TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye’nin ilk İklim Şurasında, özel sektör TOBB tarafından temsil edildi


28.02.2022 / Konya



Türkiye’nin ilk İklim Şurası, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Konya Selçuklu Kongre Merkezinde 21 – 25 Şubat 2022 tarihlerinde gerçekleştirildi. ​
5 gün süren ve özel sektörden pek çok temsilciyi, finans kuruluşlarını, akademisyenleri, öğrencileri ve ilgili diğer paydaşları ağırlayan Şura’ya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından da etkin katılım sağlandı.

Şuranın ilk 3 gününde, yine Şura kapsamında kurulan 7 adet komisyonun (Sera Gazı Azaltım Politikaları 1 (Enerji, Ulaştırma, Sanayi); Sera Gazı Azaltım Politikaları 2 (Tarım, Atık, AKAKDO, Binalar); Karbon Fiyatlama ve Yeşil Finansman; İklim Değişikliğine Uyum; Yerel Yönetimler; Göç, Adil Dönüşüm ve Diğer Sosyal Politikalar; Bilim ve Teknoloji) teknik toplantıları yapıldı. Toplantılarda TOBB temsilcileri tarafından özel sektörün görüşleri aktarıldı.

Söz konusu toplantılarda; yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin kullanımından, sıfır emisyonlu araçlara geçişe; yeşil hidrojenden, alternatif yakıtlara; yutak alanlardan, binalardaki emisyon yönetimine; Emisyon Ticaret Sisteminin kurulmasından, finansman kaynaklarına ulaşıma; yeni teknolojilerin üretilmesinden, dijitalleşmeye kadar çok geniş bir çerçevede iklim değişikliği ile nasıl mücadele edilebileceği ve nasıl uyum sağlanabileceği tartışıldı.

Teknik toplantıların ardından Şuranın 4. gününde, söz konusu komisyonlar için ilgili Bakanlıkların Bakan Yardımcılarının başkanlık ettiği üst düzey yuvarlak masa toplantıları yapıldı. TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selçuk Öztürk, Sera Gazı Azaltım Politikaları 1 (Enerji, Ulaştırma, Sanayi) komisyonu, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cihat Lokmanoğlu, Sera Gazı Azaltım Politikaları 2 (Tarım, Atık, AKAKDO, Binalar) komisyonu, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Büyüksimitci, Bilim ve Teknoloji Komisyonu; TOBB Sektörler ve Girişimcilik Daire Başkanı A. Saygın Baban ise Yeşil Finansman ve Karbon Fiyatlama komisyonu yuvarlak masa toplantılarına katılarak, TOBB’un görüşlerini iletti. 

Şuranın 4. günün akşamında ise TOBB organizasyonunda “Yeşil Mutabakat ve Sanayide Dönüşüm” paneli gerçekleştirildi. TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panele TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selçuk Öztürk, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Yardımcısı Başaran Bayrak, Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı ve TÜSİAD Enerji ve Çevre Yuvarlak Masası Başkanı Cevdet Alemdar ve MÜSİAD Enerji ve Çevre Sektör Kurulu Başkanı Altuğ Karataş konuşmacı olarak katıldı. 

Yeşil Mutabakatın getirebileceği fırsatlara ve neler yapılabileceğine yönelik soruların yönlendirildiği panelde; Selçuk Öztürk tarafından iklim değişikliğinin sınır dinlemediği, bütün ülkelerin net sıfır hedeflerini açıkladığı bir ortamda Türkiye’nin de gelişmelerden geri kalmaması gerektiği ifade edildi. 
Öztürk, Yeşil Mutabakatın aynı zamanda bir ticaret politikası olduğunu ve Türkiye’nin ihracatının yaklaşık % 40’ının Avrupa Birliği’ne yapıldığı göz önünde bulundurulduğunda bir karbon fiyatlama sisteminin ivedilikle kurulması gerektiğini belirtti. 

Yeşil mutabakatın aynı zamanda fırsatlar barındırdığını da anlatan Öztürk, iklim krizinin önümüzdeki 30 yılın meselesi olduğunu ve değerlendirmelerin bu bakış açısıyla yapılması gerektiğini ifade etti.

Katılımcıların sorularının cevaplanmasıyla panel sona erdi.

Şuranın son gününde ise, Şurada ortaya çıkan 217 maddeden oluşan tavsiye kararları okunarak oylamaya sunuldu. Kararların Divan üyeleri tarafından oybirliği ile kabul edilmesinin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından kapanış konuşması gerçekleştirildi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA