TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Dayanıklı tüketim malları sektörü ‘iç pazar’da zorlandı


30.07.2013 / 



TOBB Türkiye Dayanıklı Tüketim Malları Meclisi TOBB İstanbul Hizmet Binası’nda toplandı. Meclis Başkanı Şirzat Subaşı sektörün yılın ilk altı ayındaki performansı konusunda şu değerlendirmeyi yaptı:​ ​

 

“İç pazarda geçen altı ay oldukça zorlu geçti. Sektörün geneline bakarsak ilk üç ayda geçen yılın aynı dönemine göre düşüş yaşandı. Nisan ayında toparlanma başladı. Mayıs ayında da iyileşme devam etti. Haziran ayının ilk üç haftası Gezi ve devamındaki gelişen olaylar dolayısıyla talep ertelenmesine bağlı olarak bir miktar durgunluk yaşandıysa da son haftada hareketlenme görüldü. Hava şartları buzdolabı ve klima satışlarını olumsuz etkiledi. İhracata bakıldığında; TV’de yüzde 50’ye varan düşüşler yaşanırken beyaz eşyada ve küçük ev aletlerinde artış yaşandı. TV’deki yavaşlamanın başlıca nedeni geçen yıl kupa maçları dolayısıyla öne çekilen talepti. Buna karşılık iç pazarda LCD TV talebi artmaya devam ediyor. Yaklaşık 20 milyon haneden henüz 10 milyonun da LCD TV yok. Ayrıca her evde birden fazla TV kullanma durumu söz konusu. Yılın ikinci yarısında toparlanmanın devam edeceğini umuyoruz.”

 

-Tüketicinin korunmasına ilişkin yeni kanun

 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nı temsilen toplantıya katılan Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi ve Denetimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Yakup Güzel toplantıda yaptığı konuşmada, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Yeni Kanun Tasarısı’nın Meclis Komisyonlarında görüşülmekte olduğunu hatırlattı. Güzel, taslakta kamu kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinden alınan görüşler doğrultusunda bazı düzeltmeler yapıldığını ve taslağın yeni yasama dönemi başında yasalaşmasını beklediklerini açıkladı.

Daha sonra taslakta yer alan sektörle ilgili değişikler tartışıldı. Satış Sonrası Hizmet Yeterlilik Belgesi’nin Bakanlıkça onaylanacağı, garanti belgelerinin ise üretici sorumluluğuna bırakıldığı anlatıldı. Yetkili servislerde TSE onayının aranacağı, çok firmaya hizmet eden servislerde uygun kapasite bulundurma mecburiyeti getirildiği, tüketicinin seçimli haklarından, ürün değiştirme veya para iadesi durumlarında ayıpla olan orantının aranacağı gibi noktalarda altı çizilen diğer konular oldu.


Toplantıda ayrıca tüketici hakem heyetlerinin verdiği bağlayıcı kararlarda geçerlilik limitinin il merkezlerinde 3 bin TL’ye çıkarıldığı ve tüketicilerin hak aramalarını kolaylaştırıcı önlemler getirildiği vurgulandı. Buna karşılık ürün güvenliği konusunda piyasa denetimlerinin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılmakta olduğu belirtildi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA