TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye-Moğolistan İş Forumu TOBB’da yapıldı


15.10.2022 / Ankara



Türkiye-Moğolistan İş Forumu, Moğolistan Meclis Başkanı Zandanshatar Gombojav, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz, Moğolistan Ulusal Ticaret ve Sanayi Odası (MNCCI) Başkanı Amartuvshin Otgondavaa, Moğolistan Gıda, Tarım ve Hafif Sanayi Bakanı Bolorchuluun Khayangaa ve Moğolistan Çevre ve Turizm Bakanı Bat-Erdene Bat-Ulzii’nin katılımıyla TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirildi.​
TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz forumun açılışında yaptığı konuşmasına, Bartın’da yaşanan maden kazasında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, ailelerine de başsağlığı dileyerek başladı.

Küresel ekonominin zor bir dönemden geçtiğini belirten Faik Yavuz, “Bu nedenle güçlü uluslararası işbirliğine ihtiyacımız var. Ülkelerimizde özel sektörümüzü güçlendirmeliyiz. Zira çağımızda ülkelerin esas gücü, özel sektörlerinden geliyor” dedi.

Yavuz, Türkiye ekonomisinin gücü ve dinamizminin özel sektöre dayalı olduğunu, bu sayede İtalya ile Çin arasında en büyük sanayi üretim kapasitesini kurduklarını ve en büyük sanayi ürünü ihracatını yapan, girişimci bir ülke haline geldiklerini söyledi.

Pek çok sektörde, otomotiv, beyaz eşya, konfeksiyon başta olmak üzere, Avrupa’nın önemli tedarikçilerinden olduklarını anlatan Faik Yavuz, “AB’nin kendi dışında, en çok otomobil ithal ettiği ülkeyiz. Tüm bunları, ticareti serbest hale getirip, rekabeti artırmak suretiyle sağladık. Zira ticaret zenginleştirir, korumacılık fakirleştirir. Özellikle gelişmekte olan ülkelerin istikrarı ve refahı için, ticaretin daha serbest olması şarttır” şeklinde konuştu.

Türkiye ile Moğolistan arasındaki ikili ticaret hacminin büyümekte olduğuna dikkat çeken Yavuz şunları kaydetti: “Geçen yıl ikili ticaretimiz % 45 artmıştı. Bu yıl da artış devam ediyor. Ekonomilerimiz birbirini tamamlayıcı bir yapıdadır. O nedenle, çok daha fazla işbirliği fırsatı olduğuna inanıyoruz. Turizm önemli bir işbirliği alanımız olabilir. Orhun Vadisi’ndeki Gök Türk Kitabeleri sayesinde, Türkiye’den Moğolistan’a turistler çekilebilir. Orhun Vadisi’nin turizm merkezi olması kararlaştırılmıştı. Orhun havaalanın modernize edilmesi, ortak yatırım için bir fırsat oluşturabilir. Madencilik alanında da ciddi bir işbirliği potansiyelimiz var. Altın, bakır uranyum ve kömür madeninde işbirliği fırsatı çok fazla var. Tarım ve hayvancılık alanında da büyük bir potansiyel söz konusudur. Ayrıca, dericilik sektörü de önemli bir işbirliği alanıdır”.
 
TOBB ile Moğolistan Ulusal Ticaret ve Sanayi Odası olarak Türk-Moğol Ticaret ve Sanayi Odası Forumu’nu kurduklarını belirten Faik Yavuz, bu ortak Odanın, karşılıklı ticaretin arttırılması yönünde çalışmalarını sürdürdüğünü aktardı.

-Diğer konuşmalar

Moğolistan Ulusal Büyük Kuralı Başkanı Gombojav, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile dün görüştüğünü belirterek, bu görüşmenin başarılı geçtiğini, tarafların birçok konuda mutabık kaldığını söyledi.

İş forumunun iki ülkenin ekonomik ilişkileri için önemli olduğunu belirten Gombojav, Türkiye-Moğolistan arasında havacılık alanında aşamalı bir serbestiyet gerektiğini kaydetti.

Gombojav, Türklerin atalarının yurdu olan Moğolistan'a ziyaretler gerçekleştirdiğini dile getirerek, hayvancılık alanında iki ülkenin iş birliği görüşmeleri yaptığını, iki ülke arasında ticari ve ekonomik alanlarında fırsatların bulunduğunu aktardı.

Türkiye'nin Doğu-Batı arasında çok önemli bir köprü vaziyeti gördüğünü ifade eden Gombojav, iki ülke arasındaki ticaret hacminin sürekli arttığını söyledi.

Moğolistan Ulusal Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Amartuvshin Otgondavaa da Türkiye ile Moğolistan’ın pek çok sektörde ticaret yaptığını söyledi. Otgondavaa, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin artırılması için Moğolistan hükümetinin destek verdiğini söyledi.

Moğolistan-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Munkhbat Jamiyan ise Türkiye ile Moğolistan arasında madencilik, tarım, hayvancılık, deri işlemeciliği ve turizm konularında işbirlikleri olduğunu ve bu işbirliklerinin daha da geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye-Moğolistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Mehmet Erdoğan da iki ülke arasındaki tarihi ve kültürel ilişkilere dikkat çekti. Erdoğan, Türkiye müteahhitlik ve inşaat firmalarının dünyada 3. sırada yer aldığını anlattı. İki ülke arasındaki ticaret hacminin artması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, Moğolistan’ın serbest ticaret anlaşmasına geçmesi gerektiğini söyledi.







Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA