14.03.2023 /
Meclis Başkanı İbrahim Akbal; merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 11 ili etkileyen deprem sebebiyle duyulan üzüntüyü paylaşarak ve kayıplara rahmet dileyerek, deprem sonrasında yangın yaşanmamasının doğal gaz sektörü olarak şans ve teselli olduğunu ifade etti.
Şebekede, olayın doğası gereği bazı sıkıntılar yaşandığını belirten Akbal; sektörün bu noktada özverili çalışmalarıyla kısa sürede problemlerin çoğunun çözüme kavuşturulduğunu belirterek, emeği geçen başta BOTAŞ, GAZBİR ve Sıvılaştırılmış ve Sıkıştırılmış Doğal Gazcılar Derneği (SSDGD) olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlara teşekkürlerini sundu.
Türkiye Doğal Gaz Meclisi Başkan Yardımcısı Yaşar Arslan, doğal gaz piyasasına ilişkin deprem sürecinde yaşananları paylaştı. Dünyada yaşanan diğer deprem felaketleri de incelendiğinde deprem sonrası en büyük sorunlardan birinin yangın olduğu, ancak Türkiye’de uygulanmakta olan ‘gaz stop’ uygulaması sayesinde ülkemizde yangın felaketinin önüne geçildiği ifade edildi. Arslan tarafından önemli ve zahmetli bir süreç olan şebekenin yeniden canlandırılması adına çalışmaların başarıyla yürütüldüğü aktarıldı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı temsilcisi tarafından, 19 Ocak 2023 tarihinde yayımlanan “Türkiye Ulusal Enerji Planı” hakkında bilgi verildi. 2020-2035 yılları arası için birincil enerji üretimi, elektrik tüketimi, yenilenebilir enerji üretimi gibi birçok başlıkta projeksiyon sunan bu planda, doğal gaz sektörünün konumu ve önemine ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.
BOTAŞ Doğal Gaz İletim ve Piyasa İşlemleri Daire Başkan Yardımcısı Murat Koçak, deprem sonrası BOTAŞ olarak iletim hatlarında kontrolün kısa süre içerisinde sağlandığını, Kahramanmaraş, Hatay ve Gaziantep hatlarında oluşan hasarlar sebebiyle anılan bölgedeki il ve ilçelere doğal gaz iletiminde kısa süreli kesintilerle karşılaşıldığını, genel itibarıyla bu sorunların deprem bölgesinde vuku bulan ulaşım ve lojistik ekipmanların intikalinde yaşanan gecikmelerden kaynaklandığını belirtti. Deprem bölgesindeki vatandaşlarımıza güvenli bir ortamda doğal gaz akışı sağlanması amacıyla oldukça zorlu hava ve arazi şartları altında onarım çalışmalarını yürüten BOTAŞ ekiplerinin, bölgedeki doğal gaz dağıtım şirketleri ile koordineli olarak yürütülen onarım çalışmaları akabinde ilk beş gün içinde kontrollü olarak yeniden işletmeye alınan iletim hatları vasıtasıyla bölgedeki dağıtım şebekelerine kesintisiz doğal gaz arzına yeniden başlandığı ifade edildi.
GAZBİR Genel Müdürü Musa Cem Önal tarafından deprem bölgesinin doğal gaz piyasası genel görünümü aktarıldı. Doğal gaz dağıtım şirketleri tarafından deprem sonrası yürütülen koordinasyon süreci ve güvenlik önlemleri hakkında bilgi verildi. Depremin etkilerinin daha iyi anlaşılabilmesine yardımcı olacak şekilde deprem öncesi ve sonrasına ilişkin verileri paylaşan Önal, doğal gaz dağıtım şirketlerinin de yoğun çalışması neticesinde abonelerin kesintisiz hizmet alması için çalışmalara devam edildiğini ifade etti.
Sıvılaştırılmış ve Sıkıştırılmış Doğal Gazcılar Derneği Başkanı Serkan Hotoğlu tarafından LNG ve CNG sektörü olarak deprem sonrası alınan önlemler ile acil doğal gaz ihtiyacı olan yerlere gaz verilmesi için gerçekleştirilen faaliyetler aktarıldı.
Türkiye Doğal Gaz Meclisi Danışmanı Erdinç Özen, Türkiye’nin doğal gaz merkezi olma yolunda çalışmalarına devam ettiğini ve bu noktada AB ülkelerine arz kapasitesinin yükseltilmesi için fiziki altyapının geliştirilmesi ve bu bağlamda ilgili mevzuat hazırlıklarının hızla tamamlanması gerektiğini belirtti.