TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın küresel ticarete etkileri TOBB'da ele alındı


15.04.2022 / Ankara



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Türkiye Milli Komitesi ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB-ETÜ) işbirliğinde düzenlenen "Rusya-Ukrayna Savaşı: Küresel Ticarete Etkileri" başlıklı yuvarlak masa toplantısı TOBB İstanbul Hizmet Binası’nda yapıldı.​

Toplantının açılış konuşmalarını TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tamer Kıran ile ICC Genel Sekreteri John Denton gerçekleştirdi.

 

Tamer Kıran konuşmasında, Covid-19 küresel salgınının hemen ardından Rusya-Ukrayna savaşının dünya gündemine oturduğunu hatırlatarak, “Rusya'nın Ukrayna topraklarına yönelik saldırısını kabul edilemez olarak görüyoruz” dedi. Ukrayna'nın egemenliğine, siyasi birliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesinden yana olduklarını vurgulayan Kıran “Öte yandan Rusya da Ukrayna da bizim yakın komşumuz. Her ikisi de önemli ticaret ortaklarımız.

Dolayısıyla yanı başımızdaki bu savaşın, Türkiye ekonomisine olumsuz etkilerini de dikkatle takip ediyoruz.  Diğer taraftan, Batılı ülkelerin Rusya’ya karşı uygulamaya başladığı yaptırımlar da, küresel ticaret ve finans yapısını doğrudan etkiliyor. Önümüzdeki dönemde, orta ve uzun vadede, bu yaptırımların küresel ekonomiyi nasıl dönüştüreceğini şimdiden öngörmek çok da kolay değil.

İş dünyasının ve ilgili kesimlerin biraraya gelerek bu konuyu derinlemesine irdelemesinde fayda görüyoruz” diye konuştu.

 

-Ortak aklın önemi

 

Hem salgın sonrasında küresel tedarik zincirinde yaşanan dönüşüm, hem de yeşil mutabakat ve iklim değişikliği çerçevesinde atılan adımların, önemli fırsatları ve tehditleri de içinde barındırdığından söz eden Tamer Kıran, “Bu yeni dönemde ülkemizi ve iş dünyamızı iyi konumlayabilmemiz için, gereken adımları hızla atmamız lazım. Bunun için de kamu-özel sektör diyaloğunu daha da sıklaştırmak, uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde ortak akılla bu süreçte kazanan ülkeler arasında konumlanmak gerekmekte” dedi.

 

TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tamer Kıran şöyle konuştu: “Karbon bazlı ve çevreyi kirletmeye dayalı ekonomik büyüme modelleri artık değişmek zorunda. Bu daha yeşil bir ekonomi anlamına geliyor. Yeşil dönüşüme hazır olmak gerekiyor. Son olarak da daha adil ve küresel bir ticaret mimarisine ihtiyacımız var. Kurallara dayalı uluslararası ticareti güçlendirmemiz gerekiyor. Çünkü en önemli yoksulluğu azaltma ve kalkınma aracı ticarettir. Küresel ticaretin dengeli artması, çatışma olasılığını azaltacaktır.  Bu ise açık ve öngörülebilir uluslararası ticareti gerektirir. Bu küresel kriz sonrası küresel ticaretin toparlanabilmesi için ICC’nin iş dünyasına yol göstermesi çok değerli ve önemli. Dünyada ticaretin ve yatırımların artması için çalışan en büyük iş dünyası kuruluşu olan Milletlerarası Ticaret Odası (ICC), küresel ticaretin dengeli şekilde gelişmesi ve ticaretin önündeki engellerin kaldırılması için birçok adım atmıştır.”

 

-Nefes aldıran çözümlere ihtiyaç var

 

