklarının 2020 yılında yaklaşık %40, yatırımcı sayısının ise %60 civarında büyüdüğünü, yerli / yabancı yatırımcı saklama oranının %35/65 civarında iken ilk defa bu dönemde %54/46 seviyesine gelmiş olduğunu, yabancı yatırımcıların satış, yerli yatırımcıların da portföylerine pay senedi alış yaptıklarının görüldüğünü hassasiyetle vurguladı.
Toplantıya davet edilen TOBB Uyum Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi Genel Müdürü Dr. Onur Yüksel bir sunum gerçekleştirdi. Yüksel, TOBB Uyum’un ticari uyuşmazlıklarda, işçi-işveren uyuşmazlıklarında, şirket içi uyuşmazlıklarda profesyonel arabulucular ile birlikte hizmet verdiğini ifade etti. Yaptığı sunumda, verdikleri hizmetlere, arabuluculuk ve tahkim merkezlerinin faaliyet süreçlerine değinen Yüksel, Üyelerden gelen soruları yanıtladı.
Özel sektör borçlanma araçlarının, tahvil ve/veya bono ihraç eden şirketler için banka kredilerinin önemli bir alternatifi olduğunu söyleyen Meclis Üyeleri, özel sektör tahvil ve bonolarının ikincil piyasasının sağlıklı çalışması için kamu borçlanma araçları arasında bulunan vergilendirme farklılıklarının düzeltilmesi gerektiğini, aksi halde ikincil piyasasının olmayacağını, ayrıca sermaye piyasası araçları arasındaki vergisel farklılıklar ile BSMV düzenlenmesinin sektörün rekabet gücü açısından önemli olduğunu dile getirdiler.
Geçmişte yapılan halka arz seferberliğinde edinilen tecrübeler doğrultusunda yatırımcıların korunması gerektiğini, 2021 yılında borsaya ciddi sayıda halka arz olacak şirketlerin beklendiğini söyleyen sektör temsilcileri, uzak erişim altyapısı ve dijitalleşmenin çok önemli katkılarının olduğuna dikkat çekti.