TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Perakendecilik Meclisi 2022 yılında da sorunların takipçisi olacak


20.01.2022 / 



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Perakendecilik Meclisi Toplantısı, Meclisten Sorumlu TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay’ın katılımı ile Meclis Başkanı Alp Önder Özpamukçu başkanlığında; Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Soner Kaya, Sebze ve Meyve Ticaret Dairesi Başkanı Tuğrul Kaynarca, Haksız Fiyat Değerlendirme Dairesi Başkanı İsmail Tüfekçi, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü ile Çevre, Şehircilik, İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü temsilcilerinin katkıları, özel sektör, sivil toplum kuruluşlarının üst düzey temsilcilerinin katılımı ile video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi. ​ ​

Meclisten Sorumlu TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, 2021 yılında 9 toplantı yapan Meclisin, birçok önemli konuyu gündeme alarak farkındalık yaratma adına kamu nezdinde konuların takibini sağladığını, olumlu adımların atılmasında önemli başarılara imza attığını belirtti. Günay, Meclisin gündeminde sektörün gelişimi için önemli konuların olduğunu söyleyerek alınacak kararların hayata geçirilmesi için takibinin sağlanacağını önemle vurguladı.

 

Meclis Başkanı Alp Önder Özpamukçu ise en son yapılan toplantıdan bugüne yaşanan gelişmeler hakkında kısa bir bilgilendirmede bulundu. Özpamukçu, 2021’in ikinci yarısında sektörün toparlanma yaşamasına rağmen, 2022 yılı itibarıyla yaşanan maliyet artışlarıyla sorunların devam ettiğini, regülasyonlara ihtiyaç duyulduğunu hassasiyetle ifade etti.

 

Uzun süredir sektörün önünde sorun teşkil eden, 2018-32/51 Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karara İlişkin Tebliğ’de Değişiklik yapılmasına Dair Tebliğ kapsamında kira konusuna değinen üyeler, son dönemde bazı AVM’lerin ve cadde mağaza maliklerinin yabancı ortaklık yapısına sahip firmalara Merkez Bankası kurundan kira faturası kestiğini, bahse konunun haksız rekabete sebep olup adil bir görüntü oluşturmadığını belirttiler.

 

2022 yılında açıklanan GEKAP ücretleri ve poşet fiyatlarına değinen üyeler, çevre sağlığı için bahse konu poşet ücretinin düşük kaldığını söyleyerek uygulama ilk çıktığında plastik poşet kullanımının %25’lere gerilemişken bu dönemde oranın %80’lere çıktığını belirttiler. Ayrıca, yemek çeklerindeki komisyon ücretleri ve perakende sektörünü de kapsayan İŞKUR işbaşı eğitimlerinin kaldırılmasından duyulan sıkıntıları ele alındı.

 

Meclis Üyeleri, perakendecilik sektöründeki ürünlerin giriş-çıkış KDV ücretlerindeki dengesizliğe değinerek, tüketicinin alım gücünü olumsuz etkileyen bu uygulanmanın düzenlenmesi gerektiğini dile getirdi.

 

Fahiş fiyat ve stokçuluk konularına da değinen sektör temsilcileri, haksız rekabetin önlenmesi ve sektördeki olumsuz algının giderilmesi adına bu tanımların net bir şekilde yapılmasının ve haksız fiyat denetimlerinin inisiyatife bırakılmadan yetkili Kurumlarca yapılmasının önemine dikkat çekti.

 

Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği ile Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde yapılması planlanan değişiklikler ele alınarak, Taslak Yönetmeliklerdeki çekinceler paylaşılarak uzun süredir sektörün de gündeminde olan Perakende Kanunu’nun takibinin önemli olduğu vurgulandı.

 

Gündem maddeleriyle ilgili olarak toplantıya davet edilen Bakanlık yetkilileri ise Üyelerden gelen soruları yanıtlayarak, sorunlarının çözümü noktasında her zaman sektörün yanında olduklarını ifade etti.

 

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA