Türkiye Yazılım Meclisi hibrit olarak toplandı
13.10.2021 /
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Yazılım Meclisi toplantısı, Meclis Başkanı Ertan Barut’un başkanlığında hibrit olarak Ankara Birlik Merkezinde gerçekleştirildi.
Meclis Başkanı Ertan Barut, Yazılım Meclisi olarak son üç ayda katılım sağlanan programlar, çalışılan mevzuatlar, devam eden projeler ve Meclis olarak önümüzdeki üç ay içerisinde yapılması planlanan çalışmalar hakkında Meclis Üyelerini bilgilendirdi. Barut, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ziyaretinde dile getirdiği konuları aktararak, Bakanlıkla koordineli bilişim ve yazılıma özel Turquality ve İhracat Destekleri kapsamında yapmış oldukları çalışmaları Meclis Üyeleri ile paylaştı. Meclis Başkanı ayrıca, sektör için uzaktan çalışma ve ar-ge destekleri için yapılan çalışmalar, Ticaret Bakanı tarafından alınan geri dönüşleri ve de Sanayi Bakanlığı Milli Teknolojiler Genel Müdürlüğü ile yürütülen çalışmaları üyeler ile paylaştı.
Meclis Başkanı, yazılım sektörünün en büyük sorunlarından birinin veri kaynağı eksikliği olduğunu aktararak, yazılım envanter projesi ile ilgili katıldığı toplantılar, yapmış olduğu çalışmalar hakkında bilgi verdi. Yazılım envanteri çalışmalarının, bünyesinde Sivil toplum kuruluşları, firmalar ve kamu kurumları temsilcilerinin yer aldığı Yazılım Sektör Meclisi çatısı altında toplanması gerektiğini belirten Ertan Barut, NACE temelli bir sistemin oluşturulmasının öneminden bahsetti.
-Yazılım için Yerli Malı Belgesi
Meclis Üyeleri tarafından, yazılım sektörü için büyük önem arz eden yazılım için yerli malı belgesi alınmasına yönelik yapılan çalışmalar istişare edildi. Meclis Üyeleri, yazılım ürünlerinin yerli malı olarak kabul edilebilmesi için aranması gereken şartlar, kriterler, başvuru şekli ve gerekli belgeler hakkında görüş ve önerilerini aktardı.
-Sektörel Çalışmalar Değerlendirildi
Meclis Başkan Yardımcısı Murat Hüseyin Candan tarafından Stratejik Plan Çalışma Grubu tarafından yapılan çalışmalar aktarıldı. Candan, yazılım ve yazılıma dayalı hizmet ihracatının arttırılmasını hedefleyen önümüzdeki üç senelik çalışma aksiyonlarının belirleneceği çalışma hakkında sunum gerçekleştirdi. Toplantıda ayrıca sektör için önem arz eden NACE Kodları çalışması için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yapılan çalışmalar gündeme alındı.
-Milyon Kadına Mentor Hareketi
MWM Milyon Kadına Mentor Program Lideri Sibel Esder ve Binyaprak Başkanı Melek Pulatkunak tarafından Milyon Kadına Mentör Programı hakkında bilgilendirme sunumu yapıldı. Esder, programın STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) alanlarında çalışan genç kadınları (15-25 yaş) ve sektör liderlerini dijital bir platform üzerinden bir araya getirmeyi amaçlayan bir mentörlük programı olduğu ve Türkiye'deki Amerikan firmalarının üst düzey yöneticileri ile diğer gönüllülerin geleceğin kadın yöneticilerine mentörlük desteği verilmesini ve bu sayede 10 yıl içerisinde 1 milyon mentörlük ilişkisi kurulmasını hedeflediğini aktardı.