TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

TOBB UND Lojistik AŞ'ye 'en çok taşımacılık yapan firma' ödülü


10.01.2013 / 



TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete, İstanbul’da düzenlenen ihracata katkı sağlayacak olan 'Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması ve ticareti kolaylaştıracak yeni projelerin tanıtım toplantısına katıldı.​ ​

 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın da katıldığı toplantıda Bakanlık tarafından ''Enler ve İlkler Ödülleri'' takdim edildi. ''En''ler kategorisinde, En yüksek İşlem Hacmi olan firma Tüpraş Petrol Rafinerileri AŞ, en çok ihracat yapan firma Ford Otomotiv, en çok taşımacılık yapan firma TOBB UND Lojistik Yatırım AŞ, en çok ithalat vergisi ödeyen firma BOTAŞ Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'ye plaket takdim edildi. TOBB UND Lojistik AŞ'nin ödülünü Bakan Yazıcı'nın elinden, Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete aldı.

''İlk''ler kategorisinde, ortak transit sisteminden ilk yararlanan firma Gençtur, ilk elektronik beyanname veren firma Arçelik, ilk onaylanmış ihracatçı firma, PETKİM Petrokimya, ilk onaylanmış ihracatçı firma Oyak Renault, ilk A Sınıfı OKSB sahibi firma Ortadoğu Rulman, İlk B Sınıfı OKSB sahibi Arfesan Arkan Fren Elemanları AŞ, ilk C sınıfı OKSB sahibi firma Sarıtaş Çelik AŞ'ye plaket verildi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı burada yaptığı konuşmada, ''Yerinde gümrükleme uygulamasını öncelikli olarak ihracat işlemleri ile başlatıyoruz. İthalatta yerinde gümrükleme uygulamasını da yine bu yıl içinde başlatmayı planlıyoruz'' dedi.

Yazıcı, uygulamanın getirdiği en büyük yeniliklerden birinin yerinde gümrükleme olduğunu belirterek, ''Yerinde gümrükleme ile öncelik ihracatta olmak üzere, belirlenen kriterlere uygun her tesisi bir gümrük haline getiriyoruz'' diye konuştu.

Avrupa Birliği ülkelerinde bu uygulamanın yaygın olarak kullanıldığını ifade eden Yazıcı, bir yandan rüşveti, yolsuzluğu, kaçakçılığı önlerken, diğer yandan ticaret erbabının iş ve işlemlerini hızlandırmak için çalıştıklarını anlattı. Yazıcı, ''Bazı gümrük idarelerimiz çok yoğun. Şu anda üzülerek ifade ediyorum ki; Halkalı Gümrük Müdürlüğümüzde bir tırın kuyrukta ortalama bekleme süresi 6 ila 12 saat arasında değişmektedir. Bu sürenin hem maliyetleri yükselttiğini, hem de siparişlerin zamanında teslim edilmesini zorlaştırdığını biliyoruz. İşte 'Yerinde Gümrükleme' bu yığılmaları, beklemeleri önlemek için atılan önemli bir adımdır'' diye konuştu.

-''Tırların, gümrüklerde boş yere beklemesi sona eriyor''-

Yazıcı, yerinde gümrükleme ile artık ihracatçının tırlarının, gümrüğe gitmedikleri için katettikleri yolun kısaldığını, tırların gümrüklerde boş yere beklemesinin sona erdiğini belirterek, şunları kaydetti:

''Teslimat daha hızlı yapılabildiği için işlemler hızlanıyor, daha çok sipariş alınabiliyor. Tüm bunlar maliyetleri azaltması doğal olarak ihracatçılarımızın rekabet gücünü artıracaktır. Firmalarımız dünya pazarlarına girerken artık daha avantajlı olacaklardır. Yetkilendirilmiş yükümlü uygulamasının hazırlıkları yapılırken çalışma arkadaşlarımdan bu konuyla ilgili bir araştırma yapmalarını istedim. Onlar da bu konuda kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdiler.

Yetkilendirilmiş yükümlü uygulaması, gümrükleme işlemleri için firmalarca yapılan ortalama 954 lira masrafın yüzde 90'ını ortadan kaldırmaktadır. Böylece ticaret erbabı sevkıyat başına ortalama 861 lira tasarruf sağlamaktadır. Gümrükleme işlemleri dahil, bir sevkıyatın ortalama maliyeti 4 bin 900 liradır. Yetkilendirilmiş Yükümlü sertifikasına sahip bir firma için bir konteyner ürünün gümrükleme ve nakliyesini ortalama yüzde 17,5 ucuzlatıyoruz. Bu tasarrufun ülke ekonomisine senede yaklaşık 900 milyon lira veya döviz bazında 500 milyon dolar getirisi olacaktır.''






Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA