TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Dayanıklı Tüketim Malları Meclisi Mayıs ayı toplantısı gerçekleştirildi


29.05.2023 / Ankara



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Dayanıklı Tüketim Malları Meclisi 2023 yılı Mayıs ayı toplantısını; TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Ata Sadıkoğlu’nun katılımıyla, Meclis Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu’nun başkanlığında video konferans yöntemiyle gerçekleştirdi.​

Oğuzhan Ata Sadıkoğlu yaptığı açılış konuşmasında; Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen deprem felaketinin yaralarını sarmak ve bölgenin tekrar kalkınması için TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu önderliğinde başlatılan “iş dünyası konut seferberliği kampanyası”nın devam ettiğini hatırlattıktan sonra, ülkenin seçim gündemi ile ilgili değerlendirmede bulundu. İş dünyası temsilcileri olarak, seçim nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın önümüzdeki dönemde birlik beraberlik içerisinde ülkemize katma değer üretmeye devam edeceklerine vurgu yaptı. Diğer taraftan TOBB seçimli Genel Kurulunun da hafta başında olacağı, birlik yönetim kurulu, konseyler, yüksek disiplin kurulu ve komisyonların seçimlerinin tamamlanacağı bilgisini paylaştı. TOBB yönetim kurulu üyeliğinin yanında Türkiye Dayanıklı Tüketim Malları Meclisi Sorumlu Yönetim Kurulu Üyeliğini de büyük bir mutlulukla sürdürdüğünü; üyeleriyle müthiş bir uyum içinde, stratejiler geliştiren, sorunlara çözüm sunan ve çatısı altında bulunduğu Birliğimize de değer katan Meclis Üyelerine özverili çalışmalarından dolayı teşekkür etti. Meclisin önceki toplantıdan bu yana devam eden çalışmaları hakkında bilgi verildikten sonra gündem maddelerine geçildi.

 

Gündem maddesi kapsamında ilk olarak, dayanıklı tüketim malları sektörü güncel ihracat verileri paylaşıldı. 2023 Ocak-Nisan kümülatif verilerine bakıldığında; ilk 4 ay toplam ihracatın 4,7 milyar USD olarak gerçekleşmiş olup bir önceki yılın aynı dönemine göre değer olarak %0,7 arttığı, miktar bazında ise %8,8 azaldığı bilgisi paylaşıldı. İthalat verilerinin 1 ay geriden geldiği, beyaz eşyada Ocak-Mart döneminde ithalatın %71 oranında artarak 465 milyon USD olarak gerçekleştiği belirtildi. İlgili ithalatın yaklaşık yarısının klima ürün grubundan geldiği, en fazla ithalat gerçekleştirilen ilk üç ülkenin Çin, Polonya ve Tayland olduğu bilgisi eklendi.

 

Toplantıda daha sonra geçtiğimiz Aralık ve Ocak aylarında sektör paydaşlarının katılımıyla gerçekleştirilen 12. Kalkınma Planı Elektrikli Teçhizat Çalışma Grubu raporu hakkında değerlendirme sunuldu. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından ilgililer ile paylaşılan taslak raporuna göre; geçtiğimiz pandemi süreci, hızla artan iklim inisiyatifleri, Rusya-Ukrayna savaşı ile ortaya çıkan enerji krizinin sektörün dinamiklerini etkilediği paylaşıldı. Bunun yanında; elektrikli araçlar, ısı pompaları, yenilenebilir enerji  kaynaklarına eğilim, verimli elektrik motorları ve cihazlara olan ihtiyacın arttığından bahsedilerek, en önemli ihracat pazarı olan AB’nin bu dönemde üç yıl içerisinde enerji politikalarını 3 kez güncellediğine dikkat çekildi.  Raporda ayrıca; beyaz eşya sektörünün yılda 4,5 milyar USD ihracat yapan ve 4 milyar USD dış ticaret fazlası veren bir sektör olarak ülkemizde öncü konumunun vurgulandığı; teknoloji ve Ar-Ge kabiliyetinin yanı sıra, geçtiğimiz dönemde enerji verimliliğine yönelik gerçekleştirdiği kazanımlarının da yer bulduğu ifade edildi. Raporda, eylem önerileri kapsamında GDPR uyumlu ülke statüsü kazanma, GAIA-X üyesi ülkeler arasında yer alma, yenilenmiş ürünlere yönelik uygun düzenleyici çerçeve oluşturulması, ürünlerimiz özelinde AB mevzuatının uyumlaştırılması, mevcut teşvik politikaların yeşil dönüşüm odağında güncellenmesi, ülkemizde üretimi olmayan girdilere yönelik korumacı politikaların gözden geçirilmesi başlıklarının öne çıktığı paylaşıldı.

 

Toplantıda, Meclis bünyesinde oluşturulan Çevre Çalışma Komisyonun faaliyetleri de gündeme taşındı. Komisyonda; güncel konuların ele alınmasının yanı sıra, üye firmaların iyi uygulama örneklerinin de paylaşıldığı bilgisi verildi. Bunun yanında, yakın dönemde Florlu Sera Gazlarına İlişkin ve Kimyasalların Kaydı, Değerlendirmesi, İzni ve Kısıtlanması kapsamındaki Yönetmeliklerin çalışıldığı, Yeşil Mutabakat ve AB Uyum Kılavuzunun da Komisyonun takip ve iş planında bulunduğu aktarıldı.

 

Toplantıda son olarak; önümüzdeki dönemde sektörün Bakanlıklar nezdinde takip edeceği ve yürütülecek eylem planları çalışmalarında gündeme getirebileceği başlıklar değerlendirildi. Buna bağlı olarak, Meclis Üyeleri; son dönemde farklı platformlarda gündeme gelen Dahilde İşleme Rejiminin (DİR) gözden geçirilmesi hususunun hassasiyetine dikkat çekti. Özellikle ihracat odaklı üretim yapan sektör firmalarının rekabet yoğun global pazarlardaki konumları açısından; DİR mekanizmasının son derece kritik olduğu, bilhassa çelik ürünleri gibi girdilerde uygulamanın kolaylaştırılarak devamının elzem olduğunu vurgulandı.

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA