28.09.2012 /
Çimento üretimi maliyetinin yüzde 40’ının enerji olduğuna dikkat çekilen toplantıda, ülkemizde birçok yörede kömür olmasına rağmen çimento üretmek için tüketilen kömür ve petrokok’un ithalatla karşılandığı ifade edildi. Sektör temsilcileri, bunun yerine evsel atıktan hazırlanan ikincil yakıtların alternatif olarak kullanılabileceğini vurguladılar.
Meclis Başkanı Mustafa Güçlü, atık konusunun, çimento sektöründe giderek önem kazanan bir başlık haline geldiğini, sera gazları salınımını azaltmak için sektörün alternatif yakıt tüketimini başlı başına bir hedef haline getirdiğini belirtti. Güçlü, yüksek ısıda pişirme teknolojisini kullanarak, atık yönetimi konusunda çaba gösteren kamu kurumlarıyla çok yakın işbirliği içine girmeyi düşündüklerini ifade etti.
-İkinci yakıt için ekipler oluşturulması
Belediye atıklarının çimento sektöründe ek yakıt olarak kullanılması konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan da destek aldıklarını dile getiren Meclis Başkan Yardımcısı Oğuz Tezmen, konuyla ilgili olarak büyükşehir belediyelerinden de destek beklediklerini belirtti. Toplantıda ayrıca, belediyeler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile çimento sektörünün ortak çalışmasıyla evsel atıktan ikincil yakıt hazırlanması için ekipler oluşturularak çalışma yapılmasının faydaları üzerinde duruldu.
-Beton standartları
Ülkemizde yaşanan depremlerde betonun çok eleştirilen bir yapı malzemesi olduğunu hatırlatan meclis üyeleri, mevcut yönetmeliğin, Japonya, Amerika ve Yeni Zelanda’daki mevzuata eşdeğer olduğunun altı çizdiler. Toplantıda, bütün depremlerde, betonun sorgulanmasından sonra, önemli gelişmeler kaydedilerek beton kalitesinin ciddi olarak arttığına, ancak donatı yani betonarmenin arme kısmında sorunun devam ettiğine dikkat çekildi. Konunun çözümü için TSE 708 standardında karbon eşdeğerinin sınırlandırılıp gerekli düzenlemelerin yapılması ve standardın Türk Deprem Yönetmeliği’ne uygun hale getirilmesi gerektiği vurgulandı. Konuya ilişkin istekler toplantıya katılan TSE ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı temsilcilerine iletildi.
Toplantıda Meclis Üyesi Hakan Gürdal da, kentsel dönüşüm uygulamalarının sonucunda ortaya çıkan malzemenin geri dönüşüm sürecindeki kullanım fırsatlarına ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. Sunumunda Avrupa Birliği’nin 2020 hedefinin ‘yüzde 70 geri kazanım’ olacağına dikkat çeken Gürdal, İstanbul’da bu amaçla kurulan tesisin çok değerli bir tesisin önemini vurguladı.