TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Telekomünikasyon Meclisi yeni dönem gündemli ilk toplantısını gerçekleştirdi


20.09.2024 / Ankara



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Telekomünikasyon Meclisi 2024 yılı Eylül ayı toplantısını yeni dönem başkanlık divanı ile birlikte TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Tuncay Yıldırım katılımıyla gerçekleştirdi.​

Tuncay Yıldırım açılış konuşmasında TOBB Başkanı M.Rifat Hisacıklıoğlu’nun selamlarını iletirken, Meclis üyelerinin yanında kamu kurumlarının değerli bürokratlarının da katılımıyla gerçekleştirilecek toplantının gündem akışı hakkında bilgi verdi. Sonrasında Meclis üyelerinden gelen önerilerle oluşturulan gündem çerçevesinde toplantıyı yönetmek ve genel bir değerlendirme yapması için sözü Meclis Başkanı Mustafa Kemal Turnacı’ya bıraktı.

 

Meclis Başkanı Turnacı, sektörün stratejik öneminin her geçen gün daha fazla hissedildiği dönemden geçildiğine dikkat çekerek, buna binaen yazılım sektörünün sorunlarının giderilmesine yönelik sorumlulukla ve hassasiyetle yaklaşılmasının önemine değindi. Bu bilinçle Türkiye Yazılım Meclisinin büyük bir gayretle sektörün ve dolayısıyla ülkemizin gelişimine katkı sunacağına dair beklentisini ifade ederek, toplantının ilk gündemi için sözü katılımcılara verdi.

 

Toplantının ilk gündemi kapsamında TOBB Uyum Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi Genel Müdürü ve TOBB Uyum Müzakere Okulu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Onur Yüksel ve TOBB Uyum Müzakere Okulu Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Hakan Karabacak, kurumlara müzakere becerileri kazandırmayı amaçlayan TOBB Uyum Müzakere Okulu hakkında bilgi verdi. Ticari uyuşmazlıklar, tüketici uyuşmazlıkları ve işçi-işveren uyuşmazlıklarının çözümü için; Oda ve Borsalarla birlikte herkese açık bir uyuşmazlık merkezini Türkiye’ye kazandırdıklarını belirterek, ülkemizde alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasını amaçladıklarını ifade eden Yüksel; “1,5 yıl içinde %100 TOBB sermayeli, 110 Ticaret ve Sanayi Odamızla, 1000’den fazla arabulucu, müzakereci ve hakemlerimizle birlikte Türkiye’nin en geniş kapsamlı uyuşmazlık çözüm merkezi olduk” dedi.

 

İş insanlarından çalışanlara kadar her pozisyondaki kişilerin, 32 saatlik bir eğitimle ileri müzakere tekniklerinde akredite olabildiği TOBB UYUM Müzakere Okulundan bahseden Hakan Karabacak, bununla ilgili detaylı sunumunda sonra Meclis üyelerinin sorularını yanıtladı.

 

Toplantıda daha sonra, imar kanunun güncellenmesi konusu gündeme taşındı. 17 Kasım 2020 tarihli 7256 Sayılı Kanun ile 3194 sayılı İmar Kanunu’nda yapılan değişiklikle elektronik haberleşme istasyonlarına özgü getirilen düzenleme ile ilgili sektörün yaşadığı sıkıntılar görüşüldü. Uygulanabilir ve sektörü yasal çerçevede güvence altına alacak bir kanun değişikliği çalışmasına ihtiyaç olduğu konusunda fikir birliğine varıldı.

 

-Taksit sınırlandırılması görüşüldü

 

Gündem maddesi kapsamında, 2018 yılında başlayan cihat taksit sınırlanmasının da görüşüldüğü toplantıda üyeler; ülke menfaatini sektör menfaatinin önünde tutma bilincinde hareketle, taksit kısıtlamasının dolaylı olarak sektörel gelişimden istihdama kadar birçok alanda sektörü olumsuz etkilediğini ve etkilemeye devam ettiğini ifade etti. Gelinen enflasyonist dönemde mevcut taksit sınırlaması ve alım gücünün azalmasıyla, dijitalleşme çağında ülke insanımızın teknolojiye ulaşımının daha da zorlaştığı, bu minvalde taksit kısıtlamasının enflasyonist oranda esnemesi gibi önerilerin ilgili kurumlara iletilmesine karar verildi.

 

Toplantıda ayrıca, Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna dayanılarak hazırlanan ve Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı görüşüldü. Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Garantili Satış Sonrası Hizmetler ve Belgelendirme Daire Başkanı Erhan Turhan tarafından Meclis üyelerine detaylı bir sunum yapıldıktan sonra üyelerin görüş ve değerlendirmeleri alındı.

 

Toplantıda son olarak, 5G Public ve Private şebekelerde yerli ve milli ürün kullanımı oranının %60 olması konusu tartışıldı.

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA