15.06.2022 / Ankara
İspanya – Türkiye İş Birliği Toplantısı Ankara’da gerçekleştirildi. Toplantının açılışında konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz, İspanya ve Türkiye’nin Akdeniz havzasının iki yakasında önemli iktisadi ve siyasi aktörler olduğunu söyledi.
Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik sürecinde İspanya’nın desteğinden mutlu olduklarını ifade eden Yavuz, bu desteğin devamının, ikili ilişkilere olduğu gibi, Avrupa Birliğine de katkı sağlayacağını belirtti.
TOBB olarak, yeşil mutabakatı Türkiye-AB ilişkilerindeki pozitif gündemin anahtarı olarak gördüklerini belirten Yavuz, “Yeşil mutabakat ile gümrük birliğinin modernizasyonu birbirine destek olacaktır. Bu alanda sağlanacak başarı, hem Türkiye'de hem de AB'de iş dünyası için kazanç sağlayacaktır” dedi.
Türkiye ve İspanya arasındaki ticaretin kapsamının çeşitlendiğine dikkat çeken Faik Yavuz, “İspanya, Türkiye’de 7 milyar doların üzerinde doğrudan yatırım gerçekleştirmiştir. İspanyol firmaları, Türkiye’nin geleceğine yatırım yapmıştır. 600’den fazla İspanyol firması Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Son yıllarda Türk firmalarının da İspanya’ya ilgi gösterdiğini memnuniyetle görüyoruz. 150 civarında firmamız, İspanya’da çeşitli sektörlerde faaliyet gösteriyor. Turizm sektöründe de önemli işbirliklerimiz vardır” ifadelerini kullandı.
TOBB olarak, İspanya ile ikili ticari ve iktisadi ilişkilerin gelişmesini çok önemsediklerini vurgulayan Yavuz şöyle devam etti: “TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na, Majesteleri İspanya Kralı 6. Felipe tarafından İspanya Sivil Liyakat Nişanı Enkomiyenda Payesi taltif edilmiştir. İspanya ile ticari ve ekonomik ilişkilerimizi daha da geliştirmek üzere yoğun bir şekilde çalışıyoruz. İkili ticaretimizi artırmaya devam edeceğiz. 16 milyar civarında dolar olan ticaret hacmimizi daha da büyüteceğiz. Dış ticarete yeni aktörler kazandıracağız. Daha çok firma karşılıklı ticaret yapsın istiyoruz. Aynı şekilde, karşılıklı yatırımlarımızın artması için de çalışmaya devam edeceğiz. Bu konuda İspanya Ticaret Odası ile yakın çalışıyoruz. Önümüzdeki dönem bu işbirliğinin meyvesini alacağımızdan hiç şüphem yok”.
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu, Türkiye'ye son 20 yılda 10 milyar dolarlık İspanya merkezli yatırım geldiğini ifade ederek, ellerindeki kayıtlara göre Türkiye'de 700'ün üzerinde İspanyol şirketi bulunduğunu söyledi.
Türkiye'nin hızlı büyüyen ve dayanıklı bir ekonomiye sahip olduğunu vurgulayan Dağlıoğlu, "Bunu bir çok istatistikle gösterebiliriz. 2003'ten geçen yıla kadar Türkiye'nin yıllık ortalama büyüme hızı yüzde 5,4. Bu, birçok rakip ülkeye göre yüksek bir oran. Geçmişteki bütün kriz yıllarından, 2008'deki ABD merkezli krizden, 2012-2013 yıllarındaki Avrupa borç krizinden ve pandemi sebepli küresel krizden, bunların hepsinden V şeklindeki toparlanma ile çıktık. Bunu, büyüme hızında, ihracat artışında ve uluslararası doğrudan yatırım girişlerinde gördük." diye konuştu.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-İspanya İş Konseyi Başkanı Zeynel Abidin Erdem, İspanya'nın, Türkiye'yi her alanda destekleyerek, uluslararası platformda yalnız bırakmadığını söyledi.
İspanya'nın vize konusunda Türkiye'ye kolaylık sağladığını vurgulayan Erdem, "İspanya ile 15,9 milyar dolara ulaşan ticaretimiz eşit dağılımlıdır. 7 milyar dolarlık onlar bize mal satıyor. 7 milyar dolara yakın biz onlara mal satıyoruz. Bu Avrupa Birliği'nde (AB) az görülen bir dengedir." dedi.
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya da iki ülke arasındaki ticaretin, bu yılın beş ayında da büyüme ivmesini artarak sürdürdüğünü belirterek, "Kovid-19 ve bölgemizde yaşanan askeri kriz, üretim ve lojistiğin istikrarını bozarak, küresel değer zincirlerinin işleyişini olumsuz etkilerken, şirketler üretim planlarını gözden geçirmeye ve yeniden yapılanmaya başlamıştır. Pandemi döneminde AB'deki üreticiler, tedarikçilerini yerel ve yakın bölgelerden tercih ederek çeşitlendirmiştir. Türkiye bu anlamda üretim ve lojistik kapasitesi ile öne çıkmıştır." ifadelerini kullandı.
İspanya'nın Ankara Büyükelçisi Fransisco Javier Hergueta Garnica da İspanya ve Türkiye arasında özellikle ekonomi alanında çok güçlü ikili ilişkilerin olduğunu vurgulayarak, "Türkiye, son yıllarda dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri ve giderek İspanya için stratejik ortak haline geldi" dedi.
Türkiye'nin çok yönlü bir ülke olduğunu ve özellikle yatırım konusunda uzun vadeli vizyon gerektiğine dikkat çeken Garnica, gün boyunca, ülkesinin çeşitli alanlarda sunduğu fırsatlarla ilgili bilgilerin paylaşılacağı panellerin yapılacağını dile getirdi.
Garnica, bu panellerin çok verimli geçmesini umduğunu ve büyükelçilik olarak tüm şirketlerle gerekli iş birliğine hazır olduklarını kaydetti.
İspanya İhracat ve Yatırımlar Enstitüsü (ICEK) Üst Yöneticisi (CEO) Maria Pena da 2021'de ülkesiyle Türkiye'nin ikili ticaretinin yüzde 30 büyüme kaydettiğini ve bunun iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin mükemmeliyetini gösterdiğini aktardı.
İki büyük İspanyol şirketin 2022'de Türkiye'de yatırım yaptığını belirten Pena, Türk-İspanyol ilişkilerinin geleceğinin umut verici olduğunu söyledi. Pena, Türkiye'deki yatırım projelerinin çok önemli olduğunun altını çizdi.
Konuşmaların ardından, iki ülke arasındaki potansiyel yatırım alanlarına ilişkin paneller yapıldı.