24.04.2024 / Ankara
Toplantıda gündem maddesi olarak ilk önce, Birliğimiz ev sahipliğinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ilgili Bakan Yardımcıları ve Bakanlık temsilcilerinin katılımıyla 29 Şubat tarihinde gerçekleşen TOBB Sektörel Ekonomi Şûrası hakkında bilgi verildi. Söz konusu Şûrada, Özaydemir tarafından dayanıklı tüketim malları sektörü ile ilgili aktarılan konular ve ilgili bürokratlar tarafından yapılan geribildirimler hakkında bilgi verildi.
Toplantıda daha sonra özellikle tüketici elektroniği ve telekomünikasyon alanlarında yoğun olan ve ilgili ürünün o alandaki teknoloji standardına uyum için mutlaka uygulanması gereken (zorunlu) Standarda Esas Patentler (SEP) konusunda bilgilendirme sunumu yapıldı. SEP’leri içeren ürünleri (örneğin TV, telefon vb.) üreten firmaların patent sahibi firmalara yüksek lisans bedelleri (royalty) ödemek zorunda kaldığı ve akıllı ürünlerin artmasıyla birlikte bu bedellerin giderek arttığına dikkat çekildi. Bu durumun ürün maliyetlerini yükseltmesi ve üretici/ihracatçı firmaların rekabet gücünü düşürmesi sebebiyle SEP lisanslaması konusuyla ilgili devlet teşvikleri sağlanması ve süreçlerle ilgili hukuki ve teknik altyapı desteklerinin verilmesinin öneminden bahsedildi. Bu konuda bir çalışma yapılmasına karar verildi.
Daha sonra, Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) ile ilgili gelişmeler gündeme taşındı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından GEKAP uygulamalarına yönelik cevap yazısı hakkında değerlendirmelerde bulunuldu. GEKAP maliyetlerinin çok artması nedeniyle Çevre Kanunu’nda gerekli değişikliklerin yapılması konusunun TOBB yönetiminin aktarılması ve öncelikli konu olarak değerlendirilmesi talebi üyelerce fikir birliğine varıldı.
Toplantıda son olarak, Tüketici Haklarının Güçlendirilmesi Hakkında AB Direktif Taslağına ilişkin bilgilendirmede bulunuldu. Unfair Commercial Practices ve Consumer Protection direktiflerine ek olarak getirilen 28 Şubat 2024 tarihinde yayınlanan 2024/825/EU numaralı Empowering Consumers direktif ile; tüketicilerin, ürünlerin çevresel özellikleri ile ilgili doğru bilgilendirilmesi ve bu bilgiler doğrultusunda bilinçli kararlar alması hedeflenmektedir. 27 Eylül 2026 itibari çıkacak yasada belirtilen koşulları sağlayan üreticiler ve satıcıların etiketleri tüketiciye sunması gerekeceği bilgisi paylaşıldı.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |