15.10.2021 /
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Milletler Arası Ticaret Odası (ICC), Facebook, Habitat Derneği ve Kuşadası Belediyesi iş birliğiyle hayata geçirilen “Kuşadası İstasyon” açıldı.
Bölge ekonomisini ve toplulukları güçlendirmek için kurulan Kuşadası İstasyon, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda, Türkiye toplumunun ve ekonomisinin dijitalleşmesini merkeze alıyor.
Bireylerin, işletmelerin ve girişimci adaylarının dijital ve finansal dönüşümünü artırmayı hedefleyen Kuşadası İstasyon, sınırları aşmaya hazır toplulukların küresel pazarlara ulaşmaları için bir dizi farklı eğitim, program ve atölye çalışmasına ev sahipliği yapıyor.
İnsanların ve işletmelerin büyümek için ihtiyaç duydukları bilgi, beceri, kaynaklara erişimlerini sağlayacak olan Kuşadası İstasyon, aynı zamanda farklı toplulukların fikir alışverişinde bulunabilecekleri ve beraber çalışabilecekleri fiziksel bir alan sunuyor.
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, çevrim içi gerçekleştirdiği konuşmasında, özel sektörün dijital becerilerini geliştirmesini ve yeni nesil girişimciliğin yerleşmesini hedeflediklerinden bahsetti ve bu konuda yapılan çalışmaların altını çizdi.
Türkiye olarak yeniliklere ve yeni teknolojilere en hızlı adapte olan ülkelerin başında geldiklerini vurgulayan Günay, “Dünyada sosyal medya platformlarını en çok kullanan ülkeler arasındayız. Dijital dünyadaki her gelişmeyi takip ediyoruz. Ama bu teknolojileri üretmek de istiyoruz. Tüm üyelerimize dijitalleşme, e-ticaret konusunda eğitimler veriyoruz çünkü dünya buraya gidiyor. Artık herkes işini, ticaretini, sosyal hayatını sanal ortamlara kaydırıyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak, özel sektörün dijital becerilerini geliştirmesini ve yeni nesil girişimciliğin yerleşmesini hedefliyor ve bunun için çalışıyoruz. Bunun sebebi ise ülkemizin kalkınmasıdır. Yine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak, KOBİ’lere dijital dönüşüm sürecinde mentorluk edecek Atılım Fon Projesini hayata geçirdik. Tüm KOBİ’lerimizi Akıllı KOBİ’ye davet ediyoruz, onlara dijitalleşme ve e-ticaret konularında eğitimler veriyoruz” dedi.
Facebook Türkiye ve Azerbaycan Kamu Politikaları Direktörü Sezen Yeşil de çevrim içi olarak gerçekleştirdiği konuşmasında, topluluk merkeziyle ilgili şöyle konuştu:
“İstanbul’da açtığımız, Türkiye’deki ilk topluluk merkezimiz olan Facebook İstasyon’u hayata geçirirken girişimlerimizin sadece İstanbul ile sınırlı kalmayacağına dair söz vermiştik. Türkiye’nin dört bir yanındaki insanların da bunlardan yararlanabilmeleri için harekete geçmeliydik. Bugün protokolünü imzaladığımız Kuşadası uydu merkezi dahil olmak üzere, farklı şehirlerde açtığımız ve açacağımız uydu merkezlerimizle, Facebook İstasyon’u ülkenin dört bir yanında hayata geçirme hedefimize bir adım daha yaklaşmış olduk. İlerleyen dönemlerde, kadın girişimcilerin dijital becerilerini artırmaya yönelik olarak hazırladığımız SheMeansBusiness; KOBİ’lerimiz için geliştirdiğimiz Sınırları Aşan KOBİ’ler, Ticarette Öne Çıkın, online ticaret, ihracat ve pazarlama eğitimlerimiz; online güvenliği artırmaya yönelik olarak tasarladığımız Kontrol Bende Programı; Facebook Sivil Toplum Programı gibi bir dizi farklı konuya odaklanan eğitim programları ve atölye çalışmalarını Türkiye’nin dört bir yanındaki tüm topluluk merkezlerimizde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Amacımız, Türkiye’deki KOBİ’lerin, işletmelerin ve STK’ların dijital dünyada kendilerini geliştirebilmeleri adına onlara destek sunmak.”
Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel ise Kuşadası İstasyon fikrinin, değişen ve dijitalleşen dünya ile uyumlu eğitim programlarıyla ortaya çıktığının altını çizerek, “Kuşadası’nın turizm sektöründe var olan ihtiyaçlarından yola çıkarak, burayı planlarken başlangıçta bir mesleki eğitim merkezi olarak planlamıştık. Ancak Facebook İstasyon’u ziyaret ettiğimde bütün fikrim değişti. Dört saate yakın kaldım. Habitat Derneği’nin genç iş birlikçileri bizlere orada çok güzel sunumlar yaptı. Değişen ve dijitalleşen dünya ile bambaşka bir yere doğru ilerleyen ülkemizde eğitimlerin de değişmesi gerektiği, beklentilere göre yön alması gerektiğine dair kafamızdaki fikir tam olarak somutlaştı. Biraz önce bahsettiğim mesleki eğitim merkezleri önemlerini kaybetmeyecekler, var olacaklar ama bugün herkesin ısrarla ve istikrarla söylediği Z Kuşağı ve Y Kuşağı ifadelerinin artık somutlaşmış birtakım merkezleri olması gerektiğine hep inanıyordum. Habitat Derneği’yle olan bu iş birliğimizle ve Habitat’ın beraber olduğu gerek Odalar gerekse Facebook ve dijital dünyanın söz sahibi diğer kurumlarıyla bambaşka bir iş yapmaya karar verdik. Kuşadası İstasyon bu fikirlerle ortaya çıktı” dedi.
Kuşadası Belediyesi ile süregelen yakın ilişkilerinin projenin hayata geçirilmesinde büyük katkısı olduğunu belirten Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır da şunları kaydetti: “Mekanları açmak kolaydır ama içini doldurmak çok daha önemlidir. O yüzden, Habitat Derneği olarak bir konsorsiyuma gidiyoruz. Konsorsiyumun içinde olmazsa olmaz ortaklarımız var. Küçük olsun benim olsun değil, büyük olsun hepimizin olsun diyoruz. KAGİDER girişimcilik konusunda tartışmasız bir kurum. Burada bütün etkinlikleri birlikte organize edeceğiz. Endeavor ise girişimcilerin exit etmesi konusunda çok önemli bir kurum. Onlar da etkinliklerini buraya taşıyacaklar. Yani biz Kuşadası’na yalnızca Habitat olarak gelmedik, İstanbul girişimcilik ekosistemini buraya getirdik.”
Açılış konuşmalarının ardından etkinlik, Endeavor Türkiye Genel Sekreteri Aslı Kurul Türkmen’in moderasyonunu yaptığı “Özel Sektör, Kamu ve Sivil Toplum İş Birliği’nde Yeni Girişimcilik Fırsatları” adlı panel ile devam etti.
Panelde, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Emine Erdem, Coca-Cola Company Türkiye Genel Müdürü Başak Karaca, AB Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, Trendyol İcra Kurulu Üyesi Ozan Acar ve ARYA Kadın Yatırım Platformu Kurucusu Ahu Serter konuşmacı olarak yer aldı.