30.04.2024 / Ankara
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Aziz Karamehmetoğlu toplantının açılışında yaptığı konuşmada, sanayide yeşil ve dijital dönüşümün nasıl gerçekleştirebileceğinin tartışıldığını belirterek, “Türkiye olarak, ihraç pazarlarımızda yaşanan bu köklü değişim sürecinin dışında kalamayız. Ülkemiz sanayisinin geleceği de işte bu sürece nasıl adapte olabileceğimize bağlı. Bugün tarımda, binalarda, yapı kimyasallarında, araçlarda, kâğıtta, plastikte, enerjide ve yüksek teknoloji ürünlerinde kısacası üretimin olduğu her alanda maden ürünleri bulunuyor. Yani maden, hayatımızın her evresinde yer alıyor. Dolayısıyla madencilik sektörü de, bu dönüşümden en fazla etkilenecek, üretim zincirinde köklü değişikliklerin yaşanacağı sektörlerin başında geliyor. Sektörümüzü zamanın ruhuna uygun şekilde dönüştürüp, geliştirmeye devam etmeliyiz” dedi.
-Dünyanın geleceği madende yatıyor
Enerji arz güvenliğinin hiç olmadığı kadar kıymetli olduğu bu süreçte, sektörün, kömür gibi yerli kaynakları da uygun şekilde değerlendirebilmesi gerektiğinin altını çizen Karamehmetoğlu şunları söyledi: “Dünyanın geleceği madende yatıyor. Konuya bu hassasiyetle yaklaşmalı, doğal kaynaklarımızı en verimli şekilde değerlendirmeliyiz. İşte TOBB çatısı altında yer alan Türkiye Madencilik Meclisimiz İbrahim Halil Kırşan beyin başkanlığında bu önemin bilinciyle çalışıyor, sektörün tüm paydaşlarını aynı hedef etrafında bir araya getiriyor. Meclisimiz, Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığımızla çok yakın çalışarak, birçok yasal ve idari düzenlemenin yapılmasına katkı verdi. Madencilikle ilgili kamu politikalarının oluşturulmasını sağladı. Sayın Bakanımız, sektörümüzle her zaman yakından ilgilendi. Sektörün gündeminde olan konuları her fırsatta dinleyerek, çözüm üretti. Üstlendiği bu önemli görevde kendisine başarılar diliyor, özel sektöre verdiği destekler için sektörümüz adına kendilerine şükranlarımı sunuyorum.”
-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ise, maden sahalarında bugüne kadar 6 bin 600 hektarlık alanın rehabilite edildiğini ve bu alanlara 18 milyondan fazla ağacın tekrar dikildiğini belirtti.
Bakan Bayraktar, madenciliğin çevre karşıtı değil, çevreyle beraber bütüncül bir yaklaşımla yürütülmesi gerektiğini söyledi.
Madencilik sektörünün mevcut durumu, sektörün içinde bulunduğu ve yaşadığı sıkıntılar ve potansiyel çözüm önerilerinin konuşulduğu toplantıda Bayraktar, madencilik sektörünün ulusal ve uluslararası arenada önemli bir ilgi odağı haline geldiğini kaydetti.
Bayraktar, milli enerji ve maden politikası çerçevesinde madenlerden yüksek katma değer sağlamak amacıyla ara ve uç ürün üretiminin hedeflendiğini aktardı.
Sektörün son 15 yılda ortalama 136 bin kişiye doğrudan istihdam sağladığını ifade eden Bayraktar, "Bu kadar kaynak zengini bir ülkenin çok daha ileri gidebilmesi söz konusudur. Bu anlamda da istihdam katkısını çok daha ileri götürebiliriz." dedi.
Bayraktar, Türkiye'de son 10 yılda yıllık ortalama 758 milyon ton maden üretimi yapıldığını belirterek, "Önceliğimiz sanayimizin ihtiyaç duyduğu madenleri mümkün olan en üst seviyede kendi imkanlarımızla, yerli kaynaklarımızla karşılamak, öz kaynaklarımızı çıkarmak, ekonomiye bunları kazandırmak." diye konuştu.
- TOBB Madencilik Meclisi Başkanı İbrahim Halil Kırşan
TOBB Madencilik Meclisi Başkanı İbrahim Halil Kırşan da ülkede kalkınmanın sağlanması için sürdürülebilir madencilik faaliyetlerinin planlanmasının kaçınılmaz olduğunu vurgulayarak, "Madenciliğimizin büyümesi için yeni bir anlayışa ve yatırımcı dostu ortamların oluşturulmasına imkan tanıyacak yeni bir madencilik stratejisine ihtiyacı bulunmaktadır." dedi.
Kırşan, madencilik sektörünün en önemli sorunlarının orman mevzuatı uygulamalarından kaynaklandığını ifade ederek, Tarım ve Orman Bakanlığı nezdinde madencilik girişimlerinin olumlu sonuçlandırılmasının en büyük beklentileri olduğunu dile getirdi.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |