09.09.2012 /
Toplantıda, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü Çalışma Grubu Sorumlusu Ahmet Bostan tarafından, ‘şeffaflık’ ve ‘ifşa’ konularında meclis üyelerine bilgilendirme yapıldı. Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü olarak hedeflerinin gıda güvenilirliğini sağlamak olduğuna değinen Bostan, ”İnsanlar için zorunlu olan güvenli gıdaya ulaşma konusunda Bakanlığımız çok ciddi çalışmalar yaptı” dedi. Bostan, ‘çiftlikten sofraya’ yaklaşımı çerçevesinde etkin ve yeterli gıda denetimleri yapabilmek için ve tüketiciye güvenli gıda teminini sağlayabilmek için çalışmaların sürdüğünü belirtti.
-Bakanlık titiz çalışıyor
Ahmet Bostan, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile tüketici sağlığının ve tüketici çıkarlarının korunması için yapılan yenilikleri anlattı. 81 il ve ilçe müdürlüğünde 4635 kontrol görevlisiyle denetim ve kontrollerinin yapıldığını bildiren Bostan, 41 gıda kontrol laboratuarına ek olarak 71 tane de özel laboratuarın gıda kontrol ve denetimleri için hizmet verdiğini dile getirdi.
Denetimler sonucunda taklit ve tağşiş yapan firmalara; para cezası, faaliyet durdurma, cumhuriyet savcılarına suç duyurusu, yed-i emin, toplatma ve ifşa etme gibi yaptırımların uygulandığını söyleyen Bostan, tüketicinin etkin denetim programına katılabilmesi için oluşturulan Alo 174 Gıda Hattı uygulamasının şeffaflık ilkesini uygulamada ve risk belirlemede önemli katkılar sağladığına işaret etti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü Çalışma Grubu Sorumlusu Ahmet Bostan, Bakanlığın, yapılan kontroller sonucunda alınan bilgileri, mevzuat uyarınca kamuoyunun bilgisine sunma yetkisi olduğunu ve bu konuda çok titiz davranıldığını da anlattı.
-Cezalar, firmalara sıkıntı vermek için değil
Laboratuarlar Çalışma Grubu Sorumlusu Hüseyin Arap ise analiz boyutunda farklı sonuçlar tespit edilmesi konusunda “Üretim aşamasında farklı prosesten kaynaklanan numunelerin birbirini temsil etmemesi durumuyla karşılaşıldığında, karşılaştırma testleri ve laboratuarlarda çapraz numune değişimi yapılıyor. Bakanlık bu münferit olaylarda gerekli tedbirleri alıyor” ifadesini kullandı.
Bakanlığın firmalara ceza vererek onları büyük sıkıntıya sokmak gibi bir düşüncesinin olmadığını belirten Arap, “Firmaların, ürettikleri ürünleri pazara sunmadan önce son kontrolleri yapmaları lazım. İfşa konusunda da çok titiz davranıyoruz” dedi.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |