01.07.2021 /
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Kozmetik ve Temizlik Ürünleri Sanayi Meclisi Toplantısı, Meclisten Sorumlu TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay’ın katılımıyla, Meclis Başkanı Ahmet Pura başkanlığında video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi.
Toplantıya, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Tıbbi Cihaz ve Kozmetik Ürünler Başkan Yardımcısı Ferhat Güngör, Kozmetik Denetim Dairesi Başkanı Sibel Gürer, Tıbbi Cihaz Kayıt ve Koordinasyon Dairesi Başkanı Ömer Faruk Kuru, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Tuncay Özer, Birim Sorumlusu Devriş Tamkoç, Ticaret Bakanlığı Piyasa Gözetimi ve Denetimi Daire Başkanı Ozan Kaya ve Reklam Kurulu Daire Başkanı Erdem Biçer de katılım sağladı.
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, salgın boyunca halk sağlığı için büyük önem taşıyan kozmetik ve temizlik ürünleri sektörünün her sorununun yakından takibinin sağlandığını belirtti.
Meclis Başkanı Ahmet Pura ise yoğun gündemle toplanan Meclis Üyelerine teşekkürlerini ileterek, Kamu ile işbirliği içinde güzel çalışmalara imza atan bir sektör olduklarını hassasiyetle ifade ederek en kısa sürede pandeminin etkisinin azalıp eskiden olduğu gibi yüz yüze toplantılara başlamanın heyecanı içinde olduklarını belirtti.
Sektördeki denetim sorunun hep olduğunu ve bunun Piyasa Gözetim ve Denetiminin etkinleştirilmesiyle olacağını söyleyen Pura, Cumhurbaşkanı tarafından Piyasa Gözetim ve Denetimi Kurumu’nun kurulacağının bilgisinin Mart ayında alındığını, kozmetik sektörünün kapsamında olan ürünlerin büyük bir bölümündeki sahte, taklit ürünlerin bu vesileyle azalacağını memnuniyetle belirtti.
Kozmetik Ürün Sektörü Mevzuat Gelişmeleri Hakkında Değerlendirmede bulunan Üyeler, Kozmetik Ürünlere Dair Yönetmelik Taslağı, Ürün Takip Sistemi (ÜTS) kozmetik ürün başvurularını ve Kozmetik Klinik Araştırmalar Yönetmeliği ve Kılavuzu ile ilgili uygulamaları değerlendirdi.
Kozmetik Ürünlere Dair Yönetmelik Taslağını değerlendiren üyeler, Avrupa Birliği mevzuatı ile bire bir uyumlu olan Taslağın sektör tarafından memnuniyetle karşılandığını, sektörle yapılan işbirliğinin paydaşları mutlu ettiğini dile getirdi. Kozmetik sektörü için bildirim kanalı olan ÜTS’de ürün özelliklerinin, iddiaların ve ambalajları ile bilgilerin sunulduğu belirten Üyeler, aksayan noktalarda ilgili Kurumlar ile görüşülerek süreçlerin aktif haline getirildiği dile getirildi.
Biyosidal ürünler mevzuat ve uygulamaları hakkında değerlendirmede bulunun Meclis Üyeleri, Tip1 ve Tip19 ürünlerinde ruhsat yenileme duyurusunu ve ruhsat başvuruları devam eden ürünler için yaşanan sorunları ele aldı.
Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Yetkisindeki Diğer Ürünlerin de değerlendirildiği toplantıda, tüm biyosidal ürünlerin ruhsata esas analizlerinin Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan biyosidal ürün analizleri ve yetki verilen laboratuvarlar hakkındaki talimata göre yapılırken, yayınlanan yeni Makam Oluru ile yapılacak analizlerin bu talimatlara göre yapılması gerektiğini söyleyen Üyeler, ortaya çıkan uygulama karmaşasının netleştirilmesi gerektiği fikrinde birleşti.
Sektörde önem taşıyan diğer bir konu olan Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım Yönetmeliği hakkında da değerlendirme bulunan Meclis Üyeleri, Yönetmelik hakkındaki tespitlerini dile getirdi.
Kozmetik ve Temizlik Ürünleri Sanayi’inde Endüstriyel Sürdürülebilirlik Projesi hakkında açıklamalarda bulunan Meclis Başkan Yardımcısı Sibel Tüzün, Dünya’nın hızla dönüştüğünü, bilgi ve çevrenin ikiz dönüşümünden bahsederek, yarının normalinde endüstriyel sürdürülebilirliğin değişimine ve önemine dikkat çekerek projede TOBB’un desteğinin alınmasının kıymetli olduğunu belirtti.
Sektörü etkileyen Mevzuatların da ele alındığı toplantıda; Sosyal Medya Etkileyicileri Tarafından Yapılan Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Hakkında Kılavuzu değerlendirildi. Birçok sektörde esneklik sağlanmış olan taksit yasağının kozmetik ürünlerde devam ettiğini söyleyen Üyeler, ilgili Kurumlar nezdinde bir kez daha bu uygulamanın kaldırılması yönünde talepte bulunmanın önemine dikkat çekti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 17.Eylem planının sektör açısından etkilerinin değerlendirildiği toplantıda, temizlik ürünlerinde fosfor ve yüzey aktif madde kullanımı ve yükümlülükleri görüşüldü.
Ayrıca toplantıda, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı Hakkında bilgilendirmede bulunularak Kimyasalların Kaydı Değerlendirilmesi İzni ve Kısıtlanması (KKDİK )Yönetmeliği hakkında son gelişmeler değerlendirildi.
TOBB Çevre Müdürlüğünden Esin Özarslan ise sektör için son dönemde daha da önem kazanan Türkiye Çevre Ajansının Teşkilatı ve Çalışma Usul ve Esasları Hakkın Yönetmelik ve Avrupa Komisyonu tarafından yayınlanan Yeni Sanayi Stratejisi Hakkında kısa bir sunum yaparak Üyelere bilgilendirmede bulundu.
Bahse konu gündem maddeleriyle ilgili olarak söz alan Kamu temsilcileri üyelerin sorularına yanıt vererek, sorunların çözümü noktasında her zaman beraber çalışmaktan duyacakları memnuniyeti belirtti.