23.06.2025 / Ankara
TOBB İkiz Kulelerde düzenlenen toplanın açılışında konuşan Seyit Ardıç, tıbbi çayların hem geleneksel bilgiyle harmanlanmış geçmişiyle hem de modern bilimsel yaklaşımlara açık doğasıyla, sağlık sisteminin tamamlayıcı bir parçası olma yolunda ilerlediğini anlattı.
Özellikle tamamlayıcı tıp ve geleneksel bitkisel ürünler alanında hızla büyüyen bir sektör olarak tıbbi çayların üretimi ve ticarileşmesinin; daha fazla odak ve stratejik yönetişim gerektirdiğine işaret eden Ardıç, “Sadece mevzuat düzenlemeleri değil, aynı zamanda üreticilerin yönlendirilmesi, kalite standartlarının oluşturulması ve güvenilir ürünlerin pazara sunulması, tüm paydaşların ortak sorumluluğudur. Bu anlayışla, sektörümüzün önünü açacak diyalog ortamlarının sağlanması hayati önem taşıyor. Bu kapsamda tıbbi çayların ruhsatlandırılması sürecini ele almak ve üreticilerimizin bu alandaki yol haritasını netleştirmek üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz. Hep birlikte, geleneksel tıbbi çay üretiminin standartlarını yükselterek hem sağlığımıza hem de ekonomimize katkı sağlayacak çözümler geliştireceğiz. Bugün burada ortaya koyacağımız görüşler ve çözüm önerileri, yalnızca bugünü değil, aynı zamanda tıbbi bitkiler alanında ülkemizin yarınını da şekillendirecektir” dedi.
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Seyit Ardıç, konuyla ilgili olarak sektör meclislerinin de rolüne vurgu yaparak, “Birliğimiz bünyesinde faaliyet gösteren Sektör Meclisleri, sektörlerin nabzını tutmakta; farklı disiplinlerden gelen uzmanlığı birleştirerek stratejik rehberlik sağlamaktadır. Hem özel sektör temsilcilerinin hem de kamu otoritelerinin bir arada yer aldığı bu platformlar, yalnızca sorunları tespit etmekle kalmıyor, aynı zamanda çözüm önerileri geliştirme sorumluluğunu da taşıyor” diye konuştu.
Tıbbi Çay Ruhsatlandırma Süreci, Tıbbi Çaylarda Üretimin Geliştirilmesi, Üretici Bakışıyla Tıbbi Çay Üretimi ve TİTCK Tıbbi Bitki Monografları başlıklı oturumların yer aldığı etkinlikte; TİTCK Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ayar, Başkent Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Başaran ve sektörün önde gelen temsilcileri yer aldı.