19.07.2012 /
TOBB Türkiye Döküm Meclisi Başkanı Niyazi Akdaş, sektörün kaliteli dökümhane (soğuk haddelenmiş saç) hurdası arzında sıkıntı yaşadığına dikkat çekerek, entegre demir çelik tesislerinin, istenen kalite ve miktarda pik üretmemesi ve sfero piki üretimi yapılmaması nedeniyle sektörün ithal ürünlere yöneldiğini açıkladı.
Gerekli yatırımların tamamlanabilmesi için, entegre demir çelik üreticilerine teşvik verilmesini isteyen Akdaş, kaliteli dökümhane hurdası ithalatına kolaylık sağlanması gerektiğini dile getirdi.
Akdaş, “Ülkemizde 1 milyon ton pik demiri ithalatı yapılıyor ve bu miktarın sadece 350 bin tonu döküm sektörü tarafından kullanılıyor” diye konuştu. Pik ithalatını azaltmak amacıyla Ereğli Demir Çelik Tesisleri’nin, iç piyasa talebini karşılamak için pik demiri üretimine başlayacağının vaat edildiğini, ancak henüz bir gelişme yaşanmadığını ifade eden Akdaş, sorunun biran önce çözülmesi gerektiği üzerinde durdu.
-“Kum döküm üretiminin vazgeçilmez ana hammaddelerinden birisi”
Meclis Üyesi Ali Osman Keçeci de, kumun döküm üretiminin vazgeçilmez ana hammaddelerinden birisi olduğuna dikkat çekti ve bu konuda sorunlar yaşadıklarını anlattı. Türk döküm sektörüne bu önemli kaynağın öncelikli olarak Şili’den sağlandığını, ancak 31.12.2014 tarihi itibariyle Şili’de kum üretimi izinlerinin sona ereceğini hatırlattı. Sektör temsilcileri, üretimin yasaklanması ile ithal kumun sektör açısından ciddi maliyet arttırıcı bir unsur olacağı yönündeki endişeleri dile getirildiler.
-Atık kumların bertarafında sorunlar
Toplantıda tartışılan bir diğer konu da, atık kumların bertarafı oldu. Çıkan kumun evsel atık sahalarında dolgu toprağı olarak kullanıldığını ve hafriyat sahalarına döküldüğünü belirten meclis üyeleri, mevzuat düzenlemeleri çerçevesinde yerel idarelerce farklı uygulamaların ortaya çıktığını dile getirdiler.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |