Kompozit üreticileri alt komitesi kuruldu
20.01.2011 /
Camelyaf Takviyeli Plastik Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Hacıalioğlu’nun Başkanlığa seçildiği alt komitenin, Başkan Yardımcılıklarına ise Polin Su Parkları ve Havuz Sistemleri A.Ş. Genel Müdürü Barış Pakiş ve Superlit Boru A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yusuf Önder Eren seçildi.
Toplantıda, yeni bor ürünleri ve yeni kullanım alanları ortaya çıkarmanın ve bora dayalı bir sektör planlaması yapmanın gerekliliği tartışıldı. Toplantıya katılan ETİ Maden Genel Müdürü Orhan Yılmaz ve BOREN Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Şükrü Öztürk bor kimyasalları üzerine detaylı birer sunum yaptılar.
-ETİ Maden dünya bor piyasasında birinci sırada
ETİ Maden Genel Müdürü Orhan Yılmaz sunumu kapsamında, bor terminolojisi, borun ticari yönleri ve yatırım imkânları hakkında güncel rakamlarla üyelere bilgi verdi.
Türkiye’nin dünyanın en büyük kolemanit rezervlerine sahip olduğunu söyleyen Yılmaz, dünyadaki bor rezervleri dağılımına bakıldığında yüzde 72 oranıyla Türkiye’nin birinci sırada olduğuna dikkat çekti.
Yılmaz, kamuoyuna yansıtılan bor spekülasyonlarının aksine, dünyadaki bor tüketiminin 4 milyon ton olduğunu, dolayısıyla bin yıl yetecek kadar cevherin bulunduğunu, hatta ülkemizin bu denklem içinde olmaması durumunda dahi, dünya bor tüketimine 300 yıl yetecek kadar bor cevherinin mevcut olduğunu dile getirdi.
ETİ Maden Genel Müdürü Orhan Yılmaz, dünya bor pazarının değer bazında büyüklüğünün 1,2 – 1,5 milyar dolar dolayında olduğunu aktarırken, pazarın liderliğinin 2005 yılından beri yüzde 37 pay ile ETİ Maden’de olduğunu kaydetti.
-“Elyaf üretimi çok kritik. Yeni cam elyaf fabrikalarına ihtiyaç var.”
Bor tüketen endüstrinin ülkemizde gelişmesi durumunda, yeni yatırımlar ve uygulama alanları ile ETİ Maden’in de kapasite artırımına gidebileceğini bildiren Yılmaz, ETİ Maden’in 2003 yılında 436 bin ton bor kimyasalı üretirken, 2010 yılı itibariyle 1,5 milyon ton bor üretimi gerçekleştirdiğine dikkat çekti.
./..
-“Bora dayalı bir sektör planlaması için kolektif düşünmek gerekir”
BOREN Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Şükrü Öztürk ise BOREN’in ETİ Maden’in stratejik partneri olduğunu söyledi.
Bor kaynaklarının, kamunun elinde doğru ve değerli bir biçimde kullanılarak, başlangıç ürünlerini elde etmeye yönelik önemli bir başarı elde edildiğine dikkat çeken Öztürk, bu başarının sürdürülmesi için kolektif bir şekilde düşünüp hareket etmek gerektiğine değindi.
BOREN’in öncelikli amacının, bora dayalı Ar-Ge çalışmaları yaparak, sektörün gelişmesini temin etmek olduğunu dile getiren Öztürk, BOREN’in kuruluşundan itibaren 129 adet proje desteklediğini, 6 adet patent belgesi aldığını ve 2 adet pilot tesis kurduğunu açıkladı. Öztürk, kurulan tesislerde; ahşap bor, tarım bor, çinko boraks, trimetil boraks, sodyum bor hidrür gibi ürünler üretildiği bildirildi. Öztürk, teknoloji planlaması oluşturmak için katkı gerektiğini ve bu itibarla da yeni dönemde özel sektörle çok yakın işbirliği içinde olma arzularını da sözlerine ekledi.