27.10.2023 /
Toplantıda ilk olarak, Koç Holding Ekonomik Araştırmalar Koordinatörü Ahmet Çimenoğlu, güncel gelişmeler ışığında dünya ve Türkiye’nin ekonomik görünümü hakkında bilgiler sundu. Buna göre; 2024’ün ilk yarısı boyunca, dünyada önemli merkez bankalarının faizlerinin yüksek seyredeceğinin öngörüldüğü bilgisini paylaştı. Petrol dışındaki emtiaların fiyatlarının görece düşük seviyelerde olacağı ekledi. Merkez Bankasının kararları sonrasında kur korumalı mevduatların azalmaya başladığını, politika faizindeki artışlar ile birlikte mevduat ve kredi faizlerinin yükseldiği bilgisini paylaştı. Bunun yanında, ekonominin 2023 ikinci çeyreğinde geçen yıla göre %3,8, bir önceki çeyreğe göre ise %3,5 büyüdüğü; yılın ilk 8 ayında dış ticaret açığının 82,3 milyar USD olduğu ve ithalatın 2022’nin aynı dönemine göre %3,4 artarken, ihracatın %0,4 azaldığı bilgisini verdi.
Toplantıda ayrıca gündem maddesi kapsamında, EY Türkiye Dolaylı Vergi Lideri Sercan Bahadır tarafından AB Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması raporlama dönemine ilişkin bilgilendirme sunumu yapıldı. Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasında (SKDM), 1 Ekim 2023 itibariyle 31 Aralık 2025 tarihine kadar sürecek raporlama döneminin başladığını belirterek, kapsam dahilindeki ürünleri ithal eden AB’deki ithalatçıların, her üç ayda bir raporlama yapacağını ifade etti. Raporlama sorumluluğu ithalatçılarda olsa da, rapora temel teşkil eden bilgilerin üreticiler tarafından sağlanacağını aktardı. Bu doğrultuda, AB’de ithalat yapan işletmeler ve ihracat yapanlar için önümüzdeki dönem yükümlülüklerine dikkat çekti. AB’de ithalat yapan işletmelerin 31 Ocak 2024 tarihine kadar Q4 2023 dönemine ait ilk raporu vermesi gerekeceği, bu doğrultuda, mevcut tedarik zincirine dayalı olarak olası finansal etkileri değerlendirmeleri ve gerekli önlemleri almaları uygun olacağını aktardı.
Toplantıda ayrıca; Arçelik Uluslararası Regülasyonlar Başkanı Kağan Kurtkaya tarafından Uzaktan İletişim Araçları Yoluyla Piyasaya Arz Edilen Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği Taslağı hakkında bilgi verildi. Elektronik piyasalarda ürün güvenliğine yönelik denetimlerin yapılmasını temin etmek amacıyla oluşturulan taslak yönetmeliğin Ticaret Bakanlığı tarafından görüşe sunulduğu belirtilerek söz konusu inisiyatifin genel olarak uygun bulunduğunu, bunun yanında; ürünlerin teknik düzenlemelerinde ürün üzerine iliştirilmesini/ürün beraberinde bulunması gereken uygunluk ve uyarı işaretlerinin görseller aracılığıyla satış ilanlarına yansıtılmasını öngören Madde 6’ya ilişkin çekinceler olduğunu ifade etti. Uzaktan iletişim araçları yoluyla yapılacak denetimlerde uygunluğu son derece önemli olan güvenlik ve verimlilikle ilgili belgelerin doğrulanmasının mümkün görülmediğini belirtti.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |