‘Türkçe Konuşan Girişimciler’ işbirliği arayışında
14.05.2011 /
21 ülke ve 3 özerk bölgeden gelen yaklaşık 45 Türkçe konuşan girişimci TOBB’da buluştu. Bu yıl 12.’si düzenlenen programa bugüne kadar 367 işadamı katıldı.
TOBB tarafından, Dışişleri Bakanlığı ile işbirliği yapılarak organize edilen girişimcilik programı, Balkanlar, Kafkasya, Ortadoğu ve Orta Asya ülkelerindeki Türkçe konuşan girişimcilerle bağları güçlendirmek ve ticari ilişkileri geliştirmek amacını güdüyor.
Bu yıl ki programa katılan girişimciler, bulundukları ülkelerde başta ticaret olmak üzere; müteahhitlik hizmetleri, gıda ürünleri makineleri, gıda ambalaj makineleri, mobilya ve ağaç ürünleri, inşaat ve tesisat malzemesi, turizm, proje, hukuk ve yatırım danışmanlığı gibi sektörlerde faaliyet gösteriyor.Program boyunca katılımcıların girişimcilik ve iş yapma deneyimleri konusunda bilgilendirilmeleri hedefleniyor. Konuklar bu kapsamda DEİK, TOBB-ETU Üniversitesi, TİKA, DTM ve İGEME ile işbirliği yapılarak; çeşitli seminerlere, fuarlara ve söyleşilere katılma imkânı elde edecekler.Konuk girişimciler ayrıca; Ankara, Karaman, Konya ve İstanbul’daki sanayi bölgelerini ve odaları ziyaret ederek buralarda ikili iş görüşmeler yapma fırsatı da bulacaklar.
TOBB Birlik Merkezi’nde yapılan programın açılış toplantısına çok sayıda kamu kuruluşu temsilcisi de katılarak bilgi paylaşımında bulundu. Toplantı sonrasında konuk girişimcilerden bazıları 12. Türkçe Konuşan Girişimciler Programı ve işbirliği imkânlarına ilişkin olarak görüşlerini şöyle ifade ettiler:
Ismail Beglyarov / Rusya :
“Ben Moskova’dan geldim. Toptan ve perakende ayakkabı ticareti ve büyükbaş hayvancılığı ile uğraşıyorum. Ayrıca bir de oto servisimiz var. 10 seferin üzerinde Türkiye’ye geldim. İşadamlarıyla görüşmek, fabrikalara gitmek, gezmek ve işbirliği olanaklarını araştırmak amacıyla geldim. Kendi iş fikirlerimize ortak arıyoruz. Rusya’da büyük olanaklar var. Orada çok geniş topraklarımız var. Hayvancılık üzerine imkânlar var. Türkiye’de de bu alanda tecrübeler var. Ayakkabı üzerine Rusya’da üretim de yapılabilir. Rusya’nın geleceğini çok iyi görüyoruz. Girişimcilik açısından Rusya’da hiçbir problem yok. Gelen herkese kolaylık sağlanmakta.”
Fahrettin Mehmet / Yunanistan:
“Batı Trakya’nın Gümülcine şehrinden katıldım bu programa. Toptan gıda, temizlik ürünleri, gıda, canlı hayvan ile et ticareti ile uğraşmaktayız. 1995’den beri Türkiye’den toptan gıda ithalatı yapıyoruz. Çeşitli bayiliklerimiz var. Yunanistan büyük bir ekonomik darboğazdan geçiyor. O nedenle daha fazla işbirliği olanakları çıkacaktır. Bizim Gümülcine Organize Sanayi Bölgemiz Yunanistan’ın en planlı bölgelerinden birisi. Ancak şu anda yüzde 30’u faaliyette. Çok sayıda boş yerler var. Buradaki temaslarımız çerçevesinde, belki hayvancılıkta bir işbirliği durumu olabilir.”
İsmail Mümin / Yunanistan:
“Batı Trakya’dan Gümülcine şehrindenim. İnşaat, elektromekanik sistemler, fotovoltaik sistemler üzerine çalışan bir firmanın ortağıyım. Yunanistan’da krizle birlikte yükselen bir alan oldu fotovoltaik sistemler. Güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretimi kapsıyor ve insanlar artık kendi evlerine bunları monte ediyorlar. Önemli bir yatırım haline geldi. Türkiye’de de başladı bu uygulamalar. Bu program birçok yeni insan tanımamıza vesile oldu. Umarım yeni fırsatlar doğacaktır. Yunanistan’da ekonomik kriz tabi ki olumsuz etkiledi ama inşallah düzelecek.”
Aliakbar Najarı Dızajı / İran:
“İlaç üzerine çalışıyoruz İran’da. Hammaddeleri İran’daki fabrikamıza getiriyor, İran’da ürettiğimiz ilaçları Afganistan’a Azerbaycan’a ihraç ediyoruz. İlaç makinelerini ABD’den, Kanada’dan, İngiltere’den ve Çin’den getiriyoruz, İran’daki ilaç fabrikalarına satıyoruz. İlaç üreticileri, ilaç hammaddesi üreticileri ile görüşmek amacındayız. İnşallah burada da çalışacağımız firmalar olacak. Ayrıca kozmetik, diş, tıbbi sarf malzemeleri ticareti yapan firmalarla da çalışabiliriz. Türkiye genelde batıdan mal alıyor. İran’dan da almalı. Bu anlayışı düzeltmeliyiz.”
