02.09.2012 /
Poyraz, Enerji Verimliliği Kanunu’na istinaden yürürlüğe giren düzenlemenin, merkezi ısıtma sistemleri ile ısıtılmakta olan konutlarda gerek bireysel tasarrufun özendirilmesini, gerekse farklı konfor beklentilerine cevap verilebilmesini hedeflediğini, ancak bu beklentileri karşılayabilmesi için revize edilmesi gerektiğini belirtti.
TOBB Türkiye İklimlendirme Meclisi Başkanı Zeki Poyraz, “Isıtma giderlerinin kat malikleri arasında adil bir şekilde pay edilmesi gerekiyor. Isı kayıpları yalnızca binanın dış duvarlarından değil, binanın tüm kütlesinden kaynaklanıyor. Bu nedenle hesaplamalar yapılırken; dairelerin kuzey, güney, çatı katı, teras altı, çıkma ve bodrum katı gibi konumlarının da dikkate alınması gerektiğini, ısı kayıplarının tüm bina kat maliklerine yansıtılması gerektiğini düşünüyoruz. Çatı, teras, çıkma, teras altı, zemin kat ve bodrum üstü döşeme elemanları bağımsız bölüme ait olmayan ve tüm binanın altını ve üstünü örten elemanlardır. Dolayısıysa buralardan oluşan ısı kayıpları binanın tümü tarafından paylaşılmak durumundadır. Yönetmelik ile özellikle çatı ve zemin dairelerinin mağduriyetleri önlenmeli, bağımsız bölümlerde ölçülen değerlere, Kuzey Avrupa ülkelerinde kullanıldığı gibi uygun düzeltme katsayıları uygulanmalı, bu konuda uluslararası düzeyde kabul görmüş akredite bir yazılım kullanılmalıdır “dedi.
-Meclisten “Binalarda Enerji Kimlik Belgesi Uygulamaları Raporu”
Toplantıda, enerji kimlik belgesi uygulamasında, yazılım programından kaynaklanan aksamaların giderilmesi amacıyla, Avrupa ülkelerindeki benzer uygulamaların incelendiği ifade edildi ve konuya ilişkin çalışmanın ilgili Bakanlığa sunulmasına karar verildi.
Binalar için enerji kimlik belgesi hazırlanmasında kullanılan BEP-TR yazılımında hala beklenen verimin sağlanamadığına işaret eden Meclis Başkanı Zeki Poyraz ise “Raporumuz güncelleme çalışmaları için yetkililere ışık tutacaktır” dedi.
Öte yandan, raporda çalışmanın genişletilmesi amacıyla Portekiz, İspanya, Fransa, İtalya ve Hollanda’da benzer uygulamaların detaylarıyla incelendiği ve hepsinin birbirine son derece yakın olduğu bildirilirken, hiç birinin Türkiye’deki uygulama ile bire bir örtüşmediği bilgisi verildi.
Raporda, söz konusu ülkelerin hiç birinde; satış, kiralama ya da büyük tadilat yapılmaması halinde mevcut binalarda enerji kimlik belgesi alma zorunluluğunun bulunmadığı aktarıldı.
-“Binalarda soğutma yükü de dikkate alınmalı”
Toplantıya katılan sektör temsilcileri, ‘binalarda enerji verimliliği’ konusunda ülkemizin son yıllarda büyük mesafe aldığını ancak bunun yetersiz olduğunu ifade ettiler. Meclis üyeleri, bu konudaki standart ve yönetmelik dahilinde izin verilen enerji limitlerinin düşürülmesi ile verimliliğin artacağını söylediler. Bu kapsamda yapılacak, TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı revizyon çalışmasına değinen sektör temsilcileri, binalarda soğutma yükünün de dikkate alınmasını istediler.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |