TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

“Devir, hızlı balığın büyük balığı yediği bir devir”


30.11.2012 / 



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı Faik Yavuz, İstanbul Uluslararası Tahkim Merkezi Konferansı’nda yaptığı konuşmada, “Geç gelen adaletin adalet olmadığını hepimiz biliriz. 21.yüzyılın dünyası çok hızlı olmayı gerektiriyor” dedi. ​ ​

 

TOBB tarafından düzenlenen İstanbul Uluslararası Tahkim Merkezi Konferansı, TOBB Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı Faik Yavuz, uluslararası ticari tahkimin, uluslararası ticari uyuşmazlıkların çözümünde en çok tercih edilen çözüm mekanizması olarak kendisini kabul ettirdiğini söyledi. 

-“Bizim için vakit nakittir”

Tahkimin iş adamları açısından önemine dikkat çeken Yavuz, “bizim için vakit nakittir! En basit ifadesiyle ticari uyuşmazlıkları kısa sürede çözümleyemezsek kaybediyoruz! Geç gelen adaletin adalet olmadığını hepimiz biliriz. 21.yüzyılın dünyası çok hızlı olmayı gerektiriyor. 

Eğer bilgisayarın bir tuşuyla ticaret yapabiliyorsanız, çıkan sorunları da çok hızlı halletmek zorundasınız. Bu devir, hızlı balığın büyük balığı yediği bir devir. O yüzden uyuşmazlıkları, anlaşmazlıkları, hızlı bir şeklide karara bağlayan tahkim gibi mekanizmalar çok önemli. Rakiplerimiz tahkim mekanizmasının önemini bizden çok daha önce kavramış” dedi. 

İngiliz The Law Quarterly Review dergisi’nin, 1883 yılında Londra’da kurulan Tahkim Merkezi ile ilgili olarak “Bu Merkez, adli yargıda eksik olan bütün unsurlara sahiptir. Adli yargının yavaş olduğu yerde hızlı, pahalı olduğu yerde ucuz, karmaşık olduğu yerde basit ve adli yargıda olan çekişmenin yanında daha barışçıdır” şeklinde tanımlama yaptığını anlatan Faik Yavuz, “Rakiplerimizle aynı saha şartlarında rekabet etmenin önemini her yerde vurguluyorum. Tahkim sürecinin etkili çalışması da bu şartlardan biridir” şeklinde konuştu.

Tahkim uygulamasının üst seviyelerde olduğu ülkelerde, siyasi istikrarın ekonomik gelişmeyi olumlu etkilediğinin altını çizen Yavuz, ekonomik gelişmeyle birlikte tahkime olan ilginin ve ihtiyacın arttığını da sözlerine ekledi.

-“2023 yılına fazla zaman kalmadı”

Son 10 yılda Türkiye’nin, ekonomik kalkınma noktasında çok önemli mesafeler kat ettiğini belirten Faik Yavuz, şimdi daha da büyük hedefleri olduğunu, Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yıldönümü olan 2023 yılında, dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olma hedefini benimsediklerini söyledi.

Faik Yavuz, 2023 yılına fazla zaman kalmadığını vurgulayarak, “Hızlı ve etkili işleyen hukuk sistemi, bugün bizim için elzem noktada. Dolayısıyla, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi ve İstanbul Uluslararası Tahkim Merkezi projelerini, hedeflerimize ulaşma noktasında doğru adımlar olarak görüyorum. Fakat bu tür merkezlerin sadece kurulmasının yeterli olmayacağını hepimizin görmesi gerekiyor.

Bugün profesyonel seviyede tahkim konusunda artan bir farkındalık var. Bu güzel bir gelişme. Ancak, geniş kitlelere yayılma konusunda hala problemler yaşanıyor. Ayrıca sadece özel sektörün ve hukuk çevrelerinin tahkim mekanizmasını anlaması ve kabul etmesi yeterli olmuyor. Özel sektörün yanı sıra kamu idarelerinde ve tabi ki hukuk organlarımızda da, tahkim kabul gören bir mekanizma olmalı. Bu sayede ortaya çıkacak ortak irade, kurulacak Tahkim Merkezinin etkin ve yaygın işleyişini sağlayacaktır” dedi.

-“Uluslararası tahkim merkezi, ülkemizi çekim merkezi haline getirecek”

Türkiye’nin bölgede önem arz eden bir ülke konumunda olduğunu ifade eden Faik Yavuz şunları kaydetti: “Bu avantajlı durumu da dikkate aldığımızda eminim ki, iyi işleyen bir uluslararası tahkim merkezi, İstanbul’u, dolayısıyla ülkemizi çekim merkezi haline getirecektir. İstanbul, tarihi derinliği, coğrafi konumu, ticaret hacmi, ulaşım kolaylığı ve ticaretin yoğun olduğu bölgelere yakınlığıyla, bu potansiyele fazlasıyla sahiptir.

Biz, TOBB olarak, kendi bünyemizde bulunan tahkim müessesesi ve yine ICC Türkiye Milli Komitesi aracılığıyla, tahkimi yaygınlaştırılmak için çalışmalar yürütmekteyiz. Ayrıca, kamu ve özel sektörün birlikte çalıştığı Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu toplantılarında da bu konuyu devamlı gündemde tutuyoruz.

Bu sayede, tahkim ve arabuluculuk sisteminin gelişmesine destek vermek üzere, dava değeri üzerinden alınan nispi harç yerine maktu harcın alınmasını, eylem planlarına eklettirdik. Zira, inanıyoruz ki, iyi işleyen bir merkezden ve dolayısıyla tahkim mekanizmasından herkes fayda görecektir. Herkesin ortak çalışması ile İstanbul Tahkim Merkezi, hedeflenen konumuna ulaşacaktır. Bu hususta, bir yarış bir rekabet yoktur, olmamalıdır”.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA