24.01.2024 / Ankara
Toplantının açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bölgede güvenlik, istikrar ve refahın hakim kılınmasında bölgesel sahiplenme ve işbirliğinin öneminin vazgeçilmez olduğunu belirterek, "Dolayısıyla iki büyük bölgesel güç olan Türkiye ve İran, refah, kalkınma ve istikrar için aralarındaki iktisadi işbirliğini mutlaka ilerletmelidir. Bu anlayışla geçmişte İran ile ortaya koyduğumuz 30 milyar dolarlık ticaret hedefine ulaşma kararlılığımızı devam ettiriyoruz" dedi.
Türkiye ile İran arasında 2012'de yaklaşık 22 milyar dolara ulaşan ikili ticaretin son yıllarda gerilediğini belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunun temel nedeni İran'a uygulanan yaptırımlar ve salgın olmuştur. Salgın geride bırakılmış olmakla birlikte yaptırımların ticareti engelleyici etkileri halen sürüyor. Esasen Türkiye olarak buradaki ilkeli tutumumuzu koruyoruz. Tek taraflı yaptırımları tasvip etmediğimizi, bu tür baskı araçlarına başvurulmasının amaca hizmet etmediğini her zaman dile getirdik. Yaptırımlar nedeniyle komşumuz İran'la ekonomik ve ticari ilişkilerimizi sonlandırmadık, bundan sonra da sonlandırmayacağız. Mevcut durumda yaptırımlar, İran ile iş ilişkilerimizde, özellikle bankacılık sisteminden kaynaklanan sorunlara yol açıyor. Bu ve benzeri sorunların kısa zamanda çözüme kavuşturulmasını ümit ediyoruz."
- "200 firmamız İran'da kalmayı tercih etmiştir"
Erdoğan, Türkiye ile İran arasındaki ikili ticaretin geliştirilmesi konusunda en temel ihtiyaçlardan birinin, tercihli ticaret anlaşmasının kapsam dışı bırakılan 67 ürün dahil tam olarak uygulanması ve içeriğinin daha da genişletilmesi olduğunu söyledi.
-Kopuz’dan ticaret hacminin daha da artacağına vurgu
TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Kopuz ise İş Forumu'nda yaptığı konuşmada TOBB’un yapısı ve faaliyetlerine ilişkin bilgi verirken, Türkiye ve İran’ın derin tarihi ve kültürel bağlara sahip iki komşu olduğuna vurgu yaptı. İlişkilerde liderler düzeyinde sağlanan anlayışın, iş dünyası için de önemli işbirliği fırsatları doğurduğunu ifade eden Kopuz, “İkili iktisadi ve ticari ilişkilerimiz yaptırımlardan ve salgından olumsuz etkilendi. Yine de, 2022 ve 2023 yıllarında ikili ticaretimiz salgın öncesi seviyelere geldi. Ancak, liderlerimizin belirlediği ticaret hacmi hedefinin daha uzağındayız. Bu hedefe ulaşmada, ülkelerimiz arasındaki Tercihli Ticaret Anlaşması’nın çok önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Türkiye ve İran’ın, karayolu taşımacılığı alanındaki uluslararası platformlarda ve projelerde ortak hareket ettiğini bildiren Ali Kopuz, “Bu nedenle, ulaştırma alanındaki işbirliklerinin geliştirilmesi iki ülkenin ticaretine önemli katkı sağlayacaktır” diye konuştu.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |