TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Cengiz Delibaş: "Ahilik, camia olarak bizim kökümüzdür"


17.09.2022 / Kırşehir



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Delibaş, Kırşehir'de düzenlenen 35. Ahilik Haftası kutlamalarının resmi kapanış törenine katıldı.​
Cengiz Delibaş, törende yaptığı konuşmada,  TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun selamlarını ileterek, “Kardeş Azerbaycan’a destek vermek üzere, başkanı olduğu Türk Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Karabağ-Şuşa’da düzenlenen İş Forumu nedeniyle,  iş insanlarımızla birlikte olacağı için bu gün gelemedi. Kendileri, bütün katılımcılara,  Kırşehirlilere ve Ahi dostlarına selam ve saygılarını iletmemi istedi” dedi.

TOBB için Ahilik kültürünün yerinin çok farklı ve kıymetli olduğunu belirten Delibaş, “Çünkü Ahilik, camia olarak bizim kökümüzdür. Dünyadaki ilk meslek örgütlenmesidir. Bugün üyelerimize verdiğimiz hizmetlerin birçoğu, geçmişte Ahi Ocağı’nın yaptığı işlerin bugüne yansımasıdır. 900 yıl önce kethüdalar neyse, şimdi de bizim Oda-Borsa başkanlarımız odur. Ahiliğin kadınlar teşkilatı olan Anadolu Kadınlar Birliği, yani Bacıyan-ı Rum neyse, şimdi de TOBB Kadın Girişimciler Kurulumuz odur. Bugün dünyada özel sektörün çatısını oluşturan Oda sistemleri,  kuruluş ve faaliyet esaslarını tarihimizdeki Ahilik ve Lonca sisteminden almıştır. Bundan dolayı Ahilik kültürünü, öncelikle bizler çok iyi anlamalıyız, daha sonra da bütün ülkelere tanıtmalıyız. Zira bu değerlerin her biri, iş hayatında kalıcı başarı için vazgeçilmezdir” şeklinde konuştu.

Cengiz Delibaş, Ahiliğin, Anadolu halkını hem ekonomik hem de ahlaki yönden geliştiren, kâmil insanı temel alarak çalışma hayatını düzenleyen bir örgütlenme olduğunu söyledi. Delibaş şöyle devam etti: “Yabancıların, bugün bizlere öğretmek istediği iş dünyasındaki birçok kavramı aslında dünyaya öğreten, bu topraklardan doğan Ahilik kültürüdür. Bugünün modern dünyasında ticaret ahlakı, müşteri memnuniyeti, kalite, standart, tüketici hakkı, sosyal dayanışma ve ara buluculuk gibi birçok kavram, Anadolu'da yaklaşık 700 yıl önce ahilik teşkilatı çatısı altında uygulanmıştır. Ticaretle ahlakı bir araya getiren Ahilik; dürüst ve güvenilir ticaretin merkezi olarak dünyaya nam salmıştır. Bugün dünyada yaşanan sorunların temelinde ahlaki yozlaşma görülürken, Ahilikte hamd, şükür, kanaat ve paylaşma vardır. Ahi, kendisi siftah ettikten sonra, komşusunun da siftah etmesi için müşterisini ona yönlendiren kişidir. Ahilik; bu kutlu davayı, ticaret yolu ile hem içinde bulunduğu topluma hem de başka coğrafyalara taşıma aracıdır. Çünkü Ahi Evran biliyordu ki; toplumların ahlakını şekillendiren ana unsur, ticaretin ve tüccarın ahlakı ve davranışıdır. İşte bizler camia olarak, Selçuklu’dan ve Osmanlı’dan aldığımız böyle büyük bir mirasın emanetçileriyiz”.

TOBB’un, Ahi Evran Külliyesi’nin yapımına en büyük katkıyı veren kurum olduğunu anımsatan Delibaş, “Bizler kadim Ahilik teşkilatımızın günümüzdeki temsilcileriyiz. Ecdadın bize bıraktığı kutlu mirasın hakkını verebilmek için çaba gösteriyoruz. Hedefimiz Türkiye’nin kalkınmış bir ülke olarak dünya üzerinde belirleyici ve söz sahibi olmasıdır. Bunun da yegâne yolu öncelikle değerlerimize sahip çıkarak, bir ve beraber olmaktan ve çalışmaktan geçiyor” dedi.

Delibaş, Ahilik kültürüne her zamankinden daha fazla sahip çıkarak, Ahi Evran’ın bizlere miras olarak bıraktığı Ahilik kültürünü genç nesillerimize sağlam bir şekilde aktarmak ve anlatmak gerektiğini vurguladı.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA