TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Müteahhitlik sektörüne ödülleri verildi


01.10.2013 / Ankara



TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz, Yurtdışı Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Sektörü Değerlendirme Toplantısı ve Ödül Töreni'ne katıldı. Törende konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yurt dışı müteahhitlik ve teknik müşavirlik sektörüne 2012'yi son derece başarılı şekilde tamamladıkları, 2013'ün ilk 9 ayında yine büyük başarı sergiledikleri, Türkiye ekonomisini büyüttükleri kadar ülkenin itibarını da yücelttikleri için şükranlarını sunduğunu söyledi.​

Türkiye'nin firmalarının 1972-2003 arasında üstlendikleri proje miktarının 46 milyar dolar olduğuna işaret eden Erdoğan, "Bizde bir söz var, 'Tekrar 180 kez de olsa iyidir.' Şimdi bunun da tekrarını yapmakta fayda görüyorum. 2003 yılından bugüne kadar geçen yaklaşık 11 yılda üstlenilen proje miktarı ise 214 milyar dolar. Sadece 2012 yılında, yani son bir yıl içinde üstlenilen miktar ise 27 milyar dolar. Yani 30 yılda elde edilen miktarı biz şimdi bir yılda, 13, 14 ayda yaklaşık elde edebiliyoruz" diye konuştu.

 

Türkiye'nin firmalarının en son Güney Sudan ve Senegal'e de ulaştığını ifade eden Erdoğan, iş yapılan ülke sayısının da böylece 102'ye çıktığını belirtti.

 

ENR 2013 listesinde Türkiye'den 38 firmanın yer aldığını vurgulayan Erdoğan, "Listenin ilk 100'ünde, şu anda 5 firmamız bulunuyor. Önceki yıllarda olduğu gibi listede bu kez 250 firma arasında, Çin'in ardından yine önceki yıllarda olduğu gibi hamdolsun biz varız, Türkiye var" dedi.

 

Gittiği birçok ülkede müteahhitlerin yatırımlarını gördüğünü ve bundan büyük memnuniyet duyduğunu anlatan Erdoğan, bazı yatırımların temel atma törenlerine, bazı yatırımların açılışlarına katıldığını ve o ülkelerin liderleriyle birlikte ortaya çıkan başarıdan Türkiye adına büyük gurur duyduğunu vurguladı.

 

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"En son Türkmenistan'da gerek bizim bazı firmalarımızın orada yaptıkları eserleri görmenin, bunun yanında da yine 1.5 milyar dolarlık Türkmenbaşı Limanı projesinin günübirlik bir ziyaretle temel atma törenine Sayın Berdi Muhammedov ile katıldık. Oradaki bitirilmiş ve şimdi başlanan bu eserler, hakikaten bizleri gururlandırıyor. Bizlere bir kez daha bu gururu yaşattığınız için ülkemizin, milletimizin itibarına itibar kattığınız için hem çalıştığınız hem de çalıştırdığınız için özellikle de ekonomiye büyük katkılarınız için herbirinize tek tek teşekkür ediyor, başarılarınızın devamını diliyorum."

 

-"Sosyal olayların matematik olmadığını çok iyi bilmemiz lazım"

 

Dün Türkiye için çok önemli bir reform paketini kamuoyuna açıkladıklarını anımsatan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Türkiye'de çok uzun yıllardır sorun teşkil eden, bugüne kadar çözümü mümkün olmayan, 'Acaba bu söylenirse hangimiz bu noktada yasal olarak bedel öder', bunun düşünüldüğü, tartışıldığı ve bundan dolayı da hep ertelene ertelene bize kadar varan ve bizim de şu son 11 yıl içinde peyderpey, bazılarını yeni düzenlemelerle ortadan kaldırdığımız, hak ve özgürlükler noktasından tutunuz halkımızın talepleri istikametindeki adımları ata ata artık yeni bir pakete geldik. En son 26 maddelik bir anayasa paketiyle Türkiye'nin gündemine, halkımızın lehine bir anayasa değişikliğini sunmuştuk ve yüzde 58 kabulle de o geçmişti. Şimdi yeni bir paket ama bu bir anayasal düzenleme gerektirmiyordu, yasal düzenleme, idari düzenleme gerektiriyordu. O çözülemeyen sorunların, ertelenmiş sorunların bir kısmını yine ele aldık, bunların da çözümlerini bir paket altında topladık ve belli bir takvim çerçevesinde bu reformları gerçekleştireceğiz."

 

-Ekonomi Bakanı Çağlayan

 

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da konuşmasında, müteahhitlik sektörünün son 41 yılda 7 bin 261 proje ile 260 milyar dolarlık toplam taahhüt üstlendiğini belirterek, "Toplam müteahhitlik işlerinin yüzde 80'i son 12 yılda alındı" dedi.

Çağlayan, Türkiye'nin ekonomik krize meydan okuduğunu vurguladı. Çağlayan, Türkiye'nin kişisel hak ve özgürlükleri yakından ilgilendiren Demokratikleşme Paketi'nin açıklandığı önemli bir dönemden geçtiğini söyledi.

 

Türkiye'nin, 2023 vizyonu çerçevesinde 2 trilyon dolar milli gelir, 500 milyar dolar mal ve 150 milyar dolar hizmet ihracatı, kişi başına 25 bin dolar gelir, müteahhitlik sektörü açısından da yıllık 100 milyar dolar taahhüt üstlenme hedefi olduğunu hatırlatan Çağlayan, "Müteahhitlik ve teknik müşavirlik sektöründe atmış olduğumuz maya tutmuştur" ifadesini kullandı.

 

- "Sektör dünyaya önemli mesajlar veriyor"

 

Geride kalan yıllarda müteahhitlik sektörü açısından iş başına birim katma değerin de yükseldiğini anlatan Çağlayan, 2000'li yılların başında birim başına alınan ortalama iş miktarının 20 milyon dolardan bugün 100 milyon dolar seviyelerine yaklaştığını söyledi.

Yurt dışında aldığı birçok proje ile çeşitli ödüllere layık görülen müteahhitlik sektörünün dünyaya önemli mesajlar verdiğini belirten Çağlayan, Ekonomi Bakanlığı olarak firmalara kesintisiz hizmet verdiklerini sözlerine ekledi.

 

Konuşmaların ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Engineering News Record (ENR) Dergisinin 2013 yılı için yaptığı değerlendirmede dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firması arasına giren 38 müteahhitlik ve 4 teknik müşavirlik firmasının temsilcilerine ödüllerini verdi.






Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA