21.09.2022 / Ankara
Toplantıya Hazine ve Maliye Bakanlığı Ekonomik Programlar ve Araştırmalar Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Gür, Ticaret Bakanlığı Perakende Ticaret Daire Başkanı Burak Kaplan, E-Ticaret ile Sebze ve Meyve Ticareti Dairesinden uzmanlar katıldı.
Meclisten Sorumlu TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, yoğun bir yaz döneminin geride kaldığını belirterek Meclisin gayretli çalışmaları için teşekkürlerini iletti.
Meclis Başkanı Alp Önder Özpamukçu ise, son yapılan Meclis toplantısından bu yana yaşanan gelişmeleri paylaşarak, sektörün sorunlarının çözümü için kamu özel sektör işbirliğinde adımların atılacağını dile getirdi.
Tedarikçi finansmanı sisteminde yaşanan sıkıntıların giderilmesi konusuna değinen Üyeler, Merkez Bankası Yabancı Para Yükümlülükler İçin Türk Lirası Cinsinden Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin Ağustos 2022’de yürürlüğe girdiğini, bu karara göre, bankaların verecekleri yeni kredilerde faiz oranlarına getirilen katsayıya bağlı olarak menkul kıymet tahsis etmek zorunda oldukları dile getirildi. Yapılan bu düzenleme ile; tedarikçi kredilerinin durdurulduğu veya sunulan faize ilave olarak yüksek hizmet bedeli uygulamaları görüldüğü belirtilerek bahse konu Kararın gözden geçirilmesinin önemine değinildi.
Sektör için önem arz eden Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanununun alt mevzuatına yönelik çalışmaların devam ettiğini belirten Meclis Üyeleri, çalışmalara ilişkin görüşlerin hızlı bir şekilde hazırlanarak Ticaret Bakanlığına iletilmesinin önemine değindi.
Gümrük ve ihracat ile ilgili problemlere değinen Meclis Üyeleri, transit ticarette yabancı plakalı araçların kullanılmasının kısıtlanması, ithalat tırlarında tahliye aşamasında antrepo beyannamesi sorunu ve sınır kapılarındaki kuyruklar konularını ele aldı.
Sektör için önemli bir konu olan KVKK konusuna da değinen Üyeler, açık rıza ve ETK sürecine dair önerilerini Kamu temsilcileri ile paylaştı.
Hal Kanunu ile soğuk dolap zorunluluğunu ele alan sektör temsilcileri, bahse konu uygulamadaki erteleme ve esneklik taleplerinin Bakanlık yetkililerine ileterek, yapılacak çalışmalara katkı verilebileceği bilgisi paylaşıldı.
Ayrıca Meclis Üyeleri; coğrafi veri izin belgesinin uygulamaya geçmesiyle sektörün büyük zorluk yaşayacağını, lisans zorunluluğunu perakendeyi kapsamayacak şekilde düzenlenmesinin elzem olduğunu hassasiyetle dile getirdi.