ICC’nin kuruluşu hakkında bilgi veren ve Kurumun 1. Dünya Savaşı’nın, uluslararası ticarete verdiği zararı hafifletmek için, bir grup girişimci tarafından, “barışın tüccarları” sloganıyla kurulduğunu anlatan Kıran küresel ticaretin toparlanabilmesi için yeni, yaratıcı ve nefes aldıran çözümlerin ortak akıl ile bulunabileceğinin altını çizdi. Kıran, “Bu dönemde biz Türkiye’de girişimciliğin geliştirilmesine odaklandık. TOBB, ICC ve ICC Türkiye Milli Komitesi olarak Türkiye ve bölgede girişimcilik faaliyetlerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla, “ICC Girişimcilik Merkezi – İstanbul Bölge Ofisi”ni kurduk. Biz, ICC’nin kurduğu ilk Merkez olduk. TOBB – ETÜ ile birlikte girişimciliği her anlamda ele alan kapsamlı ve aynı zamanda odaklı eğitimler düzenlemeye devam edeceğiz.  Aynı zamanda, ICC bünyesindeki girişimcilik Merkezleri de her geçen gün artıyor. Bu vesileyle, geçtiğimiz hafta ICC’nin Ukrayna’da açtığı girişimcilik merkezinin de hayırlı olmasını diliyoruz. Ülkenin toparlanma sürecinde, girişimcilere ciddi katkılar sağlayacağına eminim. İstanbul Girişimcilik Merkezi olarak işbirliğine açık olduğumuzu ifade etmek isterim” diye konuştu.

  

- ICC Genel Sekreteri John Denton

  

ICC Genel Sekreteri John Denton ise Türkiye'de bazı yatırımların mevcut olduğunu ve bu yatırımlardan oldukça memnun olduklarını söyledi.

 

Türkiye'de bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu belirten Denton, "Makroekonomik temelleri güçlü Türkiye'nin bu anlamda daha fazla yatırım yapmaya hazırız. Her zaman burada olmak çok güzel. Hem bir yatırımcı hem de bir dostunuz olarak bunu söylüyorum." dedi.

 

Denton, ICC Girişimcilik Merkezi İstanbul Bölge Ofisi'ni kurduklarını anımsatarak, "Burada girişimciliğe daha fazla yatırım yapmak istiyoruz. Küresel anlamda bizim için bir ışık tutuyor. Bunu küresel bir hareket kapsamında değerlendiriyoruz ve en büyük global ekosistemi oluşturmak istiyoruz girişimcilik anlamında. Dünya çapında bunu etkinleştirmek istiyoruz. Türkiye'deki girişimcilerin de Gana'daki girişimcilerle konuşabilmesini istiyoruz ya da Jakarta'daki girişimcilerle konuşmasını istiyoruz. Bu benzersiz bir platform olarak ICC bünyesinde gerçekleşiyor. Gelecekte de bu tür dönüşümlere öncülük edeceğiz." ifadelerini kullandı.

 

- "Sonuçların neler olacağını da şu anda bilemiyoruz"

 

Dünyada salgının hala devam ettiğini ve bunun üstüne de Ukrayna-Rusya savaşının eklendiğini belirten Denton, "Bu, Rusya'nın nedensiz ve kabul edilemez işgalidir. Gerçekten eşi, benzeri görülmemiş bir mülteci kriziyle de karşı karşıyayız ve Türkiye'nin de çok alışkın ve hazırlıklı olduğu bir durum bu aslında. Çünkü Suriye'den, Afganistan'dan ve diğer yerlerden çok fazla mülteciye cömert bir ev sahipliği yaptı. Burada şu an neredeyse 5 milyona yakın mülteciye kapılarımızı açtık ve yine Ukrayna'da yerlerinden edilmiş olan çok fazla insan var ve yüzde 80'i mültecilerin kadınlar ve çocuklardan oluşuyor. Olağanüstü bir mülteci krizi bu." diye konuştu.

 

John Denton, savaşın ve mülteci krizinin neden olacağı ekonomik sonuçlarının ne olacağını kimsenin tam olarak bilemeyeceğine dikkati çekerek, "Dünya tarihinde hiçbir zaman, 20. ve 21. yüzyıldan bahsediyorum, bu boyutta ekonomik yaptırımlar görmemiştik. G20 ekonomisine yapılan bir yaptırım var ve hatta kriz başlayana kadar 11'inci sıradaydı Rusya. Böylesine bir ölçekte yaptırım görmemiştik. İtalya'da 1935 yılında yaptırımlar yapılmıştı çünkü bir işgal olmuştu, Etiyopya'ydı o zamanlar karşı karşıya kaldığımız kriz ve o zaman dahi ekonominin boyutu bugünkü Rusya ile kıyasladığımızda orantısız ölçüde küçüktü. Bu anlamda sonuçların neler olacağını da şu anda bilemiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA