17.10.2012 /
Karacan ayrıca, Belçika Veliaht Prensi Philip’in, bu yıl Vietnam ve Japonya’ya yaptıkları ziyaretler sonucunda başarılı projelere imza atmış olduğunu belirterek, bu ziyaretin de yeni projelere ve işbirliklerine vesile olacağını inandıklarını dile getirdi.
-Ekonomi Bakanı Çağlayan
Toplantıda konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ''Avrupalı iş adamları benim ülkeme rahat bir şekilde elini kolunu sallayarak girerken, benim iş adamım AB üyesi ülkelere girerken vize rejimine tabi tutulacak. Ben bunu bir insanlık suçu olarak düşünüyorum, insan hakları ihlali olarak görüyorum'' dedi.
Çağlayan, Türk-Belçika İş Forumu'nda, Türkiye Belçika arasındaki ilişkilerin tarihinin çok eskiye dayandığını kaydetti. 220 bine yakın Türk vatandaşının Belçika'da yaşadığını anımsatan Çağlayan, bu sayının 160 bininin de Belçika vatandaşı olduğunu dile getirdi.
Türkiye'nin ve Belçika'nın güçlü ekonomiye sahip olduğu iki ülke olduğunu dile getiren Çağlayan, bugün Türkiye ile Belçika arasındaki ekonomik performansın potansiyelini yansıtmaktan çok uzak olduğunu, iki ülke arasında 10 yıl önce toplam 1,8 milyar dolar seviyesindeki dış ticaretin bugün 4 katına çıktığını anlattı.
Türkiye ile Belçika arasındaki toplam dış ticaretin 2011 sonu itibariyle 6,5 milyar dolara ulaştığını ifade eden Çağlayan, ''Türkiye ile Belçika arasındaki 6,5 milyar dolarlık dış ticaret hacmi bizim gerçek performansımızı yansıtmaktan çok uzaktır, aramızdaki çok yakın siyasi ve ekonomik ilişkilere rağmen. Bu rakam değil 6,5 milyar dolar, neden 16,5 milyar dolar, neden 26,5 milyar dolar olmasın?'' dedi.
Bakan Çağlayan, iki ülke sektörlerinin birbirine rakip olmaktan ziyade birbirini tamamlar nitelikte olduğunun görüldüğünü belirtti.
Türkiye'nin Belçika'nın ihracatında yüzde 1,4'lük bir paya sahipken, Belçika'nın ithalatında binde 9'luk bir paya sahip olduğunu bildiren Çağlayan, Belçika gibi ithalatı ve ihracatı neredeyse birbirine denk olan bir ülkenin, Türkiye ile olan ticaret hacmini yükseltirken, diğer yandan bunun dengeli olmasının Türkiye'nin önceliği olduğunu anlattı.
Zafer Çağlayan, Türkiye'de 465 Belçikalı firmanın, Türkiye'de önemli yatırımlar yaptığını hatırlatarak, ancak bunun yeterli olmadığını, Belçikalı yatırımcıların Türkiye'yi tam keşfedemediğini söyledi.
Türkiye'deki yeni teşvik sistemini anlatan Çağlayan, Türkiye'nin açıkladığı yeni teşvik sisteminin, dünyanın en iddialı ve en cömert teşvikleri ortaya koyduğunu belirtti.
Bakan Çağlayan, Belçikalı firmalarının geçen yıl Türkiye'ye 1,5 milyar dolarlık doğrudan yatırım gerçekleştirdiklerini ve Türkiye'de doğrudan yabancı yatırım sıralamasında 4. sırada yer aldıklarını ifade ederek, Türkiye'ye geçen yıl gelen doğrudan yabancı yatırım miktarının 15,9 milyar dolar olduğunu söyledi.
Çağlayan, Türkiye ve Belçikalı iş adamlarının birlikte 3. ülkelerde iş de yapabileceklerini vurgulayarak, Avrupa'nın birçok ülkesinin kriz öncesi dönemlere dönmesinin 10 yıl sürebileceği bir ortamda Belçika Veliaht Prensi Philippe'in ziyaretinin çok önemli olduğunu anlattı.
-Belçika Veliaht Prensi Philippe
Belçika Veliaht Prensi Philippe, Türkiye'nin son on yıllık dönemdeki ekonomik büyümesinin son derece etkileyici olduğunu belirterek, ''Büyüme kimi zaman çift haneli rakamlara kadar ulaşıyor. İş gücünüzün niteliği ve dinamizm gerçekten bizi çok etkiliyor'' dedi.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) düzenlediği Türk-Belçika İş Forumu'nda konuşan Prens Philippe, Türkiye ekonomisinin dinamizm ve deneyiminin diğer ülkelere ilham kaynağı oluşturduğunu kaydetti.
Prens Philippe, toplam 200 şirketten 300'den fazla Belçikalı iş dünyası temsilcisiyle Türkiye'yi ziyaret ettiklerini anımsatarak, Belçikalı şirketlerin Türkiye'den daha fazla iş ortağı bulma arzusunda olduğuna dikkati çekti.
Kendisine eşlik eden heyetin şimdiye kadar Belçika'dan Türkiye'ye gelen en geniş katılımlı heyet olduğuna vurgu yapan Philippe, ''Bu yaptığımız ziyaret hem gerekliydi, hem de tam da zamanında gerçekleştirildi. Mayıs 2004 tarihinde yaptığımız son ziyaretten beri, Türkiye'deki Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) neredeyse iki misline çıkmış durumda. Son on yıllık dönemde ekonomideki büyüme son derece etkileyici. Büyüme kimi zaman çift haneli rakamlara kadar ulaşıyor. İş gücünüzün niteliği ve dinamizm gerçekten bizi çok etkiliyor'' ifadelerini kullandı.
Philippe bölgedeki karışıklıklar ve ekonomik yavaşlamaya rağmen, Türkiye ekonomisinin önümüzdeki döneme dair hedeflerinin son derece iddialı olduğunu belirtti. Prens Philippe, Türkiye'nin 2023 hedeflerini de ''etkileyici'' olarak nitelendirdi.
-''Suriye konusunda Türkiye daha fazla desteklenmeli''-
Belçika Başbakan Yardımcısı, Dış İşleri, Dış Ticaret ve Avrupa İlişkileri Bakanı Didier Reynders ise Suriye konusunda Türkiye'nin daha fazla desteklenmesi gerektiğini belirterek, '' Suriye'de bu kadar zorlu günler yaşanırken Türkiye'nin Suriye'den gelen sığınmacılara çok üst düzeyde kaliteli hizmet sağlaması çok önemli. Gerçekten de sınırda yaşanan trajik olaylardan sonra sadece üzüntümüzü ifade etmek yeterli değil, aynı zamanda bir NATO üyesi olarak, Trans Atlantik ittifakın bir parçası olarak desteğimizi de sunmalıyız. Görevimiz bu'' yorumunda bulundu.
DEİK Türk-Belçika İş Konseyi Başkanı Pınar Eczacıbaşı'nın da katıldığı iş forumunun ardından, Türkiye-Belçika Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) tesisine ilişkin protokol Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Belçika Başbakan Yardımcısı, Dış İşleri, Dış Ticaret ve Avrupa İşleri Bakanı Didier Reynders tarafından imzalandı