Anvarov Shokir / Tacikistan:
“Bizim şirketimiz demir ve demir doğrama işleri yapmakta. Tacikistan’da Çinlilerle ortak çalışıyoruz. Türkiye’de de ortak çalışma imkânları arıyoruz. Bu programın ortaklık anlamında çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Bizim yerimiz çok, şirketimiz büyük ama makine ihtiyacımız var. Tacikistan’da çok talep var. Türkiye’de de makineler çok iyi. Demir sanayi ile ilgili makineler konusunda görüşmek istiyoruz. Biz dışarıdan Türkiye’nin durumunu, doğrusu çok çok iyi görüyoruz. Bu gezi hepimiz için çok faydalı bir organizasyon.”
Aidyn Makash / Kazakistan:
“İnşaat ve tarım sektöründe çalışan makine, yedek parça ve ekipmanların ticaretini yapmaktayız. Bu programdan çok memnunuz. Arkadaşlarımızla çok güzel kaynaştık. Amacımız da buydu. Etrafımızda neler oluyor? Onları görmek istedik. Kazakistan ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler her yıl biraz daha gelişmekte. Burada yatırım yapan Kazak işadamları var. Bizim orada da Türk işadamları var. Önemli olan işbirliğini artırmak.”
Halide Gürün / KKTC:
“Aile şirketimizde ihracat sorumlusu olarak çalışıyorum. Farklı süt ürünleri üretiyoruz. Özellikle KKTC’nin geleneksel hellim peynirini üretiyoruz. Daha çok kişisel gelişim ve insan tanıma amacıyla buraya geldim. Biz Türkiye’ye çok bağlı bir ülke olduğumuz için, bu gezinin fayda sağlayacağını düşündüm. Program oldukça verimli oluyor. KKTC’de tek sorunumuz ambargolu olmamız ve dünyaya açılamamamız. Bu girişimciliği biraz kısıtlıyor. Ama şimdi gençlerimiz biraz daha cesaretli. Her şeyin daha iyi olacağına inanıyorum. Türkiye ekonomisinin inanılmaz bir şekilde kalkındığını gördüm. Çok iyi gidiyor bence.”
Hossein Pashaie / İran:
“Ben İran’ın Urimiye şehrinden geldim. Urimiye Ticaret ve Sanayi Odası’nda da Başkan Yardımcısıyım. Çelik variller ve sac ürünler üzerinde çalışıyoruz. Burada yatırım fırsatları konusunda bir brifing almak istedik. Türkiye ile ticari fırsatlar neler olabilir onları görmek istedik. Türkiye’nin avantajlarını yerinde görmeyi arzu ettik. Toplantılarımız çok iyi geçmekte. Başka başka ülkelerden insanlar tanıdık. Bu organizasyonda emeği geçenleri gerçekten kutlamak gerekir. İki ülke ilişkileri gayet iyidir. İran’ın ticaret hacmi düşüktü, ama son zamanlarda çok gelişti. 30 milyar dolar ticaret hedefi koyduk. İki ülke için çok uzak bir hedef değildir bu.”
Musazade Sameddin / Azerbaycan:
“Azerbaycan’da PVC, alüminyum kapı-pencere ve doğrama üretimi, makine ve aksesuarların satışı ile dış cephe işleri ile uğraşmaktayız. Gaziantep’deki bir firmanın Azerbaycan bayisiyiz. Bu organizasyondan çok memnunuz. Profil üreten arkadaşlarla görüşmek ve ticaret yapmak, yine hammadde üreten arkadaşlarla da işbirliği yapmak amacındayız. İki ülke arasında çok büyük ticaret potansiyeli olduğunu düşünüyorum.” Samir İsgandarov / Azerbaycan :
“Azerbaycan’ın Bakü kentinden geldim. Biz Türkiye’den Rusya’ya meyve-sebze ihraç ediyoruz. Aynı zamanda Azerbaycan’dan uygun olan malları Türkiye’ye pazarlamak için çalışmalar yapıyoruz. Karşılıklı olarak neler satılabilir onları araştırıyoruz. İki kardeş ülke dil olarak medeniyet olarak biriz. İşleri daha güzel hale getirmeyi hedefliyoruz. Elimizden gelenin en güzelini yapmalıyız. Yeni iş ortaklıkları ve imkânlarını düşünüyoruz. Burada Türk ortaklarla çalışmalarımız var. Türkiye Azerbaycan’a göre çok büyük bir ülke ve ekonomik güç. Türkiye ekonomik olarak herkes tarafından gözlenmekte. Kimse kendine rakip olmasını da istemiyor. Biz Türkiye ile etle tırnak gibiyiz.”
Süreyya İnal / Almanya:
“Almanya’da mali müşavirlik ve danışmanlık yapıyorum. Almanya içinde yatırım yapanlara, yatırım danışmanlığı hizmeti veriyorum. Mali işlerini takip ediyorum. Şirketler arasındaki iletişim bozukluklarını düzeltme işi üzerine çalışıyorum. Kültür ve ticari mantaliteler üzerine danışmanlık da veriyorum. Şu ana kadar buna benzer organizasyonlara da katıldım ama bu çok ilginç ve değişik bir birleşim oldu. Kesinlikle faydalı oldu. Türkiye ve Almanya arasında ticari anlamda ilişkiler gelişirken, maalesef siyasi ilişkiler ticaretin arkasında kaldı. Siyasi ilişkilerin de ticareti yakalamasını arzu ediyoruz.”