TBMM Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonuna sunum yapıldı
13.10.2021 /
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Müsilaj sorununun sebeplerinin araştırılması ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komsiyonunda sunum yaptı. TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, Sektörler ve Girişimcilik Daire Başkanı A. Saygın Baban ve TEPAV Proje Yönetici Yakup Peker’in katılım sağladığı Komisyon toplantısında, TOBB’un müsilaj sorununa olan yaklaşımı Komisyon üyelerine anlatıldı.
Açılış konuşmasını gerçekleştiren TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, müsilaj sorunun tek bir sebebi olmadığını, dolayısıyla sorunun bütüncül bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini belirterek; özellikle turizm, balıkçılık ve deniz taşımacılığı gibi sektörlerimizin süreçten olumsuz etkilendiğini söyledi.
Sanayinin Marmara Bölgesinde sıkışmış olduğu ifade eden Günay; Bölgedeki yoğunlaşmanın, Orta Anadolu gibi yeni bölgelere doğru genişletilmesi ve Marmara bölgesinin ileri teknoloji bölgesi olarak konumlandırılması gerektiğinin altını çizdi.
Müsilaj sorununun çözümü için atılması gereken önemli adımlardan birinin, Bölgedeki mevcut sanayi tesislerinin çevresel dönüşümü olduğunu Komisyon üyelerine anlatan Cengiz Günay, bu dönüşümün finansmanı için, kamu kaynaklarının daha fazla çevreci ve yeşil üretimi destekleyen projelere tahsis edilmesi gerektiğini söyledi. Orta vadede ise arıtma sistemlerinin, ileri biyolojik arıtmaya dönüştürülmesi gerekliliğini sözlerine ekledi.
Paris İklim Anlaşmasının onaylamasına ve Avrupa Yeşil Mutabakatına da açılış konuşmasında değinen TOBB Yönetim Kurulu Üyesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin Türk iş dünyasının çatı kuruluşu olarak, üniversitelerle ve ilgili kurum-kuruluşlarla işbirliğine her zaman hazır olduğunu belirterek sözlerine son verdi.
Sektörler ve Girişimcilik Daire Başkanı A. Saygın Baban da Marmara Bölgesindeki sektörel yoğunlaşmanın büyüklüğünü sayısal verilerle aktardı.
Bölgedeki illerin milli gelirdeki ve ihracattaki rolüne dikkat çeken Baban, Orta Anadolu’yu ikinci Marmara bölgesine dönüştürmenin, Marmara Bölgesindeki sanayi sıkışıklığını rahatlatacağını belirtti.
Atık su arıtma tesisleri için destek ve dönüşüm programları tasarlanmasının çözüm için elzem olacağını belirten Saygın Baban, Yeşil Mutabakatın getirmiş olduğu düzenlemelerin etkisiyle hız kazanan mevzuat çalışmalarının devam etmesi gerektiğini ifade etti.
Saygın Baban’ın sunumunun ardından, TEPAV Proje Yönetici Yakup Peker TEPAV tarafından yapılan projeleri anlattı ve bu projelerin müsilaj sorununun çözümüne ışık tutacak yapısından bahsetti.